Postovala: Senka Ivetić
15
Aug
2013

10 zapovesti za dame

Pregledano: 7966 puta

Biti prava dama uistinu je izazov – i bez obzira jesmo li prave dame ili rođene žene, korisno je iskoristiti poneki savet jer, uprkos tome što živimo u emancipiranom svetu, ko se ponekad ne bi volio osećati kao savremena princeza?

Danas uistinu nije lako biti žena. Ranije su glavne ženske obaveze obuhvaćale kućne poslove i odgoj dece, no opseg svakodnevnih obveza s kojima se žene susreću do danas se uveliko povećao. Od žena se očekuje da se nose s velikim brojem problema u različitim situacijama pa je zato izuzetno važno da se osećaju dobro u svakoj situaciji.

Prava žena voli trenutke u kojima se može posvetiti nezi i naglasiti svoju lepotu. Lepa šminka, nešto nakita, sveže oprana i oblikovana kosa – sve je to važno za njen osećaj samopouzdanja i slobode. Međutim, spoljašnji izgled nije sve. Slika koju o nama stiču ljudi iz naše okoline nije određena samo našim izgledom, već i ponašanjem. Postoje različiti tipovi žena, od cool cura preko čvrstih, samosvesnih žena do profinjenih dama. Koji su činioci zaslužni za sve te razlike? To su naše kretnje, aura i stil.

dama
Unatoč slobodnijem stilu modernog doba, prava dama poznaje bonton, zna se primereno služiti priborom za jelo i zna da je manje u većini slučajeva više. Ona ne nastoji uvek biti u centu pažnje, ali ni ne izoluje se u nekom svom zasebnom svetu. Prava je dama svesna svojih vrednosti. I, što je najvažnije, usudi se ponašati kao žena u pravom smislu te reči. Iako je u stanju sama napraviti mnogo toga, ona i dalje prepušta muškarcima da joj pomognu kada je to potrebno, što oni svakako cene.

10 zapovesti za dame

Većina žena u današnjem svetu ubrzanog ritma – u kojem se od nas očekuje da se ponašamo staloženo i čvrsto – često zaboravlja kako je to osećati se kao prava dama. U stvari, dovoljno je obratiti pažnju na neke sitne detalje kako biste postigli značajne promene koje će primetiti i muškarci oko vas. Savremene žene naviknute su da same moraju obavljati mnogo stvari. O pitanju ženske jednakosti dugo se govorilo i raspravljalo te se ona veoma razvila stoga nas i ne treba čuditi kada nas muškarci tako i tretiraju. Kao sebi ravne. Nema sumnje da je sjajno biti sposobna i prilagođena žena, no ne čini li vam zadovoljstvo i kada se ponašate kao prava dama kojoj muškarci otvaraju vrata i donose doručak u krevet? Ukoliko želimo sve napraviti same za sebe, nikada nas neće tako tretirati, a svet ćemo uvek gledati iz pozicije cool žene.
dama
Nekoliko je činilaca koji čine razliku između žene i dame. Prava žena odlučit će se za crveni lak za nokte i upadljiv modni dodatak koji sigurno neće proći nezapaženo. Dami to nije potrebno. Prava dama u skladu je sa samom sobom i ima osećaj samopoštovanja koji je vidljiv iz svakog njenog pokreta i celokupnog ponašanja. Njena aura je očaravajuća i nema potrebu za provokativnim odevanjem. Stoga, njen stil je prefinjen i uglađen bez obzira ide li na pozorišnu predstavu ili u obližnju trgovinu kupiti namirnice. Njena osobnost i intelekt ono je što sve osvaja. Koje to savete ne bismo smeli zaboraviti ukoliko želimo da nas muškarci i ostali u našoj okolini tretiraju kao dame, ali i da se i same osećamo kao takve?

 1. Hodajte uspravno podignute glave. Ovo "ponosno" držanje čini nas izražajnim i sugeriše posebnost.
 2. Pridržavajte se pravila "Manje je ponekad više": ne stavljajte previše šminke i ne nosite previše nakita istovremeno. Umesto toga, uzdajte se u klasičnu, neupadljivu eleganciju.
 3. Prepustite muškarcu da nosi vaš prtljag, nemojte se mučiti s teškim stvarima.
 4. Izbegavajte cipele s previsokom petom! Mali broj žena može normalno hodati u njima i lako biste mogli ispast. Odaberite one malo niže, klasične cipele u kojima možete hodati pouzdano.
 5. U restoranu narudžbu prepustite muškarcu. Naravno, same odlučujemo što ćemo jesti.
 6. Nikada slepo ne pratite modu! Oblikujte vlastiti stil koji odgovara vašoj osobnosti. Imaćete mnogo više samopouzdanja ukoliko ćete se u vašoj haljini osećati ugodno.
 7. Pazite na dužinu vaše haljine, ona ne sme biti prekratka! Odabirom klasične haljine dužine do kolena ne možete pogrešiti, a ona je dobar odabir i za večeru ili poslovni sastanak.
 8. Budite ljubazni prema ljudima koji vas okružuju! Prava dama je samopouzdana i elegantna, no nikada ne pokazuje znakove ljutnje.
 9. Nabavite klasičnu, elegantnu crnu haljinu! Može se nositi u svakoj prilici osim venčanja, a možete birati i između velikog broja krojeva.
 10. Ne prekrštajte noge! Želite li sediti elegantno, lagano spojite i nagnite koljena i opušteno prekrstite gležnjeve, čime zatvarate položaj vaših nogu.

dama

Izvor: she.hr

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
3
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kafana

Kafana "Dva jelena" dobila Oskara Džejmija Olivera

Skadarlijski restoran "Dva jelena" poneo je Oskara za najbolji restoran u Beogradu po mišljenju ...
Budućnost turizma na Staroj planini

Budućnost turizma na Staroj planini

Početkom novembra biće otvoren prvi Falkensteiner hotel u Beogradu. Na konferenciji ...
Prvo letovanje sa bebom

Prvo letovanje sa bebom

Prvo letovanje sa bebom, zasigurno će vam doneti mnogo uzbuđenja i nezaboravnih lepih trenutaka. Ali boravak na moru, ...
CANON
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
 • Cigarete/Žvake
 • Novine
 • Feniranje
 • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
 • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 9°c

Bicikl

Roleri