Postovala: Senka Ivetić
16
Jul
2013

Pegavi kućni ljubimac

Pregledano: 13919 puta

Dalmatinac je svestran pas koji je kroz istoriju imao mnogostruku primenu: cirkuski izvođač, pratilac vatrogasnih kola, lovački pas, lovac na štetočine, retriver, ptičar, pas tragač, pastirski pas, čuvar

Oko porekla dalmatinskog psa postoje različite teorije i protivrečnosti. Psi sa istačkanim krznom su postojali još u antičko doba u Africi, Evropi i Aziji. Moguće je da je dalmatinac u srodstvu sa poenterima. Prikazi pegavih pasa nalaze se u ostacima bakroreza iz drevnog Egipta i stare Grčke, pa je sigurno da je i ova rasa drevna. Pas pod nazivom “bengalski poenter”, veoma sličan dalmatincu, postojao je oko 1700. godine u Engleskoj, pa se zbog toga sumnja u hrvatsko poreklo ove pasmine. Prvi standard dalmatinskog psa sastavio je 1882. godine Englez Vero Shaw. Taj standard je 1890. godine preveden u službeni standard. Neki kinolozi tvrde da ipak potiče iz Dalmacije. Svi pokušaji da se ova rasa prizna kao izvorno hrvatska su odbačeni, sve do 1993. godine, kada je FCI dalmatinca zvanično priznala za hrvatskog psa, iako i dalje poriču pravo hrvata da postavljaju standard pasmine.

dalmatinac

U srednjem veku, dalmatinac je bio lovački pas.U XIX veku bio je popularan kao pas koji je kaskao za konjima i kočijama u kojima su njihovi gospodari. Takođe je čuvao kočije dok je vlasnik bio odsutan. Kao veoma izdržljiv pas, mogao je da prati gospodara bilo da ide pešice, na konju ili u kočiji. Dalmatinac je svestran pas koji je kroz istoriju imao mnogostruku primenu: cirkuski izvođač, pratilac vatrogasnih kola, lovački pas, lovac na štetočine, retriver, ptičar, pas tragač, pastirski pas, čuvar. Dalmatinac je danas isključivo ljubimac, mada može da bude i dobar čuvar.

 dalmatinac

Temperament

Dalmatinski pas je dugo uzgajan da bi trčao za konjskom zapregom, pa poseduje izuzetnu izdržljivost i energičnost. Nije im u prirodi da po ceo dan lenčare bez ikakvog posla. Razigrani su, veseli i veoma posvećeni gospodaru. Neophodan im je stabilan vlasnik i društvo porodice da bi bili srećni. Ukoliko ga ostavite duže vreme u dvorištu, samog, patiće, a verovatno će i iskopati ogromnu rupu u zemlji. Dalmatinci uživaju u igri sa decom. Ako ne dobijaju dovoljno fizičkog i mentalnog treninga, postaće tvrdoglavi i neposlušni i previše energični da bi boravili u društvu male dece. Kao i svakom psu, potrebna im je rana socijalizacija. Generalno se dobro slažu sa drugim životinjama, ali bez jakog vlasnika (“vođe čopora”) koji treba da ih usmerava, mogu da budu agresivni prema nepoznatim psima. Dalmatinac može da postane tvrdoglav i neposlušan ukoliko oseti da je njegov vlasnik mek i nedovoljno autoritativan. Potreban mu je strog i dosledan trening. Može se lako trenirati do visokog nivoa poslušnosti. Može da se dresira za psa čuvara i zaštitnika.

dalmatinac

Štene dalmatinca je izuzetno zahtevno, energično i treba mu strog trening i dosta treninga. Tek sa oko dve godine postaje mirniji. Važno je da ga učite da u toku šetnje uvek bude pored ili iza osobe koja ga šeta. Nikako mu ne dozvolite da vuče povodac. Jedino uz strogu, ali ne i grubu disciplinu, ovaj pas će postati dobar i poslušan ljubimac. Ukoliko želite štene dalmatinca, potrebno je da imate dosta vremena za njega, jak autoritet i sportske navike kako biste ga trenirali. Dalmatinac koji nije dovoljno fizički aktivan, može da postane destruktivan.

 dalmatinac

Uslovi odgoja i nega

Dalmatinac nije idealan pas za stan, ali ako ste spremni da ga nekoliko puta dnevno izvodite u duge i brze šetnje, može da bude srećan u stanu. Veoma je aktivan u zatvorenom prostoru i dobro bi bilo da ima na raspolaganju dvorište. Ne treba da živi napolju, jer ne podnosi hladnoću.

dalmatinac

Njegova ogromna energičnost i izdržljivost zahteva svakodnevne duge i brze šetnje. Potrebno je da mu omogućite redovno istrčavanje na bezbednoj površini. Ukoliko nema dovoljno fizičke aktivnosti postaće destruktivan i neposlušan.

Dalmatinski pas se linja tokom cele godine, ali dva puta godišnje, u proleće i jesen se dosta linja. Zbog toga je neophodno redovno četkanje. Spada u čiste pse i nema miris. Većina dalmatinaca ne želi da se prlja i čak izbegava bare. Kupajte ga samo ako je neophodno.

 dalmatinac

Zdravstveni problem dalmatinca

-         Gluvoća ove rase je prilično česta, 10 – 12 % dalmatinaca se rodi gluvo. Sa 6 meseci starosti, radi se test na gluvoću.

-         Sklonost stvaranju mokraćnog kamenca, izaziva blokadu urinarnog sistema.

-         Kožne alergije

 

Životni vek: 10 do 12 godina

 dalmatinac

 Izvor: vrtirep.rs

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
5
Ljuto
9
Tužno
3
Srećno
7
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Baset- pas tužnog pogleda

Baset- pas tužnog pogleda

Kao što su u staroegipatskim grobnicama pronađene slike grejhaunda, pronađene su i slike pasa tipa baseta, pa se ...
Svi psi idu u raj, a on se zove Baron Brewski and friends

Svi psi idu u raj, a on se zove Baron Brewski and friends

Kad sam dobila na poklon od roditelja Akija, francusku pudlu, verovala sam da je potrebna ...
Toy pudlice: vesele pametnice

Toy pudlice: vesele pametnice

Nalik na igračke, toy pudlice mame poglede ali i uzdahe jer su uz svoj simpatičan izgled i ...
KINA
1560,oo
prava cena : 1872,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Bicikl

Roleri