Postovala: Senka Ivetić
24
Apr
2013

Koker španijel- kako ne voleti te loknice?

Pregledano: 21740 puta

Engleski koker španijel je srčan, energičan, radostan i dopadljiv, ljubak i nežan pas.

Postoje dva tipa engleskog koker španijela: poljski (field) i šumski (show). 'Poljski' tip ima kraće i ređe krzno. Višebojne kombinacije su prihvatljive, ali na jednobojnim psima, bele fleke su dopustljive samo na prsima.

koker spanijel

koker spanijel

Engleski koker španijel je srčan, energičan, radostan i dopadljiv, ljubak i nežan pas. Ovaj živahni pas je izvrstan sa decom: nežan i uvek spreman za igru, ali ne trpi mnogo zadirkivanje. Druželjubiv je sa strancima, umeren u lajanju i izvršava, sa puno poštovanja, date mu naredbe. Izvanredan je kao pas za druženje. Generalno je ovo vrsta koju treba dosta izvoditi napolje, iako postoje i rezervisane jedinke. Temperament široko varira. Neke kuje znaju biti dominantne i ne bi trebalo da imaju ne-dominantne vlasnike. Mužijaci, sa druge strane su mnogo više spremni za saradnju. 'Poljski' tip je možda previše aktivan za dobrog ljubimca. Trening kokera mora biti veoma pažljiv, ali ipak strog, pošto je ova vrsta veoma osetljiva, a sa druge strane, nezavisna i inteligentna. Dobro se ponašaju sa mačkama u kući. Prema istraživanju iz 2002 godine, sprovedenom nad 487 kokera, samo 1% pasa je agresivno na ljude i 2% je agresivno na druge pse.

koker spanijel

koker spanijel

Skloni su infekciji ušiju. U toku leta, uši bi trebalo češće proveravati. Kako su u stalnom dodiru sa zemljom, lako pokupe krpelje, i razne trave, koje često mogu da izazovu i gluvoću. Takođe, zbog stalnog njuškanja, i oči često mogu da obole. Najčešće bolesti očiju su katarakta (koja je najčešće nasledna), kao i očni glaukom. Mužjaci mogu imati reproduktivnih problema u vidu povučenih testisa. Engleski kokeri takođe mogu imati i problema sa bubrezima.

koker spanijel

Prvi podaci o postojanju koker španijela dolaze iz opisa Gastona Fibusa (Gaston Phebus) u 14-om veku. Bez obzira na to, tek je 500 godina kasnije, engleski španijeli podeljeni su u 7 rasa: Klamber, Suseks, Velški Špringer, Engleski Špringer, Poljski (Field), Irski Vodeni (Water), i Koker. Sve ove rase su nastale od španijelske vrste pasa uvedenih u Englesku mnogo vekova pre. Koker i Špringer su razvijeni zajedno, sa jednom razlikom-  veličinom. Ova ih je osobina razlikovala sve do 1892 kada je Kinološki Savez Engleske (Kennel Club of England) priznao ih kao različite rase. Kasnije, u 1940-im, Američki i Kanadski kinološki savez je priznao Engleskog koker španijela kao posebnu vrstu u odnosu na američkog koker španijela.

koker spanijel

 Ime Koker (Cocker) dolazi od engleske reči woodcock, što znači šljuka (rod ptica). Za lov ove ptice su kokeri prvobitno i bili uzgajani. Kokeri su generalno dobri u lovu pernate divljači. Dobri su u aportu, i u lovu po nepristupačnim ili teško pristupačnim terenima. Danas, Engleski Koker Španijel se češće koristi kao pas za druženje, zbog prirodno dobrog karaktera. Ono po čemu je ova rasa prilično poznata i talentovana su sledeće stvari: praćenje traga, lov, aport (dobavljanje), motrenje, agilnost i takmičarska poslušnost. Radostan, robustan, sportski dobro izbalansiran, kompaktan sa približno istim rastojanjem od grebena do zemlje, i od grebena do korena repa.Prijateljska narav sa neumornim pomeranjem repa, pokazuje jedno tipično živahno kretanje. Nežan i privržen, pri tome pun života i poleta. Možda je upravo ova životinja vaš novi životni prijatelj!

koker spanijel

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
6
Ljuto
5
Tužno
5
Srećno
6
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sa kućnim ljubimcem avionom!

Sa kućnim ljubimcem avionom!

Krećeš na letovanje avionom i ne želiš da se odvojiš od svog kućnog ...
Testovi inteligencije za kućne ljubimce

Testovi inteligencije za kućne ljubimce

Ako želite da saznate koliko su pametni pernati i dlakavi pripadnici vašeg domaćinstva, postavite im određene ...
Pegavi kućni ljubimac

Pegavi kućni ljubimac

Oko porekla dalmatinskog psa postoje različite teorije i protivrečnosti. Psi sa istačkanim krznom su ...
HP
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 13°c

Roleri

Bicikl