Postovala: Damir Sabolic
13
Sep
2012

iPhone 5 - Apple prestavio novo čudo!

Pregledano: 3400 puta

U Kaliforniji je predstavljen najnoviji iPhone telefon, šeste generacije. Debeo je svega 7,6 mm i čak 18 odsto je manji od svog prethodnika.Ima 112 grama i za oko 20 odsto je lakši od svojih prethodnika. Ekran je Retina displej, dijagonale 4 inča.

U Kaliforniji je predstavljen najnoviji iPhone telefon, šeste generacije, i kako to obično biva - većina nagađanja ispostavila se tačnim.

Tim Kuk je prvi izašao na binu i pričao o senzacionalnim brojkama, koje je Apple postigao:

- 84 miliona prodatih iPad tableta, od tog 18 miliona u poslednjem kvartalu
- 700.000 dosupnih aplikacija, od čega je 250.000 za tablete
- 100 aplikacija prosečno ima korisnik Apple uređaja i
- preko 90% aplikacija koristi se svakog meseca.

Bilo je reči i o Mac OS X Lion softveru, koji je kod korisnika primljen odlično, pa je već oko 28 odsto tih računara prešlo na novi operativni sistem. Što se tržišta tableta tiče, gledajući godišnji rezultat, Apple je ostvario napredak sa 62 na 68 odsto udela u ukupnom plasmanu uređaja.

 

iPhone5

iPhone 5 u brojkama i funkcijama

Fil Šiler je potom izašao na scenu i svetla su se za trenutak ugasila. A, onda, iz mraka na velikom panou izronio je dugo očekivani iPhone 5. Debeo je svega 7,6 mm i čak 18 odsto je manji od svog prethodnika.Ima 112 grama i za oko 20 odsto je lakši od svojih prethodnika.

Ekran je Retina displej, dijagonale 4 inča, sa odnosom stranica 16:9 i ima 326ppi gustinu piksela, zavaljujćui rezoluciji od 640 x 1.136 piksela. Displej ima 44 odsto zasićenije boje, dok je izbacivanjem jdnog sloja postignuta njegova oštrija slika i manje dimenzije.

Retina displej

Sve je u brzini i konekcijama

Novi iPhone 5 može da se poveže na HSPA+, DC-HSDPA i, naravno 4G LTE mreže kod većine američkih operatera. Apple se odlučio za jedan čip za prenos glasa i podataka i drugi za radio vezu. U pogledu brzine, LTE ide do 100 Mbps, dok preko a/b/g/n Wi-Fi mreže ostvarujete brzinu prenosa podataka do 150 Mbps.

Apple je integrisao novi A6 čip, koji obezbeđuje brže obavljanje svih procesa, uz 22% manju veličinu i lakši proces proizvodnje. U pitanju je dual-core CPU sa dula GPU adapterom za najbolju mobilnu grafiku. U pitanju je potpuno nova vrsta grafičkog čipa, koji će obezbediti grafiku sličnu onim na konzolama.

iPhone5

Kamera, softver i novi konektor

Kamera mu je rezolucije osam megapiksela, ima više senzora i opcija od prethodnice i unapređenu optiku, koja propušta više svetlosti. Prednja kamera, smeštena iznad zvučnika ima 720p HD rezoluciju i podršku za FaceTime uslugu video pozivanja.

Glavna kamera ima BSI sensor, sa F/2.4 aparaturom, poboljšane zaštite sa safirnim staklom. Sam čip kamere za četvrtinu je manji nego na iPhone 4S modelu, što zbog unapređenja procesa proizvodnje, što zbog lakšeg ugrađivanja u novi iPhone 5. Kamera ima brži interfejs i do 40 procenata, kontnualno fotografisanje, spremna je za akciju gotovo odmah i propušta znatno više svetlosti nego prethodna generacija. Ovo joj omogćava nova generacija IPS podrške, koja je predstavljena sa iPhone 4S modelom.

Kamera snima video u Full HD 1.080p rezoluciji (1.080 x 1.920 piksela), dok je ugrađen i poseban panoramski mod kada se rezolucija kamere "proširuje" na velikih 28 megapiksela.

