Postovala: Senka Ivetić
04
May
2013

Baset- pas tužnog pogleda

Pregledano: 17723 puta

Kao što su u staroegipatskim grobnicama pronađene slike grejhaunda, pronađene su i slike pasa tipa baseta, pa se pretpostavlja da već dugo postoje.

Kao što su u staroegipatskim grobnicama pronađene slike grejhaunda, pronađene su i slike pasa tipa baseta, pa se pretpostavlja da već dugo postoje. U Velikoj Britaniji razvio se na kraju 19. veka. Odgojen je od francuskog artoaško-normandijskog baseta, koji je ukršten sa psom sv. Huberta, kako bi nastao spor, ali siguran pas za lov na zečeve. Ovaj pas se prvi put pojavio u Velikoj Britaniji 1866. godine, kada je grof Turnoj svom prijatelju, lordu Geveju poslao par pasa, kasnije nazvanih Basset i Belle. 1892. godine ovo leglo kupio je lord Onslou i proširio ga direktnim uvozom pasa iz Francuske. Danas su najbolji primerci engleskog baseta potomci baš ovih pasa. Baset je odgojen za lov u gustim šikarama nisko uz tlo.

baset

Karakter i nega

Baset se danas uglavnom drži kao prijatelj, ljubimac ili pas za izložbe. To je veoma mio pas koji voli decu i treba mu mnogo kretanja. Lepo laje i ima odlične lovačke kvalitete. Zna da odluta i zato napravite ogradu ako želite da ostane kod vas. Zbog izraza lica kao kod psa sv. Huberta i kratkih nogu, baset je jedan od retkih goniča koji su postali kućni ljubimci. Treba ga svekodnevno negovati rukavicom. Ne prija mu topla klima.

baset

Poreklo
Ovog simpatičnog psa tužnog pogleda, stvorili su Englezi, dok su konačnu selekciju izvršili Amerikanci. Oni su stvorili psa koji se javlja u dva tipa: lakšem i težem. Kod pasa težeg tipa, težina tela se kreće oko 20 kg, a visina između 33 cm i 38 cm. Baset lakšeg tipa ostao je pravi lovački pas, dok je baset težeg tipa postao pravi gradski pas, iako poseduje i dalje sve odlike naravi i temperamenta lovačkog psa.

baset

Telo baseta je prilično snažno i krupno, sklono gojenju. Glava je snažna i velika, obilno pokrivena kožom koja pada. Uši su veoma nisko postavljene, velike, mesnate i teške. Oči su mu okrugle i tamno smeđe sa karakterističnim tužnim pogledom. Njuška je veoma snažna i puna. Vrat je kratak i visoko postavljen, sa mnogo kože na podbratku. Trup je velik i snažan, a naročito se ističe isturen grudni koš. Prednje noge su mu izrazito kratke i teških kostiju. Zadnje noge su mesnatih bedara. Šape su glomazne i teške. Rep je lagano sabljasto povijen i uvek veselo nošen.

baset

Dlaka je kratka, tvrda i glatka, a može biti dvobojna i trobojna.

Baset je izdržljiv, primeren za boravak u stanu i spada među tihe pse. Ipak, kada ponekad zalaje čuje ga se daleko. Potreba za šetnjom zavisi od odgojnih navika. Svojeglav je, stoga nije uvek jednostavno živeti s njim. Pre svega to je pas koji živi u čoporu i ne voli biti sam. Toliko je jak da ga ponekad ne možemo obuzdati. Mora biti kondicijski jak s lepom postavom. Mršavi baseti kojima se vide rebra nisu lepi. Baseti su psi za one koji se lako oduševljavaju, puno su okretniji i brži nego što izgledaju.

Možda izgleda tužno, ali verujem da će baset izazvati osmeh na vašem licu.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
6
Ljuto
0
Tužno
3
Srećno
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Moj pas je agresivan

Moj pas je agresivan

Pitanje: Imam zenku staru ...
Sibirski haski- za njega je sneg raj

Sibirski haski- za njega je sneg raj

Sibirski haski nastao je u davnim vremenima kod pripadnika Čikči plemena koji su živeli u ...
Zapadno škotski terijer, Westie: čupava, blesava mrva

Zapadno škotski terijer, Westie: čupava, blesava mrva

Zapadno škotski terijerje izuzetno umiljat i inteligentan pas, koji lako osvaja ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Da vas bezuslovno voli
  • Fizički izgled
  • Prisnost, poverenje i osećaj sigurnosti
  • Njegovo materijalno stanje i status u društvu
  • Da je zanimljiv, šarmantan i nepredvidiv

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 15°c

Roleri

Bicikl