02
Aug
2011

Kako saopštiti loše vesti?

Pregledano: 4899 puta

Saopštavanje loše vesti nije nimalo lako ni prijatno, ali evo saveta kako da je saopštite na blag način.

Ponekad imamo neprijatnu dužnost da nekome saopštimo lošu vest. Bilo da se radi samo o nekom neuspelom poslu ili o nečemu ozbiljnijem, nije lako reći ono za šta znamo da će negativno uticati na osobu kojoj govorimo. Takve vesti treba preneti obazrivo, ali kako?

 

Vreme. Prvo, pazi kada saopštavaš lošu vest. Ako je moguće, raspitaj se kada ta osoba nema obaveza, kada je slobodna i odmorna. Gledaj da to ne bude istog minuta kada se vratila sa napornog posla, kada je zauzeta nečim bitnim, kada je legla da spava ili se tek probudila. Saopšti vest lično, licem u lice i bez prisustva drugih.

 

Psihičko stanje osobe. Pošto znaš da je vest koju treba da preneseš uznemirujuća, pre nego što je saopštiš, razmotri u kakvom je psihičkom stanju osoba sa kojom treba da razgovaraš. Ako je već uznemirena zbog nečeg drugog, ako je u žurbi pa neće biti dovoljno koncentrisana i neće imati volje da te pažljivo sasluša, sačekaj drugi trenutak.

 

kako saopstiti lose vestiPriprema. Budi pažljiva. Reci da imaš nešto važno da saopštiš, ali da vest nije dobra. Ponudi da sednete u neku mirnu prostoriju i trudi se da ne deluješ preplašeno, previše nervozno ili kao da ćeš dobiti napad panike, jer će vest delovati još gore a osoba kojoj govoriš će se prestraviti pre nego što i čuje o čemu se radi. Bilo bi lepo da, kad kažeš da vest nije dobra, odmah napomeneš i da se sve može rešiti. Tako će tvom sagovorniku biti lakše da prihvati šta mu govoriš.

 

Neverbalna komunikacija. Pazi na način na koji saopštavaš vest. Kao što je već pomenuto, nemoj da paničiš, vičeš isl, nego smireno govori normalnim tonom. Obrati pažnju i na svoj govor tela. Nemoj mahati rukama na sve strane i energično hodati ukrug po prostoriji, nego sedi naspram sagovornika i gledajući ga u oči kaži šta imaš.

 


Način. Bitno je kako ćeš negativnu vest izneti. Važno je da budeš jasna i precizna, da konkretno i koncizno kažeš šta treba. Onaj kome govoriš će biti nestrpljiv jer zna da vest nije dobra, pa detaljnija objašnjavanja ostavi za kasnije. Na početku izloži problem počevši od korena, govoreći razloge i posledice u kratkim crtama.

 

Reakcija. Loše vesti nije lako čuti. Moraš imati razumevanja za reakcije osobe kojoj si tako nešto upravo rekla. Obično je prva reakcija bes, zatim negodovanje, odnosno neprihvatanje, a tek onda se negativna vest prima k znanju. Budi strpljiva i ponudi svoju pomoć, iskreno reci da iz svake takve situacije postoji izlaz.

 

Opšti savet bi bio da loše vesti nekome saopštavaš na način koji bi tebi bio prihvatljiv kada bi uloge bile obrnute.

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Promenite loše navike vašeg partnera

Promenite loše navike vašeg partnera

OStavlja stvari i obuću po kući- cela kuća je u haosu, samo iz ...
Tijana Dapčević odmarala sa porodicom na Staroj planini

Tijana Dapčević odmarala sa porodicom na Staroj planini

Stara planina, 13. maj 2013. – Posle uspešnog pozorišnog debija u ulozi Bose na premijeri komedije ...
Najlepši citati o ženi

Najlepši citati o ženi

-Žena hoće više da bude voljena, nego da sama voli; i više da je žele, nego ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 8°c

Bicikl

Roleri