Postovala: Milica Zorić
05
Apr
2011

Maltezer nije igračka

Pregledano: 88527 puta

Saveti potencijalnim budućim vlasnicima maltezera, karakteristike rase

 

Preslatki, minijaturni, beli, razigrani, poslednjih godina jako popularni... Pre nego što podlegnete trendu i oduševite se potencijalnom slikom vas i neodoljive pahuljice u istom outfitu kako plenite poglede, shvatite da oni nisu igračke niti modni detalji. Zahtevaju puno pažnje, ljubavi i posla. Često ćete videti prljave, zapuštene, nesrećne maltezere, bez one njihove prepoznatljive živosti i sjaja u očima. Pre odluke da postanete sve na svetu jednom malenom biću zastanite i zapitajte se:

 


-    Da li imate dva sata sata dnevno koji vam ne trebaju? (minimum toliko vremena  ćete morati u potpunosti da posvetite vašem ljubimcu)

 


Maltezeri imaju prelepu belu dugu dlaku koja se ne linja, ali je zato jako teška za održavanje. NEOPHODNO je svakodnevno češljanje vašeg ljubimca, jer, ukoliko samo jedan dan preskočite, stvaraju se čvorovi koje, najverovatnije, ni uz najveće napore nećete uspeti da odmrsite. Takva dlaka zahteva posebnu negu (kao i vaša kosa), specijalan šampon i balzam. Tu je i čišćenje okica svako jutro, jer suzenje kod maltezera i ostalih belih rasa ostavlja crveni trag ispod očiju koji ima tendenciju da se proširi na celu njušku. U suzicama se prirodno nalaze bakterije koje pri dodiru sa vazduhom oksidišu i ostavljaju crveni trag stvarajući efekat crvenih suza. Takođe, imajte na umu da je to belo kuče. Čak i posle šetnje po suvom vremenu, moraćete da mu perete  šapice, a da ne pominjem kišu i blato. To zahteva kompletno kupanje bar tri puta dnevno. Što nas dovodi i do šetnji, budite spremni da ćete više puta u toku dana provoditi bar po 10min napolju.

 


-    Da li možete da odvojite više hiljada dinara mesečno koji su potrebni vašem novom prijatelju?

 


Bebica je stigla u vaš dom. Spremite se na velike izdatke. Prvo i osnovno, morate da ga vakcinišete. Pretpostavimo da je prva vakcina, koja ide u 7. nedelji života, već primljena, znači, vama ostaju još dve, u 10. i 14. nedelji, kao i vakcina protiv besnila sa navršenih 4 meseca. (Računajte oko 5000din.) Redovna revakcinacija se vrši jednom godišnje. Za novog člana porodice vam još trebaju: ogrlica, posudice za hranu i vodu, puppy hrana, pelene na koje ćete ga učiti da vrši nuždu, igračkica, glodalice (pošto mu rastu zubici), češalj, odelce (u toku hladnijih meseci vaš ljubimac ne sme izlaziti bez dodatnog utopljavanja jer su krhki i nežni, ali i niski pa samim tim bliži snegu i hladnoći) ... (Oko 5000din). Tako da, sam dolazak novog ljubimca će cifru, koju ste već izdvojili za njegovu kupovinu (kreću se od 300 eura na više), povećati za oko 100 eura. Posle bebi perioda, redovni mesečni izdaci se svode na: hranu (oko 1000din), ampulu protiv krpelja i buva (oko 1000din), šampon predviđen za belu dlaku i specijalni balzam za lakše rasčešljavanje (nešto manje od 2000din). Računica je jasna, svakog prvog u mesecu za vašeg mezimca ćete morati da spremite oko 4000din. Ukoliko rešite da šišate vašeg maltezera, svaka tri meseca dodajte još  2000-4000din, koliko se kreće cena istog po salonima za sređivanje ljubimaca.

 


-    Da li ste spremni da se odreknete dugih ostajanja van kuće i prihvatite na sebe odgovornost da neko zavisi od vas?

malteziri i odelca

Vi ste mu sve na svetu. I više od toga. Voleće vas bezuslovno, radovati se svakoj vašoj sreći i osećati vašu nervozu. Ali, to nosi i odgovornost. To malo stvorenje zavisi od vas, vaše pažnje, brige i ljubavi. Nećete moći da odsustvujete od kuće bez razmišljanja, niti da neplanirano i iznenada otputujete. Da bi vaš ljubimac kvalitetno odrastao, morate svaki dan da odvojite vreme za igru, šetnju, učenje, maženje. Svaki deo je podjednako važan i ne zaboravite da karakter vašeg ljubimca u mnogome oblikujete vi sami.

 


Ako sumnjate da je ovo previše za vas bolje odustanite, ili bar odložite nabavku ljubimca. Uvek imajte na umu da su i oni živa bića koja podjednako osećaju i pate ukoliko ih zanemarujete, ne volite ili, ne daj Bože, tučete. Malo vaše ljubavi napraviće od njih najsrećnije životinje na svetu. Maltezeri su požrtvovani, vezani, razdragani, vrlo inteligenti i neodoljivi. Ukoliko ste spremni na sve što vas čeka, pored sebe ćete imati bezgraničan izvor ljubavi, energije i vernosti. Sa malo truda, lako ćete ga naućiti sve što želite i nemojte se iznenaditi kad jedan dan shvatite da vas vaš mali četvoronožni prijatelj razume. Vole decu i odlično se snalaze u porodicama, gde naravno morate objasniti i vašim mališanima da kuca nije igračka. Kupovinom maltezera dobijate veliku obavezu, ali i jedno ogromno srce koje će, od buđenja lizanjem pa do igre pred spavanje, kucati samo za vas i zasigurno vam ulepšati život.

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
Tužno
Srećno
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Dirljivo: 12 molbi jednog psa

Dirljivo: 12 molbi jednog psa

Ako planirate da postanete vlasnik jednog psa, znajte da ćete sebi zauvek kupiti ...
Koker španijel- kako ne voleti te loknice?

Koker španijel- kako ne voleti te loknice?

Postoje dva tipa engleskog koker španijela: poljski (field) i šumski (show). 'Poljski' tip ...
Moj pas je agresivan

Moj pas je agresivan

Pitanje: Imam zenku staru ...
COOLERMASTER
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 9°c

Bicikl

Roleri