Postovala: Senka Ivetić
15
Aug
2013

10 zapovesti za dame

Pregledano: 7670 puta

Biti prava dama uistinu je izazov – i bez obzira jesmo li prave dame ili rođene žene, korisno je iskoristiti poneki savet jer, uprkos tome što živimo u emancipiranom svetu, ko se ponekad ne bi volio osećati kao savremena princeza?

Danas uistinu nije lako biti žena. Ranije su glavne ženske obaveze obuhvaćale kućne poslove i odgoj dece, no opseg svakodnevnih obveza s kojima se žene susreću do danas se uveliko povećao. Od žena se očekuje da se nose s velikim brojem problema u različitim situacijama pa je zato izuzetno važno da se osećaju dobro u svakoj situaciji.

Prava žena voli trenutke u kojima se može posvetiti nezi i naglasiti svoju lepotu. Lepa šminka, nešto nakita, sveže oprana i oblikovana kosa – sve je to važno za njen osećaj samopouzdanja i slobode. Međutim, spoljašnji izgled nije sve. Slika koju o nama stiču ljudi iz naše okoline nije određena samo našim izgledom, već i ponašanjem. Postoje različiti tipovi žena, od cool cura preko čvrstih, samosvesnih žena do profinjenih dama. Koji su činioci zaslužni za sve te razlike? To su naše kretnje, aura i stil.

dama
Unatoč slobodnijem stilu modernog doba, prava dama poznaje bonton, zna se primereno služiti priborom za jelo i zna da je manje u većini slučajeva više. Ona ne nastoji uvek biti u centu pažnje, ali ni ne izoluje se u nekom svom zasebnom svetu. Prava je dama svesna svojih vrednosti. I, što je najvažnije, usudi se ponašati kao žena u pravom smislu te reči. Iako je u stanju sama napraviti mnogo toga, ona i dalje prepušta muškarcima da joj pomognu kada je to potrebno, što oni svakako cene.

10 zapovesti za dame

Većina žena u današnjem svetu ubrzanog ritma – u kojem se od nas očekuje da se ponašamo staloženo i čvrsto – često zaboravlja kako je to osećati se kao prava dama. U stvari, dovoljno je obratiti pažnju na neke sitne detalje kako biste postigli značajne promene koje će primetiti i muškarci oko vas. Savremene žene naviknute su da same moraju obavljati mnogo stvari. O pitanju ženske jednakosti dugo se govorilo i raspravljalo te se ona veoma razvila stoga nas i ne treba čuditi kada nas muškarci tako i tretiraju. Kao sebi ravne. Nema sumnje da je sjajno biti sposobna i prilagođena žena, no ne čini li vam zadovoljstvo i kada se ponašate kao prava dama kojoj muškarci otvaraju vrata i donose doručak u krevet? Ukoliko želimo sve napraviti same za sebe, nikada nas neće tako tretirati, a svet ćemo uvek gledati iz pozicije cool žene.
dama
Nekoliko je činilaca koji čine razliku između žene i dame. Prava žena odlučit će se za crveni lak za nokte i upadljiv modni dodatak koji sigurno neće proći nezapaženo. Dami to nije potrebno. Prava dama u skladu je sa samom sobom i ima osećaj samopoštovanja koji je vidljiv iz svakog njenog pokreta i celokupnog ponašanja. Njena aura je očaravajuća i nema potrebu za provokativnim odevanjem. Stoga, njen stil je prefinjen i uglađen bez obzira ide li na pozorišnu predstavu ili u obližnju trgovinu kupiti namirnice. Njena osobnost i intelekt ono je što sve osvaja. Koje to savete ne bismo smeli zaboraviti ukoliko želimo da nas muškarci i ostali u našoj okolini tretiraju kao dame, ali i da se i same osećamo kao takve?

 1. Hodajte uspravno podignute glave. Ovo "ponosno" držanje čini nas izražajnim i sugeriše posebnost.
 2. Pridržavajte se pravila "Manje je ponekad više": ne stavljajte previše šminke i ne nosite previše nakita istovremeno. Umesto toga, uzdajte se u klasičnu, neupadljivu eleganciju.
 3. Prepustite muškarcu da nosi vaš prtljag, nemojte se mučiti s teškim stvarima.
 4. Izbegavajte cipele s previsokom petom! Mali broj žena može normalno hodati u njima i lako biste mogli ispast. Odaberite one malo niže, klasične cipele u kojima možete hodati pouzdano.
 5. U restoranu narudžbu prepustite muškarcu. Naravno, same odlučujemo što ćemo jesti.
 6. Nikada slepo ne pratite modu! Oblikujte vlastiti stil koji odgovara vašoj osobnosti. Imaćete mnogo više samopouzdanja ukoliko ćete se u vašoj haljini osećati ugodno.
 7. Pazite na dužinu vaše haljine, ona ne sme biti prekratka! Odabirom klasične haljine dužine do kolena ne možete pogrešiti, a ona je dobar odabir i za večeru ili poslovni sastanak.
 8. Budite ljubazni prema ljudima koji vas okružuju! Prava dama je samopouzdana i elegantna, no nikada ne pokazuje znakove ljutnje.
 9. Nabavite klasičnu, elegantnu crnu haljinu! Može se nositi u svakoj prilici osim venčanja, a možete birati i između velikog broja krojeva.
 10. Ne prekrštajte noge! Želite li sediti elegantno, lagano spojite i nagnite koljena i opušteno prekrstite gležnjeve, čime zatvarate položaj vaših nogu.

dama

Izvor: she.hr

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
3
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Uvežbaj koncentraciju

Uvežbaj koncentraciju

Da li ti je teško da se usredsrediš na jednu stvar koju želiš da uradiš? ...
LOKALNE PREDUZETNIČKE PRIČE VREDNE EVROPE I INTERESOVANJA BLOGERA IZ NEMAČKE I SRBIJE

LOKALNE PREDUZETNIČKE PRIČE VREDNE EVROPE I INTERESOVANJA BLOGERA IZ NEMAČKE I SRBIJE

Poslednjeg dana susreta, na panelu u prostoru Impact Hub-a u centru Beograda, blogeri su razmenili iskustva o uticaju ...
Kako pronaći istinsku ljubav i sreću?

Kako pronaći istinsku ljubav i sreću?

U današnjem ubrzanom i haotičnom svetu ponekad se čini nemogućim pronaći pravu ljubav. U ...
MIDEA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
 • Nego šta!!!
 • I više od toga.
 • Nema boljih od mene.
 • Nisam zgodan al sam neophodan
 • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 10°c
min 2°c

Bicikl

Roleri