Postovala: Senka Ivetić
13
Nov
2012

Kovrdžavi bišon- vesela snežna pahulja

Pregledano: 36214 puta

Od naziva ovog psa nastao je glagol 'bichonner', čije je prvo značenje ’kovrdžati kosu’.

Ova rasa pasa nastala u doba italijanske renesanse ukrštanjem malteškog bišona i drugih malih pasa, među kojima je i pudla. Ovaj pas, čija kovrdžava dlaka podseća na krzno angorske koze, bio je omiljena životinja kralja Fransoa I. Ovi psi poznati su po svom smešnom ponašanju i kao veoma inteligentni. Od naziva ovog psa nastao je glagol bichonner, čije je prvo značenje ’kovrdžati kosu’. Njegova popularnost u Španiji, pogotovu u 19.veku bila je tolika da su ga proglasili španskom rasom i da su ga dugo zvali Tenerife. Obzirom na njegovo poreklo, Međunarodna kinološka federacija je ovu rasu priznala kao francusko-belgijsku.
Veseo razigran i živahan, ovaj pas je ostao izrazito naklonjen životu na selu,ali takođe se dobro prilagođava životu u stanu. Jedna od osnovnih crta karaktera kovrdžavog bišona jeste da je ovo pas idealan za porodicu.

kovrdzavi bison

Ovom simpatičnom i druželjubivom psu poslednjih dvadesetak godina raste popularnost. Ono što posebno privlači pažnji kod ove rase pasa jeste snežno bela boja dlake. Ipak, njegova dlaka mora se šišati veoma redovno. Vrlo teško se šiša i podrezuje, pa se treba savetovati sa odgajivačem. Veseo, živahan, prijateljski raspoložen, zanimljiv i nežan, kovrdžavi bišon je savršen mali kućni ljubimac. Uživa u šetnji. Klasa kojoj pripada kovrdžavi bišon jeste klasa pasa za pratnju i razonodu. Kako god vam ovo zvučalo, ovaj pas će sigurno biti dobro društvo i priuštice vam neophodnu dnevnu dozu smeha i ljubavi.

kovrdzavi bison

Veoma je znatiželjan i druželjubiv, posebno u odnosu sa decom. Prosto je dirljivo gledati ga kako se sa puno osećaja igra sa malom decom.
Kovrdžavi bišon je takođe veoma posvećen i ima potrebu da uvek bude sa “porodicom”. Uprkos tome, možete ga ostaviti jedno određeno vreme samog u kući, mada ga na to treba navikavati od samog početka.Ponekad se može desiti da se vaš bišon teško prilagođava na samoću, što od vlasnika, kada tako nešto primeti, zahteva da mu posveti posebnu pažnju i sa njime radi gotovo svakoga dana. Ponekad se zbog takve vrste anksioznosti prepisuju i određeni lekovi mada je najpreporučljivije imati strpljenja i svakoga dana ga na po pet minuta ostavaljati samog trebalo bi produžavati sve do onog momenta dok ne budete sgurni da svog ljubimca možete ostaviti samog u kući i da pri tome ne nastanu nikakve posledice. Svaki put kada se vratite kući i zateknete sve u najboljem redu, trebalo bi da svog ljubimca i nagradite.

kovrdzavi bison
Treba napomenuti da je kovrdžavi bišon veoma prilagodljiv. Biće posvećen svom gazdi, odnosno “porodici”, bilo da živi u stanu ili u kući sa dvorištem, bilo da ga svakog dana izvodi i šeta po parku ili da je jednostavno i nije toliko oko njega aktivan. Isto tako, ovaj pas voli da privlači pažnju svojim ponašanjem, i to kako pažnju ljudi sa kojima je svakodnevno, tako i onih koje sretne prvi put. Njega odlikuje i to što se i prema nepoznatima ponaša veoma prijateljski. Ukoliko primetite da vaš pas prema nekome pokazuje neprijateljski stav, da je nervozan i možda sklon ujedanju, znajte da za takvo ponašanje ima razlog, odnosno da postoji određeni problem koji treba da rešite. Kovrdžavi bišon je mio pas, druželjubiv, dobar pratilac i drug, pa samim tim asocijalno ponašanje ne spade u opis njegovog karaktera.
Napred smo spomenuli da je ovo pas koji je veoma inteligentan pa ga je usled toga veoma lako dresirati.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
8
Tužno
5
Srećno
Bolje
9
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Labrador je rešenje za srećan život

Labrador je rešenje za srećan život

Labrador je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa. Prvoklasni je tragač, odličan ...
Sijamske mačke: psi mačjeg sveta!

Sijamske mačke: psi mačjeg sveta!

Sijamska mačka je veoma stara vrsta domaće mačke, pretpostavlja se više od pet vekova. Poreklo ...
Samojed- nasmešeni pas

Samojed- nasmešeni pas

Čupavi psi za kojima je svet poludeo. Malo njih zapravo zna poreklo i čudno ime za ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 12°c

Bicikl

Roleri