10
Aug
2011

Toy pudlice: vesele pametnice

Pregledano: 32511 puta

Sve o toy pudlicama.

Nalik na igračke, toy pudlice mame poglede ali i uzdahe jer su uz svoj simpatičan izgled i veoma pametne životinjice. Vesele i energične, pravi su čovekov prijatelj uvek spreman na igru, zabavu i druženje.

 

pudlica 1POREKLO I IZGLED. Pudlice potiču iz Nemačke. Veoma su dopadljivog izgleda i mnogi ih upravo zbog toga biraju za svog ljubimca. Njihovo krzno može biti različitih nijansi crne boje, bele i krem. Hipoalergensko je, pa osobe koje su sklone alergijama mogu slobodno da se druže sa ovim psima. Visina im dostiže do oko 25 centimetara, a uglavnom su teške oko 3-4kg.

 

KARAKTER. Simpatične su, vesele, pune života i vole da budu sa ljudima. Prija im društvo. Treba im puno pažnje i  ljubavi. Druželjubive su i slažu se sa ostalim kućnim ljubimcima. Vlasnik pudlice mora umeti da bude pravi vođa. U suprotnom mogu naglo i burno reagovati na bilo kakva iznenađenja oko sebe. Nemoj dozvoliti da ona pomisli da je vođa jer tada može postati neposlušan pas sa problematičnim ponašanjem – može postati nervozna, lajati dok ne dobije šta želi, biti nepoverljiva prema strancima i takva ne može biti blizu dece. Inače mogu biti dobre sa decom, ali ne sa jako malom nego sa malo starijom koja će umeti da je vode. Mogu se prilagoditi i gradskom i seoskom životu. Vole dvorište u kojima se igraju ali mogu biti srećne i bez takvog prostora. Za svoju veličinu, odlični su čuvari. Treba ih trenirati i igrati se sa njima, jer bez takve pažnje mogu postati stidljive.

 

pudlica 2TRENIRANJE, IGRANJE… Pudlice spadaju u izuzetno inteligentnu rasu pasa i zato ih je lako trenirati. Iznenadićeš se koje će sve trikove i komande brzo naučiti. Sat vremena šetnje svakog dana je minimum. Treba im dosta vežbe, trčanja i igranja i tada će biti mirne kada su unutra. Mada, nemoj da te iznenadi ako se vratite iz duge šetnje, a tvoja pudlica zatraži još da se igra sa lopticom... Ako imaš bazen, slobodno se u njemu poigraj sa svojom ljubimicom, uživaće. U bazen prvo uđi ti, da bi se pas ohrabrio i uskočio, a možeš ga namamiti i sa nekom igračkom. Ako prvi put ulazi u vodu, pridrži ga rukom koju ćeš staviti ispod njegovog stomaka, dok ne vidiš da može da pliva sam. 

 

pudlica 3NEGA. Zbog svoje duge dlake, pudlice zahtevaju mnogo nege. Treba ih redovno kupati, i šišati ih na svakih šest do osam nedelja, pogotovo ako se spremaju za izložbe. Neke se ne linjaju uopšte a neke vrlo malo. Mnogi friziraju svoje pudlice na zanimljive načine, na primer, ostavljajući im dugu dlaku samo oko članaka i na vrhu glave... Šišanje pudlice možeš odraditi sama, a ako se odlučiš za profesionalno u salonima za pse, znaj da cena dosta varira ali najčešće iznosi par hiljada dinara.

 

pudlica 4BOLESTI. Ova rasa živi dugo, obično 12 do 15 godina, ali imaju genetske predispozicije za bolesti kao što su dijabetes, epilepsija, bolesti srca, problemi sa digestivnim traktom… Zbog svojih dugih ušiju sklone su ušnim infekcijama pa ne bi bilo loše čistiti im uši jednom nedeljno. Prepoznaćeš da tvoja pudlica ima ušnu infekciju ako primetiš sledeće simptome: često češe uši, trese glavom, uši su joj crvene, drži ih pod čudnim uglom… Pregled uha je oko 800rsd, a lečenje infekcije oko 1000rsd. Ako joj bude potrebno čišćenje uha, koštaće oko 700rsd. Za vakcinaciju ćeš trebati da izdvojiš oko 1500rsd.

 

Dakle, svojoj pudlici obezbedi dobru negu, budi često sa njom, igraj se, trči a ona će ti uzvratiti svojom ljubavlju i oraspoložiti te svaki put.

 

 

 

 

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
6
Tužno
2
Srećno
Bolje
7
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Najbogatiji kućni ljubimci na planeti!

Najbogatiji kućni ljubimci na planeti!

1. Trabl- Vlasnica lanca hotela Leona Helmslei, koja je preminula 2007. godine, u svom testamentu navela ...
Pegavi kućni ljubimac

Pegavi kućni ljubimac

Oko porekla dalmatinskog psa postoje različite teorije i protivrečnosti. Psi sa istačkanim krznom su ...
Testovi inteligencije za kućne ljubimce

Testovi inteligencije za kućne ljubimce

Ako želite da saznate koliko su pametni pernati i dlakavi pripadnici vašeg domaćinstva, postavite im određene ...
KINA
5971,oo
prava cena : 7165.2,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 6°c

Bicikl

Roleri