Sem što iPhone 5 radi pod iOS 6 operativnim sistemom, Apple je poboljšao softver samog uređaja, pa je pored novih mapa, dodat i 3D Maps servis, po ugledu na Nokijin i Googleov servis za mape, a unapređeni su i Safari veb pretraživač, Siri, iTunes, iCloud i druge opcije. Safari sada radi na punoj veličini displeja, a podržava Cloud servise poput Googlovog Chromea.

Ugrađen je i novi osmopinski konektor, koji je do 80 odsto manji nego prethodnik, lakše se snalazi po pitanju koje kraj ide u telefon, a koji u punjač, izdržljiviji je i dobio je čak i ime - Lightning.

iPhone5

Cena i dostupnost

iPhone 5 pojaviće se u beloj i crnoj boji, a naručivanje kreće već u petak, dok će prve isporuke krenuti 21. septembra, naravno za početak samo u Americi. Apple, kao i uvek odmah najavi i cene, a što se iPhone 5 modela tiče one su sledeće: $199 (16GB), $299 (32GB) i $399 (64GB) za kupovinu kod operatera. Cena SIM Free modela nije najavljena, ali se očekuje da bude oko 800 dolara.

Od 28. septembra iPhone 5 prodavaće se u Singapuru, Kanadi, Francuskoj, Hong Kongu, Japanu, Australiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Srbija, naravno nije u planu...

Model iPhone 3GS izbacuje se iz prodaje, dok će model iPhone 4S od 8 GB i iPhone 4 istog memorijskog kapaciteta biti 99 dolara, odnosno besplatni, ali uz zgovornu obavezu kod američkih operatera.


iOS 6 stiže 19. septembra

Sada kad je iPhone 5 zvanično predstavljen, vreme je da se pozabavimo i softverom koji je prvi put zvanično prikazan na jednom smartfonu, naravno iPhone 5. Sa preko 200 novih funkcija iOS 6 će biti dostupan za preuzimanje bez dodatnih troškova. Ono što je važno odmah istaći je da će iOS 6 stići za iPhone 4S, 4, 3GS, novi iPad, iPad 2 i iPod Touch i biti dostupan od 19. septembra. Apple-ov novi mobilni operativni sistem će dakle stići na postojeće telefone, tablet uređaje i medija plejere, a još prvi put kad je viđen iOS 6 poznato je bilo da će granica za smartfone biti iPhone 3GS dok tableti počinju od druge iteracije (vlasnici prvog iPada neće dobiti apdejt na iOS 6).

Programeri će moći da koriste novi iOS 6 da dodaju Facebook funkcionalnost u postojeće aplikacije koristeći nedavno uvedeni API. FaceTime i iMessages su takođe poboljšani u iOS 6 kako bi ujedinili broj mobilnog telefona i Apple ID i omogućili FaceTime ili iMessage-u komunikaciju kroz Mac, iPad i iPhone koristeći samo broj. Apple je uklonio integraciju Google Maps u iOS 6 kao i YouTube klijent, ali je Google nedavno objavio samostalnu YouTube aplikaciju za iOS tako da korisnici neće ostati uskraćeni za Youtube.

Upravo kao jedan od najznačajnih dodataka (barem prema količini komentara) u iOS 6 je Maps aplikacija, koja uključuje Siri navigaciju, 3D prikaz građevina i satelitske snimke. U Safariju sada postoji full-screen mod i u mogućnosti ste da delite tabove sa vašeg desktopa na iOS, nazvano iCloud Tabs. Takođe se mogla videti i Passbook funkcija u akciji, koja vam na primer donosi avionsku kartu na zaključan ekran kada dođete na aerodrom.

iPhone5

(Izvor MONDO)

Damir Sabolic

Čekamo da Damir Sabolic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Mac mini – mini računar moćnih performansi

Mac mini – mini računar moćnih performansi

Možda će vam delovati neverovatno ...
Štampajte fotografije kod kuće

Štampajte fotografije kod kuće

Sa dolaskom društvenih mreža, vidno je poraslo interesovanje za deljenjem fotografija, pa se moglo primetiti da ...
Dođite po svoj fitness sat!

Dođite po svoj fitness sat!

Drage naše Sandalice, imamo fenomenalu vest. Stiglo je lepo vreme i svi smo krenuli sa ...
KINA
3360,oo
prava cena : 4032,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 7°c

Roleri

Bicikl