Postovala: ivana nakic
28
Apr
2013

Firenca - san svake zaljubljene žene

Pregledano: 516 puta

Prenosim utiske iz Firence

Firenca i Venecija

Firenca je duša Italije. Njen centar, zatvoren za saobraćaj, još uvek izgleda poput grada-države iz poznog srednjeg veka, što je ona nekada i bila. Firenca reflektuje istorijski uticaj na njen doprinos kulturnom i političkom razvoju cele Evrope. U njoj se nalazi veliki broj galerija, čudesnih građevina i riznica kojima je zatrpan prostor kako u crkvama, tako i između njih. Njeno srce je katedrala (Duomo), posvećena Santa Mariji del Fiore, koje predstavlja savršeno gotičko remek-delo, gde se nalazi Brumeleskijeva kupola, i prepuna je freski koje je naslikao jedan od najvećih italijanskih umetnika. U blizini se nalazi krstionica koja predstavlja povoljno korišćen rimski hram, sa tri niza bronzanih vrata koja se smatraju prvim livenim bronzanim građevinskim elementima u renesansi.

Renesansnom Firencom dominira bogata loza Medičijevih, kao i radovi umetnika kojima su Medičijevi bili pokrovitelji. Dve glavne umetničke galerije Firence - galerija Ufici i palata Piti - izgrađene su da bi prikazale svoje zbirke umetničkih dela. Treća glavna galerija, Akademija, sadrzi Mikelanđelovu monumentalnu satuu Daivda (statua koja se nalazi ispred galerije Ufici predstavlja kopiju).

Firenca je mesto rođenja renesansne arhitekture, i spomenici kao što su Bruneleskijeva Bolnica nedužnih, kapela Paci u crkvi Svetog krsta, zatim Mikelanđelovo delo u San Lorencu u kapeli Mediči, kao i biblioteka Laurencijana, savršeni su primeri te vrste.


Šetnja obalama Arna nudi mogućnost za uživanje u prelepom pogledu na Firencu, na njene crvenkasto-smeđe kupole i tvrđave. Takođe nam je na raspolaganju Stari most (Ponte Vecchio), jedini očuvani originalni most, sa svojim kućama i radnjama, koje jos uvek vrve od posetilaca. Ali gde god da se nalazite, katedrala (Duomo) dominira Firencom, bez obzira iz kog pravca posmatrate grad. Ona je zaista inzvanredna i njena istančanost i lepota i dalje predstavljaju obeležje senzibiliteta Firence.

Venecija blista usred velike lagune na severozapadnoj ivici Jadranskog mora. Sagrađena na drvenim stubovima na grupi muljevitih zaravni i ada, ona zapravo izgleda kao da plovi po vodi. Kada je doživite u realnosti - kada je pomalo sumorna u zimskoj izmaglici, ili kada, pak, svetluca na suncu - izgleda mnogo lepše nego u mitovima i legendama napisanim o njoj.


Veliki kanal, u srcu Venecije, pruža se njenim centrom i to u obilku glamuroznog slova S. Sa svake strane, pomalo zapuštena raskoš preko 300 građevina svedoči o hiljadugodišnjem mešanju evropskog i vizantijskog stila. Njihova zajednička elegancija i bogatstvo detalja značajan su podsetnik na bogatstvo i vrhunce razvoja kroz koje je Venecija prolazila tokom svoje istorije, a kulminacija su Duždeva palata i Trg svetog Marka (Piazza San Marco). Palata dominira Venecijom u svakom pogledu - kao dom vladara i kao sedište vlade tokom 700 godina. Putovanje autobusom na vodi (vaporetto) od San Marka do Pjacale Roma i nazad dobar su način da se upoznate s gradom.

Provezite se gondolom i istrazite neke od 177 kanala koje povezuje preko 450 mostova koji inače povezuju šest kvartova Venecije ili se izgubite u uskim prolazima daleko od savremenih radnji i hotela, gde se mogu čuti samo buka i zapljuskivanje vode.

Tokom dve sedmice pre Velikog posta, za vreme karnevala, grad je pun pomalo izopačene i glamurozne mase sa maskama, ali ako vam se to ne dopada, spektakularna bazilika svetog Marka, Duždeva palata, staklarija na ostrvu Murano i prelepe gradjevine vise su nego dovoljni da im posvetite pažnju. Za one koji su više skloni umetnosti, najbolje galerije koje možete posetiti su Akademija, Galerija Djordjo Franketi u gotičkoj Palati svete Sofije (Ca’ d’Oro), kao i muzej Pegija Gugenhajma.

Tagovi : |

ivana nakic

Čekamo da ivana nakic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Numerologija: pronađi svoj broj!

Numerologija: pronađi svoj broj!

Numerologija je disciplina koja seže daleko u prošlost, neki kažu da je reč o desetak miliona ...
Drug sumnjivog ponašanja, kako pomoći?

Drug sumnjivog ponašanja, kako pomoći?

Imaš druga za kojeg si primetila da uzima dosta "opijata" (da ne kažem droge), možda ...
Uvežbaj koncentraciju

Uvežbaj koncentraciju

Da li ti je teško da se usredsrediš na jednu stvar koju želiš da uradiš? ...
NOKIA
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min -1°c

Roleri

Bicikl