Postovala: Milica Zorić
14
Apr
2011

Kako izbeći multitasking

Pregledano: 2587 puta

multitasking, nervoza, više stvari u isto vreme

Desnom rukom prekucavam tekst, u levoj mi je kafa, izmedju ramena i uva držim mobilni (videla se sinoć sa NJIM pa sad ne zna da li da mu prva pošalje poruku), iza ledja me kolega obaveštava da su konačno zvali - poslat je ugovor mejlom, nogom mazim mačku, na radiju javljaju o gužvi na Gazeli (moraću da krenem ranije) inače… još je i fiksni našao da zvoni… aaaaaaaa.

Da li ste primetili kako poslednjih godina postajemo pomalo previše rastrzani i “izgubljeni”? Ubrzan način života i previše obaveza koje sami sebi zadajemo dovele su do toga da pokušavamo u isto vreme  rediti više različitih poslova. Uvek smo baš taj multitasking  izdvajali kao sposobnost po kojoj su žene bolje od muškaraca. Međutim, čini mi se da smo počeli, i jedni i drugi, malo da preterujemo.

Parcijalna pažnja ne samo što nam oduzima vreme, produktivnost, ravnotežu nego i, rekla bih, razum. Zapravo, nismo sposobni da multitaskujemo. Čim radimo više od jedne stvari naša pažnja je podeljena a produktivnost odrađenog posla se smanjuje za čak 40%. Ups! (u tekstu sam našla 5 grešaka, drugarica mi je spustila slušalicu posle (ko zna kojeg za redom)  “Ahm..” a sutradan sam videla da mi je stigao preteći mejl o otkazu saradnje jer nisu poslati ugovori...  koji ugovori? auuu da… )

Bez obzira što ste već navikli da konfuzno funkionišete momentalno prestanite. Sve ćete stići a pritom mnogo kvalitetnije nego multitaskovanjem kojim nabijate sebi nepotreban pritisak i nervozu, a smanjujete mogućnost da u tom period uradite bar  jednu stvar kako valja.

Ali kako prestati?

 1.    Isključite sva elektronska ometanja. Internet, Facebook, čet, televiziju, radio, telefon. Sve to vas dekoncetriše i krade pažnju koju usmeravate ka nečemu važnom (posao, učenje, razgovor)

 2.    Ispraznite mozak. Sve brige, planove ili buduće obaveze ostavite sa strane. Zapišite ih i zaboravite, ali bukvalno.

 3.    Usporite. Ukoliko imate više obaveza koje morate uraditi u isto vreme, udahnite duboko i koncentrišite se na jednu po jednu. Ne brinite, sve ćete stići.

 4.    Smanjite očekivanja. I vaša i tuđa. Svima koji vam zatraže nešto dok  ste zauzeti jasno recite “Ne mogu da radim 5 stvari u isto vreme, sačekaj” samim tim ćete smanjiti i sopstvena očekivanja i shvatiti da je sasvim u redu što ste koncetrisani samo na jednu stvar.

Multitasking je samo loša navika koja može da izazove mnoge probleme kao što su poremećaj pažnje i pamćenja. Tek onda ništa niste uradili. To je loša navika a kao i svake druge, uspećete da je se rešite uz puno truda, volje i jak karakter. Posle ćete videti i sami koliko će vam život biti lakši.

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Slatke šezdesete: Šta su tada časopisi savetovali?

Slatke šezdesete: Šta su tada časopisi savetovali?

Šezdesete su bile vrlo zanimljive godine. Feministički pokret je jačao, ...
Pokloni koje možete sami da napravite za Svetog Nikolu i Novu godinu!

Pokloni koje možete sami da napravite za Svetog Nikolu i Novu godinu!

Mi, ovoga puta, želimo da ponovo uvedemo poklone za Svetog Nikolu i dajemo vam nekoliko predloga kako ...
Kako ti meni, tako ja tebi

Kako ti meni, tako ja tebi

Kada nas neko uvredi namerno ili čak nenamerno, prvo što nam pada na pamet ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 19°c

Roleri

Bicikl