Postovala: Vladimir Ilic
25
Jun
2014

Ovo su najkorišćenije tehnike content marketinga

Pregledano: 1774 puta

Content marketing podrazumeva promociju poslovanja putem kreiranja sadržaja.

Content marketing podrazumeva promociju poslovanja putem kreiranja sadržaja kojima se privlače korisnici i potencijalni kupci. Kao i kod velikog broja ostalih marketinških napora, cilj mu je povećanje prodaje. Međutim, content marketing, kao vid Internet marketinga, zapravo najviše služi za podizanje svesti o brendu (brand awareness) i edukaciji potencijalnih klijenata. Pozitivna svest o brendu i konektovanje s njim, dugoročno će dovesti do krajnjeg cilja, tj. do kupovine.

Content marketing se može primeniti na više načina, a neki od njih su: video, edukativan i informativan sadržaj, infografici, eBook-ovi, studije slučaja, newsletter-i, how-to uputsva, članci u oblika pitanja-odgovori, slike, blogovi i slično. U nastavku ćemo razjasniti neke od najvažnijih i najprimenjivanijih modela content marketinga.

Blog

Blogovi su prva asocijacija kada se pomene content marketing. Danas je veoma važno informisati svoje kupce i klijente o svojim uslugama i proizvodima koje prodajete. Svi kupci koji dođu na vaš blog imaju priliku da se informišu se o vašoj stručnosti i vi ih možete uveriti da ste zaista „majstor svog zanata“. Firme koje pišu članke za svoje blog:

 • dobijaju 55% više posetioca nego firme koje to ne čine,
 • pretvaraju 70% više posetioce u svoje kupce,
 • 57% firmi je dobilo nove klijente zahvaljujući blogu.

 

Pri kreiranju tekstova za blog, bilo bi dobro pridržavati se nekih pravila koja će pomoći vašem potencijalnom kupcu da uvidi vaše znanje i iskustvo, a isto tako i web pretraživači da vas bolje indeksiraju te ćete biti bolje pozicionirani prilikom pretraga. Neki od saveta su:

- Uvek imajte u vidu za koga pišete. Pre kreiranja tekstova, postavite sebi pitanje ko će čitati moje članke? Neka vam odgovor na ovo pitanje bude zvezda vodilja prilikom pisanja sadržaja. Definišite ton i vokabular prema ciljanoj grupi vaših budućih čitalaca.

- Pritom izbegavajte da se fokusirate na samo jednu usku temu. Pokažite svojim čitaocima da ste svestrani, da razumete delatnost kojom se bavite i pružite im raznolikost unutar šireg područja tema. Budite stručnjak u svemu i pružite relevantne i korisne informacije.

- Interno linkujte druge članke na blogu ili linkujte adekvatne eksterne izvore. Ovim ćete pokazati čitaocima da razumete delatnost kojim se bavite. Svakako postavite i tzv. call to action gumb. Call to action mora biti upečatljiv i jasno istaknut na svim blog člancima i  pozivati korisnike na akciju koju vi želite.

- Formatirajte i oblikujte svoj članak. Imajte na umu da se vaš blog čita sa ekrana, te veliki blokovi teksta mogu biti naporni za čitanje. Lepo oblikovan tekst je onaj koji vas tera da ga čitate. On mora da diše, ističe najvažnije detalje i biti prijatan oku, a to možete da postignete ako se pridržavate sledećih saveta:

 • Koristite bold ili italic kako biste istakli neke važne recečenice i reči
 • Upotrebjavajte bullets prilikom nabrajanja
 • Postavljajte lepe fotografije
 • Istaknite naslove i podnaslove
 • Uredite tekst tako da bude SEO optimizovan


Infografici

Jedan od najboljih primera slikovnog sadržaja koji jako privlači pažnju čitaoca i atraktivan je sam po sebi, jesu infografici. Infografici u sebi sadrže različite informacije, koje su prezentovane piktogramima, gra­fikonima i sličnim pomoćnim grafičckim elementima.

