Postovala: Senka Ivetić
13
May
2014

Saznajte zašto je vožnja biciklom najbolja rekreacija

Pregledano: 6517 puta

Sunčano prolećno vreme najbolje je za rekreaciju u prirodi. Međutim, bicikli ne mora biti samo rekreativno sredstvo za slobodno vreme već je i idealno prevozno sredstvo.

Ako puno radite i imate brojne obaveze koje vam ne ostavljaju previše vremena za fizičku aktivnost i vežbanje, vožnjom bicikla do posla ili fakulteta možete odraditi odličan trening. Osim što ćete uštediti vreme i novac, napunićete se pozitivnom energijom za ostatak dana, a pritom svakim danom sve više raditi na jačanju telesne kondicije, mršaviti i jačati mišiće.

bicikli

U sat vremena potrošite i do 640 kalorija

Vožnja bicikla je jedna od najučinkovitijih rekreativnih aktivnosti jer su aktivirane sve mišićne grupe, a uz redovnu vožnju, vaše telo vrlo brzo će se oblikovati i postati fit. Nakon dve do tri sedmice redovne vožnje bicikla bićete ponosni na savršen oblik svojih nogu jer pedalanje zahteva rad svih mišića nogu. Takođe su aktivni i mišići donjeg dela leđa i trbušni mišići koji zadržavaju pravilan položaj tela na biciklu

bicikli

Želite li izgubiti višak kilograma koje ste nakupili za vreme zime, ugodno ćete se iznenaditi pozitivnim rezultatima nakon redovne vožnje bicikla. Prosečna osoba sa oko 60 kilograma u sat vremena vožnje može potrošiti i do 500 kalorija, a ona od 80 kg oko 640 kalorija. Želite li otopiti više kalorija, pojačajte intenzitet vožnje. 

Vožnja biciklom smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Osim mršanja i jačanja mišića, vožnja bicikla idealna je za prevenciju od srčanih oboljenja. Samo 30 minuta vožnje bicikla dnevno može značajno smanjiti rizik od obolijevanja kardiovaskularnog sistema. Pritom nisu potrebni veliki napori već je dovoljno da rekreativno i lagano vozite bicikli bez većih naprezanja. 

bicikli

Uz redovnu vožnju bicikla vratićete energiju jer je dokazano da vožnja biciklom povećava nivo energije u telu za 20 posto. Razlog je podsticanje mozga na izlučivanje dopamina, hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Popravlja i memoriju

Bicikli nije samo odličan trenažer za telo, već doprinosi da se u top-formi održi i memorija, tačnije sposobnost da se sećamo stvari. Do ovog podatka došli su irski naučnici koji su angažovali grupu studenata dobrovoljaca da gleda slike koje su predstavljale nepoznata lica i imena ljudi koje nisu poznavali. Polovina studenata je zatim morala da vozi bicikli pola sata sa povećavanjem brzine, a druga polovina je ostala da sedi. Potom je zatraženo od svih ispitanika da se sete prikazanih slika i oni koji su vozili bicikli postigli su daleko bolje rezultate u memorisanju u odnosu na drugu grupu koja je sedela.

bicikli

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pilates na plaži

Pilates na plaži

Jeste da je vreme odmora i da vam po ovim vrućinama ne pada na pamet da se dodatno umarate, ali mi vam predlažemo da, ...
Saznajte zašto je vožnja biciklom najbolja rekreacija

Saznajte zašto je vožnja biciklom najbolja rekreacija

Ako puno radite i imate brojne obaveze koje vam ne ostavljaju previše vremena za fizičku aktivnost i vežbanje, ...
Vežbe za veće i čvršće grudi

Vežbe za veće i čvršće grudi

Veoma je česta pojava da su žene nezadovoljne izgledom svojih grudi i misle da uvek ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 14°c

Bicikl

Roleri