Postovala: Senka Ivetić
15
May
2013

Prolećna detoksikacija lekovitim čajevima

Pregledano: 3039 puta

Nakon mesec dana, sigurno ćete se osećati bolje, produktivnije, izgubićete nekoliko kilograma, a vaše telo biće oslobođeno štetnih stvari.

 Svi znamo da se otpadne stvari u organizmu nakupljaju u krvi, tkivima organa i telesnim sokovima, a kada se u telu nakupi previše stvari, organizam zbog zatrovanosti ne može više normalno funkcionisati, što može dovesti do većih i ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja.

Zbog toga se neretko u takvim situacijama preporučuju različiti tretmani detoksikacije, koji mogu imati gotovo jednaki pozitivan, ali isto tako i negativan učinak na organizam, jer se često prilikom detoksikacijskih tretmana, osim štetnih stvari u organizmu „isperu“ i one korisne stvari koje su neophodne za njegovo normalno funkcionisanje. Zato svi takvi drastičniji tretmani koji traju duže od tri nedelja moraju sprovoditi pod nadzorom. Ipak, detoksikacijske tretmane možete sprovesti i kod kuće uz prethodno poznavanje bilja od kojih ćete praviti čajeve, odnosno poznavanje njihove primene i učinaka.

detoksikacija

Sve nabrojene lekovite biljke možete kupiti u normalnim ili biljnim apotekama, ponekad i u parfimerijama ili pak kod travara na lokalnim pijacama. Ako pak živite u ruralnom predelu, vrlo lako možete te biljke ubrati u svom dvorištu ili pak prirodi koja vas okružuje. Delovanje lekovitog bilja na organizam zavisi od načina na koji se pripremaju.

Priprema za detoksikaciju

No, pre nego što započnete s turom detoksikacije čajevima, potrebno je započeti s nedeljom dana pripreme i to s promenom ishrane, koju naravno trebate nastaviti i za vreme detoksikacije. Iz ishrane morate u potpunosti izbaciti kafu, sve čajeve koje inače konzumirate, alkohol, duvan i slatkiše. Takođe, treba na minimum smanjiti konzumiranje mesa i mesnih proizvoda, pikantnih sireva i jaja. S druge strane potrebno je povećati unos voća, posebno limuna, narandža, kivija, suvih šljiva, povrća – sveže salate svih vrsta, zatim jogurta, svežeg kravljeg sira, kiselog mleka, celovitih žitarica.

detoksikacija
Nakon ove uvodne nedelje i pripreme sledi tronedeljna tura čišćenja i obnove organizma. Za to vreme ujutro i uveče ćete popiti šoljicu odabranog čaja, te se pobrinuti da se barem dva sata krećete po svežem vazduhu i barem tri dana u nedelji vežbate. Na taj način ćete podstaći izlučivanje znoja iz organizma i izbaciti nakupljene štetne stvari.

Nakon tih mesec dana, sigurno ćete se osećati bolje, produktivnije, izgubićete nekoliko kilograma, a vaše telo biće oslobođeno štetnih stvari koje su ga sputavale, usporavale i trovale iznutra.

Bilje i čajevi

Kopriva

Kada je reč o detoksikaciji organizma, ne možemo a da na prvo mesto ne stavimo čaj od koprive. Ona sadrži enzime, klorofil, vitamine, minerale i mnoge druge vrlo važne stvari koje podstiču izmenu stvari u rezervama, posebno jetre, pozitivno utče na količinu gvožđa i takođe utiče na probavni sistem i ubrzavanje probave. Zbog svojeg dalekosežnog delovanja vrlo često ju koriste profesionalni sportisti.
Kopriva se može uzimati na dnevnoj bazi u obliku čaja, no postoje i mnogi recepti kako ju implementirati u spravljanju  ukusnih jela. Primera radi, kopriva se može spremati poput spanaća.

detoksikacija
Čaj spremite tako što dve pune kašičice lišća suve koprive prelijete s 250 mililitara vruće vode, ostavite pet minuta da pokriven odstoji, te nakon toga procedite i popijete. Čaj od koprive pije se ujutro i navečer po jednu šoljicu, a može se piti do dva meseca.

Već ćete nakon mesec dana primetiti razliku – koža će vam postati lepša, mekša, glatkija i čista.
 

Breza

Mlado brezino lišće sadrži mnogo aktivnih stvari koje ubrzavaju metabolizam i pomažu u izlučivanju štetnih toksina iz organizma. Takođe, pospešuje rad bubrega pomaže u odstranjenju štetnih stvari iz zglobova koji mogu izazivati bolove i reumatizam kao i upale.

Čaj od brezinog lišća pripremite na način da dve pune kašičice sušenih listova, prelijete s 250 mililitara vruće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pije se tri puta dnevno pre jela, a maksimalno se sme piti 14 dana.

Maslačak

Maslačak je savršen za reguliranje rada probavnih žlijezda i izlučivanje žući. On sadrži 30 djelatnih tvari koje omogućuju izlučivanje teško topivih organskih otpadaka koji nastaju izmjenom tvari.

detoksikacija

Kako biste mogli pravljati čaj od maslačka, listove i korenje potrebno je osušiti. Korenje se suši tako što se nareže na kolutiće i suši u pećnici na 40ºC. Sušenjem se suzbijaju jake kiseline maslačka koje mogu nadražiti sluznicu želuca.

Prvi dan detoksikacije, dve čajne kašičice korenja (osušenog) stavite u pola litre hladne vode i pustite da provri, te kuvajte 15 minuta. Potom dodate dve kašičice suvog lišća koprive, pokrijete i ostavite da sve odstoji još 10 minuta. Nakon toga, čaj procedite i dodajte još litru i po tople vode. Popijte čaj tokom dana, što je brže moguće. Sledeće tri nedelje ujutro i naveče pijte samo jednu šoljicu čaja, ali nerazređenog.

detoksikacija

Izvor: zena.hr

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Prokletstvo koje štikle nose sa sobom

Prokletstvo koje štikle nose sa sobom

Iako su svesne opasnosti i svakodnevno trpe bolove, mnoge žene jednostavno ne žele da se odreknu cipela sa visokom ...
Nega lepote širom sveta: 9. Zapadna Afrika, šea puter

Nega lepote širom sveta: 9. Zapadna Afrika, šea puter

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
Nega lepote širom planete: 6. Polinezija, tamanu ulje

Nega lepote širom planete: 6. Polinezija, tamanu ulje

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
KINA
3360,oo
prava cena : 4032,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min 0°c

Roleri

Bicikl