 

Prednost infografi­ka je u tome što su mnogo zanimljiviji i kompaktniji za čitanje od samog članka. Čitaoci vole ovakav vid prikazivanja podataka i rado ga dele na društvenim mrežama. Oni imaju svoja pravila kojih se treba pridržavati:

 • Manje je više. Potrudite se da sliku svedete na minimum. Preporučuje se da za svaku stavku napišete jednu do dve kratke rečenice.
 • Odredite temu infografika. Postavite slike u okvire, ofarbajte tekst bojom i zadržite konzistentnost teme tokom celog infografi­ka.
 • Definišite formu i ritam. Kako će korisnici čitati infogra­k? Da li će podaci biti slučajno raspoređeni ili imaju određen tok kojim se čitaju? Naglasite važnije stavke većom veličinom.
 • Neka dizajn infografika bude sličnog dizajna kao i dizajn vašeg sajta. Budite dosledni u tom smislu.


E-Book (elektronska knjiga)

Ovo je vid content marketinga koji je sjajan izbor ako trebate preneti kompleksniju poruku ili sadržaj, ali u čitljivoj, pitkoj i razumljivoj formi.

 

Prilikom kreiranja eBooka, poželjno je pridržavati se nekih saveta kako bi isti bio poželjan i prihvaćen od strane čitaoca.

 • Smislite kratak, ali zanimljiv naslov koji intrigira i privlaci pažnju.
 • Edukujte svoje buduće klijente o temi koja je vama bitna.
 • Uvrstite u svoj eBook linkove koji vode na odgovarajuće izvore: blogove, sajtove, videe, ...
 • Napravite kvalitetan landing page sa call to action-om na kojem korisnici mogu preuzeti eBook.
 • Oglasite eBook newsletterom, Facebook plaćenim oglasima, Google plaćenim oglasima i slično.


Studije slučaja

Studija slučaja, tj. case study, je koristan vid content marketinga kojim možete prikazati svoje znanje i iskustvo, ali i vrednost vašeg proizvoda/usluge.

 

Putem studije slučaja pokazujete problem koji je vaša kompanija rešila svom klijentu i na taj način gradite svoj imidž u svesti potencijalnih kupaca (brand awareness) kao eksperti u svojoj oblasti.


Video materijali

Video je savršeni način da pružite svojim klijentima uvid u novi proizvod ili uslugu ili da prosto rečeno predstavite sebe, svoj tim ljudi sa kojima radite i ono što radite. Kada pravite video, ne znači da morate napraviti ­snimak od dva sata. Možda niste znali, ali YouTube je drugi najkorišćeniji online pretraživac na svetu posle Googlea.

 

Stvaranje sopstvenih video snimaka je  postalo lakše nego ikad. Online video snimak je vrlo koristan alat koji na lak i neagresivan način upoznaje buduće kupce o vašoj delatnosti. Uploadovanjem edukacijskih video snimaka možete saznati koje su najcešce teme koje zanimaju korisnike, te jesu li vaše usluge u skladu s upitima i tražnjom ciljane populacije i ciljnog tržišta. Budući klijenti će vaš video, ako ga smatraju zanimljivim i edukativnim, šerovati sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, lajkovati i pričati o njemu, čime će zapravo pričati o vašem brendu i vašoj kompaniji. 

Vladimir Ilic

Čekamo da Vladimir Ilic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Prestigio- umetnost kvaliteta

Prestigio- umetnost kvaliteta

Prestigio nudi ekskluzivnu kombinaciju elegancije, softisticiranosti, ...
Epson pomaže u očuvanju retke vrste ptica u Hrvatskoj

Epson pomaže u očuvanju retke vrste ptica u Hrvatskoj

Kako bi pomogla u očuvanju divljih životinja u Hrvatskoj i regionu, kompanija Epson ...
Neodoljivi mališan - vaš novi iPod Shuffle

Neodoljivi mališan - vaš novi iPod Shuffle

Sa markom Apple i svetski poznatim logom jabučice prvi put smo se srele kada je Keri Bredšo u ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
 • Espreso
 • Koka-kolu
 • Nes/Ajs kafu
 • Bilo koji negazirani sok
 • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 11°c

Roleri

Bicikl