Postovala: Senka Ivetić
05
Nov
2012

Zlatni retriver- radost na četiri noge

Pregledano: 33499 puta

Ukoliko ste se odlučili da u svoju porodicu uvrstite još jednog člana, i ako ste odlučili da to bude pas, ali ipak ne možete da se odlučite koja bi to rasa mogla da bude, mi vam predstavljamo jednu od omiljenih rasa pasa- zlatnog retrivera.

Poznato je da pas kao kućni ljubimac može doneti veliku sreću. Ukoliko ste se odlučili da u svoju porodicu uvrstite još jednog člana, i ako ste odlučili da to bude pas, ali ipak ne možete da se odlučite koja bi to rasa mogla da bude, mi vam predstavljamo jednu od omiljenih rasa pasa- zlatnog retrivera.

Zlatni retriveri su simpatični, mirni, lepo vaspitanji i inteligentni psi. Veoma su prijatni, a poznato je da se odlično slažu sa decom. Ova rasa psa je veoma privržena ljudima i poseduje poslušnost koja se povećava uz pravilan trening, neminovna je. Zlatni retriveri su mirni kao kućni psi, ali redovne i duge šetnje, istrčavanje, aktivnost i igranje na otvorenom sa njima su neophodni. To je ujedno korisno za vaše zdravlje jer ćete sada imati obavezu da se krećete, ukoliko vam je do sada bio problem da sebe naterate na fizičku aktivnost, a takođe ćete sprečiti hiperaktivnost vašeg zlatnog retrivera u kući.

zlatni retriver

Zlatni retriver je poznat po svojoj dobroćudnosti, zaigranosti i ljubavi prema ljudima. To je pas koji će uživati u boravku u kući, igrajući se s vlasnicima, a pogotovo sa decom. Ipak, ako imate malu decu u kući nadgledajte njihovu igru, jer ih pas nehotice može srušiti ili pritisnuti. Osim toga, ne morate se bojati da će pas ugristi dete. Zlatni retriveri su beskonačno strpljivi i dopuštaju da s njima radite šta god hoćete, neće se naljutiti ni postati agresivni. Štaviše, moglo bi se reći da su pomalo lakoverni. Nemojte na njih računati kao na pse čuvare, jer su u stanju da se poigraju i sa strancima.

zlatni retriver

Vlasnici zlatnih retrivera najviše problema imaju sa dlakama u kući jer se ovi psi mnogo linjaju. Njihova dlaka je dvoslojna. Tokom zime donji sloj dlake raste kao zaštita od hladnoće, a sa toplijim vremenom počinje odbacivanje ovog sloja jer više nije potreban. No redovna nega i svakodnevno iščetkavanje kvalitetnom četkom može uveliko smanjiti količinu opale dlake. Naročito se preporučuju četke od prirodne dlake, posebne za gornji i donji sloj. Konačno, i opale dlake lako je odstraniti sa nameštaja usisivačem. Ako ste ipak opsednuti čistoćom i ne možete podneti koju zalutalu dlačicu na odeći, onda zlatni retriver  verovatno nije dobar izbor za vas.

zlatni retriver

Prvobitna namena zlatnog retrivera bila je za lov. Čovek ga je vodio u lov i njegova uloga je bila da pronađe i donese ustreljene ptice. Zato je u nazivu ove rase reč 'retriver' (eng: retrieve, vratiti). Danas se zlatni retriver, zahvaljujući pre svega izraženoj inteligenciji, privrženosti ljudima i karakteru, često koristi kao vodič za slepe, ali i kao policijski tragač za narkoticima. Ipak, zlatni retriver je pre svega porodični pas, koji malo traži a mnogo daje, i koji će vam vremenom sasvim sigurno postati punopravni i omiljeni član vaše porodice.

zlatni retriver

Prva stvar koja u čoveku budi simpatije prema zlatnom retriveru je svakako njegov izgled. Zlatni retriver je snažan pas, srednje veličine. Telo mu je skladno građeno, harmoničnih linija. Dlaka mu je gusta, ravna ili srednje valovita, bogata nijansama zlatne ili krem bele boje. Visina zlatnog retrivera varira od 51- 56 cm kod ženki, odnosno 51-56cm kod mužjaka, dok težina varira od 25-32kg kod ženke, odnosno 27-36kg kod mužjaka.

zlatni retriver

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
3
Tužno
3
Srećno
Bolje
6
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Toy pudlice: vesele pametnice

Toy pudlice: vesele pametnice

Nalik na igračke, toy pudlice mame poglede ali i uzdahe jer su uz svoj simpatičan izgled i ...
Da li detetu kupiti kućnog ljubimca i kada je pravo vreme za to?

Da li detetu kupiti kućnog ljubimca i kada je pravo vreme za to?

Najčešća roditeljska dilema jeste da li i kada kupiti kućnog ljubimca detetu, kako ga ...
Sijamske mačke: psi mačjeg sveta!

Sijamske mačke: psi mačjeg sveta!

Sijamska mačka je veoma stara vrsta domaće mačke, pretpostavlja se više od pet vekova. Poreklo ...
HP
64801,oo
prava cena : 77761.2,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Da vas bezuslovno voli
  • Fizički izgled
  • Prisnost, poverenje i osećaj sigurnosti
  • Njegovo materijalno stanje i status u društvu
  • Da je zanimljiv, šarmantan i nepredvidiv

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -1°c
min -3°c

Bicikl

Roleri