Postovala: Ona portal
14
Oct
2011

Od bioskopa do dnevne sobe

Pregledano: 6072 puta

Od bioskopa do dnevne sobe


Još od vremena kada su gledaoci prvi put imali priliku da pogledaju crno-bele filmove u tek otvorenim bioskopima širom Evrope krajem XIX veka, bioskop i način na koji doživljavamo kućnu zabavu su se značajno promenili. U vreme kada su francuska braća Limijer prikazala svoje prve filmove, odlazak u bioskop predstavljao je veliki društveni događaj, misteriozan i fascinantan. Revolucionarna otkrića kao što su dodavanje zvuka i boje – a posebno dolazak 3D filmova – predstavljaju ključne prekretnice u istoriji bioskopskog iskustva. Ako se osvrnemo na istoriju filma, zanimljivo je videti kako su se njegovim premeštanjem  iz bioskopskih sala u dnevne sobe promenile navike gledalaca.
 
 
Dolaskom televizije, pokretne slike ušle su u dnevnu sobu. Sve veća potražnja i popularizacija upotrebe televizora u domovima 50-ih i 60-ih godina prošlog veka vodila je sve masovnijoj produkciji serija, filmova i vesti. Prvi korak ka kućnom bioskopu načinjen je kada su ljudi počeli uživati u omiljenim filmovima u svojim domovima. Bilo je samo pitanje vremena kada će celokupno iskustvo biti obogaćeno 3D tehnologijom.
 
 
Evolucija tehnologije prikaza slike igrala je veliku ulogu u domenu kućne zabave. Do 90-ih godina, na tržištu su dominirali glomazni televizori bazirani na katodnim cevima. Danas se možemo odlučiti za projektor koji daje velike i kvalitetne slike živih boja ili za televizore sa ravnim ekranima, od plazme do LCD i LED televizora. 
 
 
Danas koncept kućnog bioskopa podrazumeva mnogo više od pukog gledanja sadržaja. Zahvaljujući velikom izboru izvora i mobilnih opcija, kućni bioskop predstavlja personalizovano iskustvo koje dozvoljava korisniku da sam odluči gde, kada i na koji način će gledati filmove. Prelazak sa 2D na 3D tehnologiju  doneo je istinsku revoluciju. Još otkako je 2009. godine film „Avatar” srušio sve rekorde po gledanosti širom sveta, industrija 3D bioskopa prosto cveta, a takođe imamo sve bogatiji izbor 3D sadržaja. Pored filmova, ljubitelji kućnog bioskopa mogu sa prijateljima uživati i u 3D igrama ili sportskim utakmicama.
 
 
Jedan od proizvoiđača koji su se potrudili da idu u korak s vremenom svakako je kompanija Epson koja je u svoju ponudu uvrstila projektore visokih performansi, modele EH-TW9000 i EH-TW9000W koji čak mogu da konvertuju 2D filmove u visokoj definiciji u Full HD 3D slike, što znači da ne morate da zavisite isključivo od sadržaja kreiranog pomoću 3D tehnologije.
 
 
Biće zanimljivo videti kako će se ovaj trend razvijati u narednih deset godina – posebno ako korisnici počnu sami da kreiraju 3D sadržaj. U tom slučaju, jedino ograničenje biće ljudska mašta.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

“Match your nails with your e-mails”

“Match your nails with your e-mails”

Saradnja OPI kompanije za proizvodnju lakova, kaoi široke palete ...
Epson pomaže u očuvanju retke vrste ptica u Hrvatskoj

Epson pomaže u očuvanju retke vrste ptica u Hrvatskoj

Kako bi pomogla u očuvanju divljih životinja u Hrvatskoj i regionu, kompanija Epson ...
Odlične fotografije na kućnom štampaču

Odlične fotografije na kućnom štampaču

Sigurni smo da se sa letovanja ...
DELL
3916,oo
prava cena : 4699.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 16°c

Roleri

Bicikl