14
May
2011

Sandalice kroz istoriju

Pregledano: 8837 puta

Ljubav između žena i cipela ipak se razvijala kroz istoriju

Od misterije na koje muškarci nemaju odgovor, kada su žene u pitanju, zasigurno se izdvaja ona večita - ljubav žena i cipela. I uzalud oni pokušavaju da razumeju, uzalud im mi dajemo objašnjenja, njima nikada neće biti jasno zašto je  ženi potreban  orman pun cipela kada ima samo dve noge! Ljubav koja se razvije između nekog para cipela i njihove ponosne vlasnice prisutna je kod žena na svim kontinentima i u svim starosnim dobima. Ipak, i muskarci i žene se mogu složiti jedino u činjenici da visoke potpetice mogu da budu zaista sexy i da od obične devojke iz kraja naprave pravu zavodnicu.

Da li je uopšte poznato odakle potiče ta ljubav između žena i cipela? Da li je počela od Pepeljuge i njenog savršenog para staklenih cipelica, ili je ipak modernija varijanta sa Keri Bredšo u glavnoj ulozi uradila svoje te su se žene tada “pomamile” za cipelama? Šta se to uopšte dešava dok kupujemo cipele? Naime, neki stručnjaci tvrde da se prilikom same kupovine cipela luči endorfin, hormon sreće. Iz toga samo možemo zaključiti da je kupovina cipela životna sreća svake žene.
 
 
Ako pogledamo istini u oči, moramo priznati da žena izgleda sasvim drugačije na visokim potpeticama. Naime, karlica se izbacuje napred, leđa se povijaju, zadnjica podiže. a žena se bukvalno diže na viši nivo jer joj i visina raste dok ih nosi. Sve to zajedno čini čudo za žensko samopouzdanje.
 
 
Razvojni put cipela pokazuje da su cipele uvek imale veoma važnu ulogu. U prošlim vekovima štikle su bile rezervisane isključivo za višu klasu, jer je štikla predstavljala i merilo položaja u društvu. Radnička klasa je u to vreme mogla da nosi samo cipele koje su bile prilagođene radu. Štikle su u to doba mogli da nose samo muškarci, jer im je visoka peta omogućavala da im noga bude stabilna pri svakodnevnom jahanju.
 
 
U čarima visokih potpetica uživali su samo muškarci sve do 1533., kada ih je Katarina Mediči obula na svom venčanju. Od tog venčanja pa na dalje - što je bio viši status žene u društvu, to je i štikla bila viša. I tako sve do Francuske revolucije, kada ih je buržoazija proglasila nepristojnim, te se visina štikli smanjila. Žene su tada, ponovo, bile bliže zemlji. Međutim, došao je XIX vek, a sa njim su se i štikle ponovo vratile u modu. Od tada do današnjeg dana, štikle su u životu moderne žene dobile primarno mesto, toliko, da bi neke žene pre ostale kod kuće nego što bi hodale u ravnim cipelama.
 
 
Kako su se štikle kroz istoriju razvijale, tako su dobijale na kulturološkom, fenomenološkom i sociološkom značaju, a zatim su dobile i novi status u životu žena - fetiš. Primetno je da su postale fetiš i nekih muškaraca jer ih povezuju direktno sa seksom, a za sve to je zaduženo držanje koje žena ima na visokim potpeticama.
 
Što se tiče samih cipela koje su obeležile istoriju, i koje sve devojke zasigurno pamte jesu  cipele koje je Doroti nosila u filmu “Čarobnjak iz Oza”. Međutim,  kada je crvena boja visokih potpetica u pitanju, Cristian Louboutin se proslavio ovom bojom ispod štikli. Od 1992. crvena boja ispod štikli postala je obeležje po kom su ga  svi prepoznavali, a mnoge žene su to usvojile kao modno pravilo, koje važi i danas.
 
Žene i cipele
Eto, ljubav između žena i cipela postojala je od davnina i postojaće još dugo, kako se čini po količini cipela koje neke žene poseduju. Karl Jung je rekao: „Cipele koje odgovaraju jednoj osobi neće biti adekvatne za drugu; ne postoji recept za život koji će biti taman svim ljudima“. Na vama je da pronađete svoj par i da ih ponosno nosite. I šta sad i ako u toj potrazi morate da kupite par stotina pari da bi ste pronašli onaj savršeni? Jedno od istraživanja pokazalo je da prosečna žena poseduje 19 pari cipela, ali od toga redovno nosi samo četiri para. Ne znam za Vas, ali ja se ponosno ubrajam u prosek.

Mirjana-Djurdja Stojnov

Studentkinja novinarstva, nadam se ne doživotna. Sa glavom u oblacima, ali i nogama na zemlji još uvek verujem u neke ideale iako se svakodnevno u iste razočaravam. Parola: Boj se ovna, boj se govna, kad ćeš živeti?!
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

KINA
7080,oo
prava cena : 8496,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 23°c
min 13°c

Roleri

Bicikl