03
Jun
2011

Drug sumnjivog ponašanja, kako pomoći?

Pregledano: 2231 puta

Da li je i na koji način pomoći drugu koji koristi opijate, i počeo je da se menja na gore.

Imaš druga za kojeg si primetila da uzima dosta "opijata" (da ne kažem droge), možda čak više nego ranije, čudno se ponaša, zaboravlja na stare prijatelje, sve je manje zainteresovan za sve što ga je ranije zanimalo. Menja se na gore... Drag ti je, želiš da mu pomogneš da ponovo bude onaj stari. Da li je to moguće?

 

Razlozi zbog kojih neko počinje da uzima sve i svašta (svi znamo šta je to, ne želim da se ovo pretvori u jedno od onih predavanja na školskom času) su različiti, kao i vreme kada se sa tim kreće. Međutim, uglavnom se počinje sa "travom" iz želje za boljim provodom, energičnijim raspoloženjem itd. Neki umeju da kontrolišu količinu i učestalost, a neki ne. Onaj ko to radi da ga društvo ne bi ismevalo, da bi se uklopio, slabog je karaktera, nema svoje mišljenje, pa je kod takvih pitanje da li će i kada shvatiti da im to donosi štetu, a ne korist.

 

Da li i koliko možeš da pomogneš tvom drugu zavisi od više faktora. Od toga zašto je to počeo da koristi, kada, koliko često to radi, i u kakvom je okruženju. Ako je skoro počeo da uzima nešto i da se menja, postoji šansa da ga iz toga izvučeš. Jedini način je da porazgovaraš otvoreno sa njim. Da mu naglasiš da mu iz najbolje namere skrećeš pažnju na njegovo drugačije ponašanje. Objasni mu da mu želiš sve najbolje, i da ne misliš da je novo društvo dobro za njega. Oni će ga samo iskoristiti za novac, za prodaju, praviće se da su mu drugovi ali zapravo to nikada neće biti. Reci mu šta je sve promenio kod sebe, kako se ophodi prema drugima, da to jednostavno više nije on. Ako uzima nešto da bi rešio neki problem, navedi ga da razmišlja da postoji drugi način za rešavanje bilo čega, a da će ga ovo povući samo na još gore mesto. Veoma je važno da se pripremiš na situaciju da te on ne shvati, koliko god se trudila. Može te odbaciti i govoriti ti kako si dosadna, i da ne želi da se mešaš u njegov život.

 

Ako ne shvati tvoju dobru nameru, ili je već duže vreme u toj lošoj priči, bez stručne pomoći i pomoći porodice, teško da će se izvući iz svega toga. Ako nije razumeo tvoje reči, znači da odbija da vidi i prizna da ima problem. To znači da ne želi da mu se pomogne, i ti sama tu ne možeš ništa. U tom slučaju, odvoji se od njega, koliko god da ti je drag. Jednostavno, on više nije on. Ako počne da ti traži novac, nemoj mu davati, tako ćeš mu samo odmoći. Ne kaže se za džabe da bi narkoman i svoju rođenu majku prodao. To je istina. Nemoj ga pratiti i ići za njim, u želji da mu pomogneš, jer može i tebe malo po malo uvući u taj mrak.

 

Ono što možeš još da uradiš je da se obratiš njegovim roditeljima, ili bliskim rođacima. Izloži im problem pažljivo. Oni bi trebali da se pobrinu za njega, i potraže stručnu pomoć. Može se desiti da  ni kod njih ne naiđeš na razumevanje, i prebace ti da im ne govoriš kako da se ophode prema svom detetu/rođaku i slično. Shvatiće jednog dana, nadamo se, ne prekasno. U svakom slučaju, ako znaš da si druga uputila na lečenje, na razgovor sa roditeljima, da si mu skrenula pažnju na opasnosti koje ga čekaju, znaćeš da si uradila sve što si mogla... Sledeći korak može da napravi jedino on sam.

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Novi MacBook Pro sa Retina ekranom

Novi MacBook Pro sa Retina ekranom

Na WWDC konferenciji koja je nedavno održana u San Francisku, Apple je predstavio nekoliko noviteta od ...
Ples i čitanje dobri su za zdravlje

Ples i čitanje dobri su za zdravlje

Već je poznato da čitanjem ‘vežbamo’ mozak, širimo vokabular, poboljšavamo pamćenje i ...
RAZOTKRIVANJE: Ovaj test ukazuje na suštinu vaše ličnosti!

RAZOTKRIVANJE: Ovaj test ukazuje na suštinu vaše ličnosti!

1. Neotvorena kutija stoji na podu. Šta je unutra? 2. Kada biste mogli da izaberete ...
CANON
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 12°c

Bicikl

Roleri