Postovala: Senka Ivetić
09
Apr
2013

Da li je zec vaš novi kućni ljubimac?

Pregledano: 24480 puta

Zečevi su vrlo pitomi, dragi, veseli, i inteligentni kućni ljubimci. Vole društvo ljudi, a mogu se čak i pomalo dresirati.

Postoji mnogo pasmina zečeva - patuljasti, orijaši, ovnoliki (sa spuštenim ušima), dugodlaki, kratkodlaki, i drugi. Dolaze u mnogobrojnim kombinacijama boja. Kao i sve druge životinje, zečevi zahtevaju određenu brigu i negu. Životni vek im je oko 10 godina. Mladi zečevi se ne bi trebali odvajati od majke pre nego navrše pet nedelja. 

zec

~ISHRANA ZEČEVA~

 Ishrana zečeva treba se sastojati od svežeg sena, svežeg povrća i bilja kao što su šargarepa, peršun, detelina, bosiljak, listovi brokolija, cvetovi i listovi maslačaka, zelena salata, blitva, mlada pšenica i mešavin semenki koje se mogu kupiti u svim pet shopovima. Sveža i čista voda treba im uvek biti dostupna. Seno je izuzetno važno radi bolje probave. U tu svrhu korisne su i mlade, neprskane grančice jabuke i lešnika, koje služe i kao dobar "brus" za brzorastuće zube zečeva.

zec

Seno im se treba davati od najmanjih nogu. Zečevi izuzetno vole i voće. Posebno vole jabuke, kruške i banane. Pogodne su i narandze (uključujući koru), breskve, ananas, šljive, jabuke, borovnice... Važno je da sve što im dajete bude dobro oprano i posušeno.

~HIGIJENA ZEČEVA~

 Zečevi su vrlo čiste životinje, čistije od mačaka. Nemaju nikakav miris. Kupanje se ne preporučuje. Dobar deo vremena provode u čišćenju svog krzna. Linjaju se svaka tri meseca, s time da je svako drugo linjanje izraženije. Bilo bi poželjno četkati ih u to vreme, kako ne bi progatuli previše svojih dlaka koje njihov probavni sistem, za razliku od mačaka, ne može svariti. Zečevima je urođeno da te potrebe obavljaju na jednom mestu. Obično izaberu uglove gde će vršiti nuždu i prilično ih je jednostavno "dresirati". Svaki put kad vidite da hoce da obavi nuždu van posudice, lupite dlanovima i recite glasno NE. Veoma lako će naučiti koje mesto je predviđeno za vršenje nužde, a koje za spavanje. Kao postelja najbolje će poslužiti slama. Osim slame može se koristiti i piljevina.

zec

~ZDRAVLJE ZEČEVA~

 Nos treba biti suv, a oči zdrave i bistre. Učestalo kijanje znak je prehlade ili respiratornih problema. Nemojte ih držati na promaji, niti izlagati ekstremnim vremenskim prilikama. Ako su im kuglice izmeta tvrde, ili ima proliv, a pogotovo ako nema stolicu, to je znak da je zec bolestan i odmah ga voditi kod veterinara. Potrebno je s vremena na vreme da im se seku nokti, ali pritom voditi racuna da im se ne iseku žilice koje se jasno vide na noktima. Mora im se davati grančica da grizu kako bi oni tupili zube posto ako im previse porastu mogu imati velike posledice posto neće moći da jedu.

zec

~ZEČEVI SU LEK ZA DUŠU~

Zečevi su aktivni, radoznali, vole da se igraju. Oni su veoma druželjubivi i uživaju u druženju sa drugim zečevima, ali i sa čovekom. Traže dosta pažnje i prostora, zato kad god imate vremena, posvetite im pažnju i igrajte se sa njima.

zec

Zečevi ne ispoljavaju preterano emocije. Oni vole da su u blizini vlasnika i ponekad kruže oko njegovih nogu i maze se, da bi privukli njegovu pažnju. Ne vole da se nose okolo, ali vremenom mogu da nauče to da tolerišu. Razmena nežnosti se najčešće svodi na prihvatanje milovanja. Ali, sa njima uvek treba postupati nežno i sa ljubavlju.

zec

Stručnjaci podsećaju da, osim pasa i mačaka, veoma odano i dobro društvo u domu može da bude i zec. Zečevi su prilično privrženi svojim vlasnicima. Samo prisustvo zeca reguliše puls, smanjuje napetost i "smiruje živce" vlasnika.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
Tužno
Srećno
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Labrador je rešenje za srećan život

Labrador je rešenje za srećan život

Labrador je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa. Prvoklasni je tragač, odličan ...
Najbogatiji kućni ljubimci na planeti!

Najbogatiji kućni ljubimci na planeti!

1. Trabl- Vlasnica lanca hotela Leona Helmslei, koja je preminula 2007. godine, u svom testamentu navela ...
Sa kućnim ljubimcem avionom!

Sa kućnim ljubimcem avionom!

Krećeš na letovanje avionom i ne želiš da se odvojiš od svog kućnog ...
VOX
8656,oo
prava cena : 10387.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 18°c

Roleri

Bicikl