Postovala: Senka Ivetić
15
May
2013

Prolećna detoksikacija lekovitim čajevima

Pregledano: 3249 puta

Nakon mesec dana, sigurno ćete se osećati bolje, produktivnije, izgubićete nekoliko kilograma, a vaše telo biće oslobođeno štetnih stvari.

 Svi znamo da se otpadne stvari u organizmu nakupljaju u krvi, tkivima organa i telesnim sokovima, a kada se u telu nakupi previše stvari, organizam zbog zatrovanosti ne može više normalno funkcionisati, što može dovesti do većih i ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja.

Zbog toga se neretko u takvim situacijama preporučuju različiti tretmani detoksikacije, koji mogu imati gotovo jednaki pozitivan, ali isto tako i negativan učinak na organizam, jer se često prilikom detoksikacijskih tretmana, osim štetnih stvari u organizmu „isperu“ i one korisne stvari koje su neophodne za njegovo normalno funkcionisanje. Zato svi takvi drastičniji tretmani koji traju duže od tri nedelja moraju sprovoditi pod nadzorom. Ipak, detoksikacijske tretmane možete sprovesti i kod kuće uz prethodno poznavanje bilja od kojih ćete praviti čajeve, odnosno poznavanje njihove primene i učinaka.

detoksikacija

Sve nabrojene lekovite biljke možete kupiti u normalnim ili biljnim apotekama, ponekad i u parfimerijama ili pak kod travara na lokalnim pijacama. Ako pak živite u ruralnom predelu, vrlo lako možete te biljke ubrati u svom dvorištu ili pak prirodi koja vas okružuje. Delovanje lekovitog bilja na organizam zavisi od načina na koji se pripremaju.

Priprema za detoksikaciju

No, pre nego što započnete s turom detoksikacije čajevima, potrebno je započeti s nedeljom dana pripreme i to s promenom ishrane, koju naravno trebate nastaviti i za vreme detoksikacije. Iz ishrane morate u potpunosti izbaciti kafu, sve čajeve koje inače konzumirate, alkohol, duvan i slatkiše. Takođe, treba na minimum smanjiti konzumiranje mesa i mesnih proizvoda, pikantnih sireva i jaja. S druge strane potrebno je povećati unos voća, posebno limuna, narandža, kivija, suvih šljiva, povrća – sveže salate svih vrsta, zatim jogurta, svežeg kravljeg sira, kiselog mleka, celovitih žitarica.

detoksikacija
Nakon ove uvodne nedelje i pripreme sledi tronedeljna tura čišćenja i obnove organizma. Za to vreme ujutro i uveče ćete popiti šoljicu odabranog čaja, te se pobrinuti da se barem dva sata krećete po svežem vazduhu i barem tri dana u nedelji vežbate. Na taj način ćete podstaći izlučivanje znoja iz organizma i izbaciti nakupljene štetne stvari.

Nakon tih mesec dana, sigurno ćete se osećati bolje, produktivnije, izgubićete nekoliko kilograma, a vaše telo biće oslobođeno štetnih stvari koje su ga sputavale, usporavale i trovale iznutra.

Bilje i čajevi

Kopriva

Kada je reč o detoksikaciji organizma, ne možemo a da na prvo mesto ne stavimo čaj od koprive. Ona sadrži enzime, klorofil, vitamine, minerale i mnoge druge vrlo važne stvari koje podstiču izmenu stvari u rezervama, posebno jetre, pozitivno utče na količinu gvožđa i takođe utiče na probavni sistem i ubrzavanje probave. Zbog svojeg dalekosežnog delovanja vrlo često ju koriste profesionalni sportisti.
Kopriva se može uzimati na dnevnoj bazi u obliku čaja, no postoje i mnogi recepti kako ju implementirati u spravljanju  ukusnih jela. Primera radi, kopriva se može spremati poput spanaća.

detoksikacija
Čaj spremite tako što dve pune kašičice lišća suve koprive prelijete s 250 mililitara vruće vode, ostavite pet minuta da pokriven odstoji, te nakon toga procedite i popijete. Čaj od koprive pije se ujutro i navečer po jednu šoljicu, a može se piti do dva meseca.

Već ćete nakon mesec dana primetiti razliku – koža će vam postati lepša, mekša, glatkija i čista.
 

Breza

Mlado brezino lišće sadrži mnogo aktivnih stvari koje ubrzavaju metabolizam i pomažu u izlučivanju štetnih toksina iz organizma. Takođe, pospešuje rad bubrega pomaže u odstranjenju štetnih stvari iz zglobova koji mogu izazivati bolove i reumatizam kao i upale.

Čaj od brezinog lišća pripremite na način da dve pune kašičice sušenih listova, prelijete s 250 mililitara vruće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pije se tri puta dnevno pre jela, a maksimalno se sme piti 14 dana.

Maslačak

Maslačak je savršen za reguliranje rada probavnih žlijezda i izlučivanje žući. On sadrži 30 djelatnih tvari koje omogućuju izlučivanje teško topivih organskih otpadaka koji nastaju izmjenom tvari.

detoksikacija

Kako biste mogli pravljati čaj od maslačka, listove i korenje potrebno je osušiti. Korenje se suši tako što se nareže na kolutiće i suši u pećnici na 40ºC. Sušenjem se suzbijaju jake kiseline maslačka koje mogu nadražiti sluznicu želuca.

Prvi dan detoksikacije, dve čajne kašičice korenja (osušenog) stavite u pola litre hladne vode i pustite da provri, te kuvajte 15 minuta. Potom dodate dve kašičice suvog lišća koprive, pokrijete i ostavite da sve odstoji još 10 minuta. Nakon toga, čaj procedite i dodajte još litru i po tople vode. Popijte čaj tokom dana, što je brže moguće. Sledeće tri nedelje ujutro i naveče pijte samo jednu šoljicu čaja, ali nerazređenog.

detoksikacija

Izvor: zena.hr

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Postaju li muškarci sve više metroseksualci?

Postaju li muškarci sve više metroseksualci?

Za razliku od žena, muškarci kozmetikom ne naglašavaju svoju lepotu, ...
Nikako da se otarasite lošeg zadaha! Ovaj napitak će to lako rešiti!

Nikako da se otarasite lošeg zadaha! Ovaj napitak će to lako rešiti!

Nije mali broj ljudi koji muku muče sa neprijatnim zadahom, uprkos tome što redovno održavaju ...
Nega lepote širom sveta: 9. Zapadna Afrika, šea puter

Nega lepote širom sveta: 9. Zapadna Afrika, šea puter

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
PANASONIC
12118,oo
prava cena : 14541.6,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 17°c

Roleri

Bicikl