Postovala: Senka Ivetić
20
Nov
2012

Šar pej će vam ukrasti srce

Pregledano: 30979 puta

U Ginisovoj knjizi rekorda 1977. godine šar –pej je opisan kao najređi pas na svetu.

 U Kini šar pej je poznat poslednjih 200 godina kao lovački i pas čuvar, a Hongkong je prvo i jedino mesto odakle je počeo da se vodenim putem prevozi u ostale delove sveta. Uzgajan je od rane mladosti za borbe pasa pa zato ima kratke uši, krzno sa otpornom dlakom i unazad okrenute očnjake. Ipak, ono po čemu je najkarakterističniji jesu duboke bore na telu i jezik plavo-crne ili plavo-crvene boje.

Dok su mladi, imaju mnogo kožnih nabora, odnosno bora, ali kako odrastaju, takav izgled se menja i bore nestaju. Kod zrelog psa jasni nabori su dopušteni samo oko čela i grebena. Koža šar peja je tvrda i hrapava, a dlaka kratka i čekinjasta, do dva i po centimetara dužine i nikada se ne trimuje.

sar pej

 Uvek je jednobojan, uglavnom sive ili crne boje, visine 45 do 50 centimetara i težine do 24 kilograma, a životni vek mu je od sedam do 10 godina. Postoje dve linije koje se ističu: kineska, sa višim, vitkijim i izduženim psima, čije su bore manje izražene, koža opuštenija, a njuška duža, i američka gde su psi manji, teži i deblji, sa naglašenijim kožnim naborima, zdepastijom njuškom i nešto dužom dlakom.

Po prirodi je uravnotežen, suzdržan i nepouzdan, kao i njegov daljnji rođak čau-čau. Šar pej je energičane i okretan. Iako deluje ozbiljno i pomalo tužno ovaj pas je veseo i uvek spreman na igru ako se sa njim dobro postupa. Veoma je čista životinja tako da njegov vlasnik skoro uopšte ne mora da se trudi oko čišćenja njega i za njim. Dobar je čuvar i često nepoverljiv prema strancima. Veoma je posvećen, veran i privržen svojoj porodici. Uglavnom su tihi, laju samo onda kada su zabrinuti ili kada se igraju. Poznavaoci ove rase kažu za njega da je to pas jednog vlasnika. On uživa u vremenu provedenom sa ljudima. Veoma se dobro adaptira na sve uslove života, a bez ikakvih problema podnosi samoću. Uvek je budan, na oprezu i spreman da interveniše ukoliko je to potrebno. Reaguje izuzetno brzo, bez straha i razmišljanja o posledicama. Izuzetno je inteligentan pa treba pristupiti obuci s posebnom pažnjom. Ne preporučuje se nikakva grubost, dovoljna je opomena podizanjem tona. Ne traži borbu, ali na provokacije odgovara burno i dugo je pamti.

sar pej

Najvažnija karakterna odlika šar peja je izuzetno snažna ličnost koja zahteva ranu socijalizaciju i odlučno postupanje. Ipak , njegova odanost prema vlasniku nikada ne dolazi pitanje. Samostalan, oprezan i ponosan, ume da bude neprijatan sa onima koje ne poznaje i definitivno ne spada u pse koji „vole svakog“.

Obuka šar peja može da bude naporna, pošto mu ponavljanje iste radnje obično brzo dosadi. Ukoliko vlasnik uspe da zadrži njegovu pažnju sve postaje jednostavno, budući da je veoma bistar i sposoban da puno nauči. Pažljiv i veran, ovaj pas je odličan čuvar jer ume da se postavi zaštitnički, a da pri tome ne bude agresivan. On traži poštovanje – i zna kako da ga stekne.

sar pej

 Inače je ova rasa poznata po brojnim zdravstvenim problemima. Često imaju problema sa očima, tačnije moguće je da se trepavice saviju ka unutra i tako iritiraju oko. Ukoliko se ne leči, može doći do slepila, ali ovo stanje može da se sredi operacijom. Ne zahteva preteranu negu, samo treba voditi računa da se ne pretera sa kupanjem. Prečesta kupanja mogu da dovedu do stvaranja velike količine masti, a time se pojačava miris psa i dolazi do začepljenja pora. Budući da su otvori spoljašnjih ušnih kanala prekriveni ušnim školjkama, preporučuje se redovno čišćenje ušiju da bi se izbegle infekcije. Od urođenih mana šar peja najčešći je prognatizam - nenormalna izduženost jedne od vilica. Rasprostranjen problem je i nedostatak prekutnjaka, zatim zatvaranje donje usne preko zuba što onemogućava pravilan zagrižaj.

sar pej

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
6
Tužno
2
Srećno
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Jorkširski terijer: čista ljubav, radost i odanost

Jorkširski terijer: čista ljubav, radost i odanost

Jorkiširski terijer je pas koga ćete obožavati i koji će lako i neprimetno da postane deo ...
Da li detetu kupiti kućnog ljubimca i kada je pravo vreme za to?

Da li detetu kupiti kućnog ljubimca i kada je pravo vreme za to?

Najčešća roditeljska dilema jeste da li i kada kupiti kućnog ljubimca detetu, kako ga ...
Testovi inteligencije za kućne ljubimce

Testovi inteligencije za kućne ljubimce

Ako želite da saznate koliko su pametni pernati i dlakavi pripadnici vašeg domaćinstva, postavite im određene ...
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 8°c
min -3°c

Roleri

Bicikl