14
Mar
2012

Samojed- nasmešeni pas

Pregledano: 11432 puta

Šta je to belo, čupavo, bademastih crnih očiju i nasmešene njuške? Samojed, naravno! Nasmešeni Semi, nekadašnji predvodnik ekspedicije, sada verni kućni ljubimac. Saznajte više o ovoj rasi u sledećem tekstu.

Čupavi psi za kojima je svet poludeo. Malo njih zapravo zna poreklo i čudno ime za rasu. Neki ih zovu “beli haski“, ”beli vuk” ili “pas koji se smeje“, zbog posebno razvučenih usana, nalik na osmeh. Potiče iz Rusije, gde se nomadsko pleme iy severnog Sibira zvalo Samojedi, i kada je rasa stvorena, preuzeto je to ime, mada se izvorno zovuSamojedskaja sabaka. Legenda o Samojedima kaže da je pleme Samojeda poteklo iz centralne Azije pre više od 3500 godina. Živeli su sa svojim psima, koji nisu bili bele boje, već žute, poput peska. Usled najezde brojnih neprijatelja, bežali su sa svojim psima kroz Mongoliju i došli do ledom okovanog Arktika. Pseće krzno počinje da bledi na arktičkom suncu i postaje snežnobelo. Tada nastaje Samojed kakvog danas znamo.


Plemenski narod  je koristio ovu rasu za lov na jelene, potom su odlučili da su pogodni i za vuču sanki. Od njihovog krzna koje opadne usled debele poddlake, pravili su  odeću i obuću. Tgovci krznom su doneli “nasmešenog Semija“ u Englesku 1889. godine, i od tada on postaje jedna od traženijih rasa. Mnogi zaboravljaju da je on pas stvoren za hladnije predele i suroviju klimu, koja mu izuzetno prija, te se teško privikava na temperature veće od 15 stepeni, zbog dvostruke dlake. Ovaj pas sa bademastim očima i izrazito čupavim, mekanim krznom, postao je vrlo popularan širom sveta. Čak je angažovan i u reklamne svrhe.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali o Samojedima:

- Nekada su postajali i crni samojedi, ali su pažljivo biranom selekcijom eliminisani i ostali su oni snežno beli, kremasti i boje biskvita

- Jedna je od onih rasa koja mora biti stalno nečim zaokupljena, a ostaviti ga da se sam “snalazi“ u stvaranju zabave nije preporučljivo. Možete čak i primetiti kako se dosađuje u dvorištu i čeka na vas kao na “partnera u igri”

- Samojed zvani Eta (Etah) učestvovao je kao predvodnik u prvoj ekspediciji na Južni pol

- Spada u jedne od drevnih rasa pasa (od ukupno dvanaest) koji vode poreklo od vukova

- Kao što je pomenuto, njegovo krzno se koristi za izradu odeće i postavku obuće, jer ima hipoalergenska svojstva, ali ono što je malo poznato je da se koristi i kao udica u pecanju!

- Glumac Denis Leri (Denis Leary) potrudio se da da originalno ime svom Semiju, pa ga je nazvao “Little Bastard“

- Kao i kod svih pasa, zabranjeno je hraniti ga slatkišima, zbog mogućnosti da oslepi, ali posebno Samojedima ne treba davati ni pasulj, boraniju i krompir

- Imaju toliko dubok lavež, da pomislite ili da pokušavaju da pevaju ili da pričaju sa vama, iako se neki ljudi svojski trude da ih nauče da kažu barem jednu reč

- Ako imate Samojeda za ljubimca, imate sreće, ovaj pas nema izrazito jak pseći miris, kakav se sreće kod nekih pasa

Nadamo se da ste ponosni vlasnik ove rase, ako niste i ako imate u planu kućnog ljubimca, svakako  razmislite o tome da uzmete jednog Semija, jer je ova rasa pogodna za sve uzraste, vrlo poslušna, odana i nagradiće vas svakog dana svojim semijevskim osmehom.

Marko Markovic

Čekamo da Marko Markovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
7
Nasmejano
5
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Toy pudlice: vesele pametnice

Toy pudlice: vesele pametnice

Nalik na igračke, toy pudlice mame poglede ali i uzdahe jer su uz svoj simpatičan izgled i ...
Koker španijel- kako ne voleti te loknice?

Koker španijel- kako ne voleti te loknice?

Postoje dva tipa engleskog koker španijela: poljski (field) i šumski (show). 'Poljski' tip ...
Pudlica- damski pas

Pudlica- damski pas

Inteligentna i vesela srednja pudla često vrlo dugo živi- čak i više od sedamnaest godina. Ima ...
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Da vas bezuslovno voli
  • Fizički izgled
  • Prisnost, poverenje i osećaj sigurnosti
  • Njegovo materijalno stanje i status u društvu
  • Da je zanimljiv, šarmantan i nepredvidiv

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min -2°c

Roleri

Bicikl