Postovala: Ona portal
07
Apr
2012

Silikonski implantati

Pregledano: 6959 puta

Osnovne informacije o povećanju grudi

Veliki je broj žena koje žele silikonske implantate i hrabro koračaju ka svom cilju. Za sve one koje razmišljaju da se podvrgnu ovom estetskom zahvatu valjalo bi da što više znaju o tome. Neke od najosnovnijih i najvažnijih stvari kada je povećanju grudi.

Osim silikonom ispunjenih implantata, danas se najviše koriste implantati koji u silikonskoj kesici umesto silikonskog gela (želatina), sadrže fiziološki rastvor. Oblik ili profil implantata može biti niski, srednji, visok ili forma kapi. Izbor profila implantata zavisi od građe pacijenta i željenog oblika dojke.

Silikonski implantati  su mekani i ne mogu se otkriti dodirom ili pritiskom na dojku. Takođe je značajno napomenuti da pacijentkinja nakon intervencije može da doji dete i da je dojka dostupna svim medicinskim pretragama jer se implantat nalazi ispod mlečne žlezde ili ispod grudnog mišića. Tako povećane grudi dobijaju normalan i neupadljiv oblik. Grudi zadržavaju svoju zategnutost, a imaju i pokretljivost normalnih i dobro razvijenih grudi.

Operativne indikacije su raznovrsne, od nerazvijenih i malenih grudi, različitih asimetrija grudi, urođenih anomalija grudi do rekonstruktivne hirurgije grudi.

Godine starosti pacijenta za ovaj zahvat je od 18. godine života (izuzetno retko ranije uz pismenu saglasnost roditelja), posle potpunog razvoja dojki. Operacijom se koriguje volumen, oblik, kao i položaj dojki primenom implantata punjenih silikonskim gelom, fiziološkim rastvorom različitog oblika i veličine. Da bi rezultat bio potpun, neophodno je brižljivo planiranje rezova, upotreba adekvatnih proteza po obliku i dimenzijama, kao i dodatne manipulacije postojećim tkivom da bi se istakli određeni predeli i detalji u skladu sa željama pacijenta.

Ugradnja silikona

Potrebni nalazi pre početka operativnog zahvata su krvna slika (klasična), biohemija (glukoza, urea, kreatinin, natrijum, kalijum), faktori koagulacije (PT, PTT i INR), EKG, rendgenografija pluća (za starije od 45 godina).
Hronični bolesnici (hipertenzija, dijabetes, astma) moraju preoperativno konsultovati svoje lekare i posavetovati se sa njima o eventualnoj promeni terapije.

Apsolutne kontraindikacije za ovu operaciju nema.

Operacija se izvodi ili pod opštom anestezijom ili u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. Rez dugačak 4-5 cm je dovoljan za izvođenje povećanja grudi. Ovaj rez može da se smesti ispod pazuha ili u prevoju dojke, ili kružno oko bradavice. Aksilarni pristup se kozmetički najbolje tretira, ipak nakon egzaktnog pregleda u zavisnosti od slučaja do slučaja se donosi odluka koji rez je najbolje rešenje u svakom pojedinačnom slučaju. Implantat se plasira ispod ili iznad mišića, što najčešće zavisi od oblika i veličine postojeće dojke, tako da mlečna žlezda ostaje netaknuta. Rezultat operacije je odmah prisutan i vidljiv, pa su i pacijentkinje time vrlo zadovoljne.

Reakcija organizma na silikonske implantante

Posle operacije je moguća prolazna neosetljivost bradavice, blagi otok i osećaj napetosti, koji obično prolaze nakon 1-2 nedelje. Preporučuje se kućna nega i bolovanje od 7 – 10 dana. Posle toga pacijentkinje se mogu uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti. U postoperativnom periodu treba izbegavati teže fizičke aktivnosti i dizanje težih tereta. Posle 6-8 nedelja pacijentkinja se može vratiti sportskim aktivnostima što uključuje i rad u teretani, trčanje.

Reakcija organizma na implantat kao strano telo u smislu njegovog odbacivanja je vrlo retka, gotovo zanemarljiva. Moguća je blaga reakcija organizma na implantat, kao strano telo što rezultira stvaranjem tanke, vezivne ovojnice kao prirodne barijere prema implantatu. Izuzetno su retke reakcije odbacivanja, koje se manifestuju u obliku upalne reakcije i razvoja jake, vezivne ovojnice.

Najveće komplikacije se odnose na tzv. otvrdnjavanje dojke (obrazovanje kapsule), koja može da nastane nakon nekoliko meseci ili godina u većoj ili manjoj meri, pri čemu to nije pravilo. Vrlo retko se može javiti kapsularna kontraktura što je razlog za odstranjivanje kapsule i zamenu implantata. Silikonski implantati najnovije generacije će svakako nadživeti i pacijenta i plastičnog hirurga.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
5
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
8
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Silikoni u usnama

Silikoni u usnama

Ako krenemo od činjenice da su usne i te kako važan "detalj" na licu svake osobe, ...
Liposukcija

Liposukcija

U današnje vreme se žene neretko u želji da se oslobode viška kilograma ...
Prednosti i mane plastične hirurgije

Prednosti i mane plastične hirurgije

Svake godine milioni ljudi donose odluke da se podvrgnu zahvatima plastične hirurgije. Možda zvuči ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Odmorite kod kuće
  • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
  • Izađete u provod
  • Popijete kaficu sa prijateljima
  • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -1°c
min -3°c

Roleri

Bicikl