Postovala: Nataša Ilić
09
Oct
2012

Da li sabotirate sebe?

Pregledano: 2934 puta

Sabotiranjem sebe možete upropastiti svoje šanse na poslu, uškoli, ljubavi

Da li vam se desilo da nešto želite da uradite, a onda preduzmete sve da se to ne ostvari? Ako jeste, sabotirale ste samu sebe. Svako povremeno radi protiv sebe, bilo oklevanjem i kašnjenjem, bilo preteranom skromnošću ili prejedanjem i nekretanjem.

Sabotiranjem sebe možete upropastiti svoje šanse na poslu, u školi, ljubavi i prijateljstvu. Da bi iskorenile te loše postupke, pre svega morate da ih budete svesne. Zatim, odlučno prionite na njihovo eliminisanje. Oklevanje, okolišanje i kašnjenje su klasične saboterske tehnike. Obično služe za izbegavanje suočavanja sa mogućim neuspehom. Ako imate cilj i nameru da ga ostvarite, onda se ili pokrenite, ili odustanite od cilja i zacrtajte sebi nešto drugo. Ako se dugo zadržite u procepu između namere i ostvarenja, okolnosti će se promeniti do te mere da će vam cilj postati realno neostvariv, a za promenu smera postaće kasno.

sabotaza

Prošlost prepustite - prošlosti

Mozganje o negativnom još je jedna tipična tehnika sabotera samih sebe. Pretrpele ste nepravdu? Doživele stres? Sigurno će vas proganjati ružna sećanja na to. Kad se pojave takva sećanja, nemojte da se zadržavate na njima. Nemojte ih vrteti po mislima, analizirati ih, voditi izmišljene dijaloge i sanjariti alternativne scenarije iz prošlosti. Jedini opravdani razlog za mozganje o negativnom je potreba za pronalaženjem rešenja za stvaran, tekući problem. U suprotnom, ako vam ružna misao dođe, ne radite ništa sa njom. Samo je pustite da ode kao što je i došla.

Prekomerna skromnost je takođe oblik sabotiranja sebe. Ako vam neko da poklon, učini uslugu, da kompliment ili napravi bilo kakvo dobro delo - zahvalite se i prihvatite. Jedino na šta treba da obratite pažnju je da li je to što vam nude štetno po vas. Ali nemojte preispitivati da li ste to zaslužile. Jednostavno, nikad ne propuštajte dobru stvar.

Zavisnost - kraljica sabotaže sabotaza na poslu

Među najgorim načinima sabotiranja je zavisnost. Moguće je biti zavisnik o bilo čemu - o hemiji, stvari, aktivnosti ili osobi. Neke sitne zavisnosti nisu opasne, ako ne oduzimaju mnogo energije i vremena i ako sam predmet zavisnosti nije štetan. Na primer, ako se provodi mnogo vremena na društvenoj mreži ili ako se prate tv serije. Međutim, ako je reč o hrani, alkoholu, nikotinu, kupovanju, kockanju i drugim stvarima, treba znati da će sa vremenom zavisnost postajati sve gora. Trebaće vam sve više "droge" da vas podigne, a kad njen učinak prestane, padaćete svaki put sve dublje.

Bilo da je vaša "droga" prejedanje, trošenje, rizikovanje ili neka od pravih droga, ona vam uzima životnu energiju i sprečava vas u doživljavanju blagostanja. Praktično je svaka zavisnost izlečiva, ali je za to potrebno da priznate problem, udaljite se od lošeg društva i potražite stručnu pomoć. Kada prekinete sa sabotiranjem same sebe, osećaćete se kao da ste ponovo udahnule vazduh. Za to očaravajuće iskustvo nijedna žrtva nije velika.

Vraćanje u prošlost, kažu psiholozi, je jedan od učestalijih načina kod sabotiranja, a događa se zbog različitih iracionalnih verovanja.

- Kad se doživi neki neuspeh vraćamo se u prošlost i prisećamo se drugih neuspeha ili reči koje su nam uputili. Detinjstvo je doba kad imamo beskrajno poverenja, i kad nam u djetinjstvu roditelj ili neki od autoriteta kaže nešto negativno vezano za naše ponašanje ili karakter, u kritičnim situacijama kad odrastemo se aktivira  naše negativno verovanje o nama samima koje je nastalo u detinjstvu. Ako se prepustimo vraćanju u prošlost i negativnim mislima, tonemo sve dublje, jer negativne emocije podstiču negativno ponašanje. Mnoge žene i muškarci koji su ljubomorni su svesni da tako sabotiraju svoju vezu. Pokušavaju da kontrolišu drugu osobu, proveravaju joj mobilni telefon i misle da nisu dovoljno dobri za partnera, pa na taj način pokušavaju da ga zadrže – objašnjavaju psiholozi.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
2
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako ti meni, tako ja tebi

Kako ti meni, tako ja tebi

Kada nas neko uvredi namerno ili čak nenamerno, prvo što nam pada na pamet ...
Na more sa dečkom ili drugaricama?

Na more sa dečkom ili drugaricama?

Dobre vesti za devojke koje nemaju partnere je to da je američko istraživanje koje je sproveo hotel Hilton pokazalo da ...
Novi MacBook Pro sa Retina ekranom

Novi MacBook Pro sa Retina ekranom

Na WWDC konferenciji koja je nedavno održana u San Francisku, Apple je predstavio nekoliko noviteta od ...
VOX
8656,oo
prava cena : 10387.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 10°c

Roleri

Bicikl