28
Nov
2013

Sijamske mačke: psi mačjeg sveta!

Pregledano: 9969 puta

Ako ste u potrazi za kučnim ljubimcem koji će vam biti privražen, a ipak imati "svoje ja", sijamske mace su najbolji izbor!

Sijamska mačka je veoma stara vrsta domaće mačke, pretpostavlja se više od pet vekova. Poreklo sijamske mačke vodi nas na područje nekadašnjeg Sijama, a današnjeg Tajlanda. Naime, ove mačke bile su izuzetno poštovane u hramovima budističkih sveštenika, šta više bile su zastupljene i na dvoru sijamskog kralja. U Evropi se konačno pojavila u drugoj polovini 19. veka.

  

Sijamska mačka je već duže vreme popularna čistokrvna vrsta mačaka, pa ipak nije najbolji izbor baš za svakoga. Sijamske mačke su izuzetno otvorene i zahtevne, te ne može baš svako da živi sa njima. Izuzetno su živahne i privržene, aktivne, energične, društvene, znatiželjne i pričljive. Uglavnom imaju dug životni vek. Mogu živeti od 18 do 20 godina.

Ukoliko Vam treba ljubimac koji će Vam biti privržen, a pritom imati "svoje ja", sijamska mačka može biti idealan izbor za Vas. Svako ko planira da kupi sijamsku mačku mora biti svestan činjenice da ove mačke imaju izuzetno snažan karakter i da se njihovo prisustvo u kući uvek se oseća. Za njih se sa razlogom kaže da su psi mačjeg sveta.

  

Nekada znaju da se ponašaju agresivno, naročito ukoliko radite nešto što nije po njihovoj volji ili ne radite ono što bi one želele. Poznate su po svojoj bučnoj prirodi i u stanju su da satima vode razgovore sa Vama ili pak same sa sobom. Razlozi za te višesatne razgovore mogu biti različiti: glad, nedostatak pažnje ili bilo šta drugo što je izazvalo njihovo negodovanje. Šta god da je razlog njihovog nezadovoljstva, one će Vam dati do znanja i to najvišim tonom svog hrapavog glasa.

Sijamske mačke su posebno društvena bića i ako ne dobijaju pažnju u onoj meri u kojoj bi želele, one će je tražiti. S obzirom na njihovu društvenost, nije preporučljivo predugo ih ostavljati same. Ako radite po ceo dan, najbolje rešenje bi bilo da uzmete dve mačke ili da uopšte i ne uzimate sijamsku mačku. 

Sijamske mačke se dobro slažu sa drugim mačkama, a što je izuzetno neobično, jako se dobro slažu i sa psima. Vole kada su u centru pažnje i u stanju su satima da sede u Vašem krilu uživajući u maženju. Idealni su ljubimci za ljude kojima treba društvo. Mogu savršeno dobro da ocene raspoloženje svog vlasnika.

  

Većina sijamskih mačaka brzo nauče da donesu papir ili lopticu, a najčešće se lako priviknu i na hodanje na povocu. Kada kupite sijamsku mačku, niste dobili samo mačku - dobili ste kompletnu osobu. Sijamska mačaka vratiće Vam još više ljubavi i pažnje nego što ste Vi njoj dali.

Nega sijamske mačke izuzetno je jednostavna. Njihovo krzno se ne prlja, niti ćeba, te sijamska mačka ne zahteva češljanje. Kada se linja, ukoliko je potrebno, možete je pročešljati finim češljem, a otpale dlake možete ukloniti vlažnom krpom od antilopa. Sijamske mačke imaju oštre kandže, te bi ih trebalo s vremena na vreme seći dobrim klještima ili grickalicom za nokte. Ukoliko se javi potreba, svom mezimcu možete uši čistiti tečnošću za čišćenje ušiju. Kada je kupate obavezno koristite šampon za mačke.

  

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
2
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Zlatni retriver- radost na četiri noge

Zlatni retriver- radost na četiri noge

Poznato je da pas kao kućni ljubimac može doneti veliku sreću. Ukoliko ste se ...
Testovi inteligencije za kućne ljubimce

Testovi inteligencije za kućne ljubimce

Ako želite da saznate koliko su pametni pernati i dlakavi pripadnici vašeg domaćinstva, postavite im određene ...
Labrador je rešenje za srećan život

Labrador je rešenje za srećan život

Labrador je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa. Prvoklasni je tragač, odličan ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Roleri

Bicikl