Postovala: Senka Ivetić
16
Nov
2012

Hobi za srećniji život

Pregledano: 15119 puta

Male stvari nekada mogu promeniti mnogo toga. Možda će aktivnost kojom biste ispunili svoje slobodno uticati na to da se osećate bolje.

Heklanje, štrikanje, vez

Danas mnogi ljudi zanemaruju ili pak beže od svoje tradicije. To je ujedno bežanje od samog sebe. Ovo je nekada bila delatnost kojom su se devojke i žene dičile. Danas je bitno koja ima lepše nokte, a nekada su umeće heklanja i štrikanja bila merila za vrednovanje. Heklanje i štrikanje su posao u koji je utkana ljubav. Ako ne znate tačno šta su i kako se izvode ove radnje, evo kratkih objašnjenja: Heklanje je postupak izrade, uglavnom ukrasnih ili odevnih predmeta od konca. Heklanje vunicom, kao materijalom, obično se koristi za izradu kapa i šalova. Heklanje je služilo za izradu ukrasnih kućnih predmeta kao što su: miljei, stolnjaci, zavese, čipke ušivane na narodnu nošnju, čipke na obrubu posteljina i prekrivača. Danas se postupak heklanja više preusmerio na izradu različitih odevnih predmeta poput ženskih bluza, prsluka, kapa, šalova i rukavica. Osim što je izuzetno kreativan hobi, takođe deluje opuštajuće i savršen je izbor aktivnosti za slobodno jesenje i zimsko vreme.

hobi

Pravljenje nakita

Ova aktivnost preporučuje se za sve životne dobi. Izuzetno je kreativan, popularan i zahvalan hobi. Preporučljivo je da obezbedite sebi miran kutak u vašem domu i započnete nešto što je mnogima prvobitno bilo hobi a zatom preraslo u vrlo uvasan biznis. Prostorija koju odaberete za rad treba da poseduje udobnu stolicu ili fotelju, kao i kvalitetan izvor svetla, bilo da je to prozor ili veštačko svetlo u vidu lampe. Ovaj hobi je  veoma zanimljiv i čini da dopustite svojim mislima koje vas muče da odlutaju, ustupe mesto inspiraciji i kreativnosti koja će vas obuzeti. Nakit možete izrađivati od perlica raznih materijala, plastike, drveta, dragog kamenja, od tkanina, ma šta god vam padne na pamet. Imate potpunu slobodu. Pustite laganu muziku i prepustite se uživanju i stvaranju. Verujte da ćete s ponosom nositi taj nakit koji je vaša glava osmislila a ruka stvorila.

hobi

Slikanje

Ovaj hobi mnogi psiholozi preporučuju u borbi protiv depresije i stresa. Slikanje je vid umetnosti koji omogoćava da vizualizujete svoje emocije, slike koje su do sada bile samo u vašim mislima. Oslobodite se i bez bojazni uzmite četkicu ili neki drugi pribor i oslikajte svet svojim bojama.

Učenje stranih jezika

Iskoristite svoje slobodno vreme za učenje novih stvari. Sigurno ste nekad poželeli da progovorite neki strani jezik, ali uz posao i brzinu u kojoj živimo, za to niste imali vremena. Mi vam predlažemo da kao svoj hobi u slobodno vreme odaberete jezik koji vas ineteresuje i počnete sa učenjem. Za početak nabavite književno delo na tom jeziku, bilo da je to francuski, italijanski, korejski ili grčki, i uz rečnik čitajte i prevodite. Nakon toga možete preći na razne udžbenike  i gramatičke vežbe, a ujedno i planiranje godišnjeg odmora tamo gde ćete iskoristiti naučeno.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Dok nije kasno

Dok nije kasno

Šta biste uradili danas da znate da Vam je poslednji dan u životu? Šta je ono na čemu ...
Drug sumnjivog ponašanja, kako pomoći?

Drug sumnjivog ponašanja, kako pomoći?

Imaš druga za kojeg si primetila da uzima dosta "opijata" (da ne kažem droge), možda ...
10 načina da vam dan započne baš kako treba!

10 načina da vam dan započne baš kako treba!

Male promene jutarnje rutine, osveživaće vas, opustiti i pripremiti za dobar dan pred ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Da vas bezuslovno voli
  • Fizički izgled
  • Prisnost, poverenje i osećaj sigurnosti
  • Njegovo materijalno stanje i status u društvu
  • Da je zanimljiv, šarmantan i nepredvidiv

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 16°c

Roleri

Bicikl