Postovala: Nata Nata
07
Apr
2011

Kada sve boje zajedno postanu siva..

Pregledano: 1797 puta

Samo moje detinjstvo..

 

Fred Kremenko, Bolji život, Srećni ljudi, žmurke, lozinke, žvaka=30para, bolero i stopi... Sećate li se svih tih stvari, tih sitnica koje su nam ispunjavale svaki dan i bez kojih nismo mogli da zamislimo život? Sećate li se vremena kada nam je najveći problem bio da li će nas mama pustiti do 9 da budemo napolju, a najveća želja da nam kupe video ili segu..ali to je zaista tada bio problem! Mislim, svi naši drugari su imali video, pa kako i mi da ga nemamo?!

Sećate se kada smo ujutru pre škole gledali Kremenka.. Ustanemo, odgledamo ctrać i spremimo se za školu. E to su bili crtaći, Kremenko, Tom i Džeri, Alfred Džonatan Kvak, Sandokan, Nindža kornjače, a danas? Danas se čak i u crtanim filmovima propagira nasilje. Ili su ratoborni ili su pokemoni, digimoni i ostale kineske gluposti. Pa zar današnja deca ne mogu ni normalan crtani da imaju?! Nekada smo imali jednu seriju nedeljeno, gde bi se svi ukućani skupili da je gledaju porodično..Da, da, jednu! A ne danas, gde god okrenem nova počne..Tačno se sećam, nedeljom u 20:00h na RTS 1.. Bolji život, Srećni ljudi, Tesna koža..i tada smo svi trčali kući da geldamo. Ni toga više nema.

Danas kada izađem u dvorište zgrade, sve je kao nekada, možda čak i bolje, ali samo izgledom.. Ima više ljuljaški i klupica za sedenje, ali nema onoga sto je napotrebnije, dece. Na po nekoj klupi sedi mama sa detetom, ali za dve, tri godine ni to dete više neće biti tu. Nažalost sva deca su u kući, krive kičmu za kompjuterom i ne vide svetlost dana. A mi? Mi u kuću nismo ulazili, ako baš ne moramo..Uvek su nas komšije grdile kada se deremo odozdo ‘’mamaaaaaaaaa’’ pa mama izađe na prozor, da joj kažemo samo nama najbitniju stvar u tom trenutku. Ali komšije malo podviknu i mi se ne deremo..barem ne nekih pola sata, dok nam se ne desi neki drugi još veći ‘’problem’’. Ako nismo dobri mama nas kazni i ‘’zatvori’’ u kuću na dan ili dva, a danas? Ne znam, ali verovatno istera dete napolje i ne da mu da se vrati za kompjuter.

Nedostaje mi sve to. Volela bih da sva deca imaju detinjstvo kakvo smo mi imali. Nekada, kada smo bili mi deca sve je bilo drugačije. Ovo zvuči kao da imam 105 godina, ali ne, imam samo 23 i to moje detinjstvo nije bilo tako davno, a koliko se toga promenilo, kao da je prošla čitava večnost. Umesto Boljeg života gleda se Šeherezada, umesto Kremenka Pokemoni, umesto da se ljulja na ljuljašci ili igra ‘’između dve vatre’’ sada se blene u facebook.

 Mi nismo imali mobilne telefone, kompjutere, facebook-ove, ipod-ove, mp3 player-e. Mi tada nismo imali ništa, a tek sada vidim da smo imali sve. 

 Od toliko različitih boja, sve se svelo na jednu, sivu. Ponekad se pitam da li deca danas uopšte imaju detinjstvo?


 

Nata Nata

Čekamo da Nata Nata napiše nešto o sebi. :)
Prate: 1
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da smuvate kolegu?

Kako da smuvate kolegu?

U poslovnom svetu često se dešava da se zbog nedostatka vremena “baca ...
Iskoristi odmor u potpunosti

Iskoristi odmor u potpunosti

Konačno su stigli dani odmora i želiš da u potpunosti iskoristiš svaki slobodan dan za ...
Da li posao pogubno utiče na vas i vašu vezu?

Da li posao pogubno utiče na vas i vašu vezu?

Nekima od nas posao je izvor velikog zadovoljstva. Drugima je on samo nužno zlo ili ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 11°c

Roleri

Bicikl