Postovala: Senka Ivetić
03
Dec
2012

Labrador je rešenje za srećan život

Pregledano: 19191 puta

Labrador je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa. Prvoklasni je tragač, odličan plivač, idealno objedinjuje ulogu kućnog ljubimca sa ulogom sportskog psa.

Labrador je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa. Prvoklasni je tragač, odličan plivač, idealno objedinjuje ulogu kućnog ljubimca sa ulogom sportskog psa. Odličan je i za dresuru, postiže vrlo visoka mesta na takmičenjima i dobar je vodič za slepe ljude.

labrador
Iako je kao kuče mnogo veći nego mnogi drugi psi, brzo uči. Voli decu, a zbog svoje dobre ćudi retko pada u nevolje. Potrebno mu je mnogo kretanja i stalno četkanje. Može da se drži u kući kao kućni ljubimac, ali i na otvorenom. Potiče iz Kanade, a u Britaniju je došao krajem 19. veka. Vrlo je dobar kao lovački pas. Omiljen je kao kućni ljubimac i često se sreće na izložbama.

Neke od osnovnih karakteristika su sledeće:

Spada u klasu retrivera i pasa za vodu. Njegova dlaka je glatka i gusta, bez čuperaka, a poddlaka mu je vodootporna. Boje labradora su crna, žuta ili tamno crvenosmeđa. Nijanse se kreću od svetle krem do lisičije crvene.

Ostale karakteristike: glava je jaka sa vrlo naglašenim stopom; oči su srednje veličine; uši nisu velike ili teške; grudi su lepo oblikovane; ima specifični vidrasti rep.

labrador

Labrador je veoma zanimljive naravi. Inteligentan, oprezan i poslušan, sa velikom željom pruža radost svom gospodaru. Prijateljske prirode, nikada sa znacima agresivnosti ili jasne plašljivosti. Ipak, ne podnosi grubost.

Prepun ljubavi, privržen i strpljiv, labrador retriver je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Potrebno mu je puno vežbe jer se u suprotnom može ugojiti. Zbog svoje dobre ćudi i ljubavi prema deci i drugim psima, spada među vrlo popularne porodične pse.

Labradori se u pravilu dobro slažu sa drugim psima i kućnim životinjama. U prisutnosti dece su izuzetno strpljivi i umiljati. Pravi su prijatelji čoveka - zbog toga nisu baš pogodni psi čuvari. Labrador se pokazao kao izvanredan terapeut koji vraća bolesniku volju za život, pri čemu pas uspostavlja specifičan svrsishodan kontakt s obolelima, decom obolelom od dečije paralize, u rehabilitacionim ustanovama, sanatorijumima, staračkim domovima pa čak i u dijagnostičke svrhe kod pogoršanja odredenih stanja bolesti, pomoći hendikepiranim osobama, u socijalizaciji.

labrador

Neki labradori nasleđuju sklonost zdrastvenim problemima kao što su: displazija kukova, displazija lakta, artroza, osteohondroza, spondiloza, atrofija retine (mrežnjače). Jedini način da se displazija suzbije je otklanjanje i eliminacija iz reprodukcije jedinki koje imaju displaziju kukova. Svakako je potreban i oftalmološki pregled očnog fundusa, zbog atrofije retine (mrežnjače), koja na sreću nije tako često oboljenje kod labradora.

labrador

 Ali, ako budete pružali svom labradoru pažnje i brige onoliko koliko on vama poklanja ljubavi i zabave, možete se smatrati srećnima u životu.

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
5
Ljuto
1
Tužno
2
Srećno
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pegavi kućni ljubimac

Pegavi kućni ljubimac

Oko porekla dalmatinskog psa postoje različite teorije i protivrečnosti. Psi sa istačkanim krznom su ...
Samojed- nasmešeni pas

Samojed- nasmešeni pas

Čupavi psi za kojima je svet poludeo. Malo njih zapravo zna poreklo i čudno ime za ...
Počinje provera pasa

Počinje provera pasa

Nemojte se iznenaditi ako vas sledeći put dok budete u šetnji sa svojim ljubimcem presretnu ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 10°c

Roleri

Bicikl