Postovala: Ona portal
28
Nov
2010

Sprečiti migrenu pre nego što počne

Pregledano: 1241 puta

Migrene nisu izlečive, ali se mogu lečiti. Ako možete da prepoznate znake da migrena dolazi, možda možete preduzeti korake da je zaustavite makar na nivou slabe glavobolje.
Jedna od pet osoba koja pati od migrene može da "vidi" da glavobolja dolazi mnogo pre nego što počne da oseća bol. Vizuelni simptomi se mogu pojaviti bilo kad od 20 minuta do sat vremena pre nego što započne glavobolja. Neki nemaju vizuelni doživljaj već osećaju svrab ruku ili lica, ili imaju poteškoća u govoru. Neki mogu da dožive psihološke simptome kao što su depresija i anksioznost.
Za one koji ne primete nikakve simptome pre glavobolje, mogu da identifikuju simptome i promenom stila života može se smanjiti učestalost migrena. Uobičajeni simptomi uključuju anksioznost, stres, nedostatak hrane i sna, umor, izlaganje svetlosti, određena hrana, a kod žena, hormon promene utiče na menstrualni ciklus. Kada sumnjate da migrena dolazi, lekari preporučuju da uradite sledeće:

Lečiti
Triptans su klasa lekova koji sprečavaju da migrena napreduje. Ako imate lekove, uzmite ih odmah. Ljudi su skloni da ih ne uzimaju jer misle da će im sledeći put biti gore.

Improvizovati
Ako se ne možete lečiti, uzmite kofein. Kafa ili kola može da pomogne. Kofein je jedan od najstarijih, najboljih tretmana za migrene.

Ohladiti
Led može da spreči da migrena napreduje. Uzmite hladnu čašu vode, pakovanje leda-bilo šta hladno i prislonite na glavu ili oko vrata. Uvek u torbici nosite neki gel koji rashlađuje za hitne slučajeve.

Očistiti vaša čula
Za neke ljude, neki mirisi kao što su duvanski dim mogu da izazovu migrenu. Ponekad svež vazduh može biti dovoljan da zaustavi tok vaše glavobolje. Ako neočekivano jedete neku hranu (npr. stari sir) koji isključuje vaše senzore za migrenu, budite spremni da reagujete u slučaju migrene.

 


Ugasiti svetlo
Ako svetla aktiviraju Vašu migrenu, povucite se u mračnu sobu i odmarajte, ako možete. Ako to nije moguće, zadržite naočare u svakom trenutku da Vam pomognu da štitite oči od svetlosti.

Najvažnije, ako sumnjate da migrena dolazi, ne čekajte da preduzmete akciju. Što duže čekate, teže je da preokrene tok glavobolje.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 12°c

Roleri

Bicikl