Postovala: Milica Zorić
09
Apr
2011

Marketing za početnike

Pregledano: 7417 puta

šaljivo objašnjenje osnovnih postulata marketinga

„Ej ćao, otkud ti?“
„Evo vraćam se sa faxa... “
„Ozbiljno, šta studiraš?“
„Marketing“
„Aha...“ (čitaj ,,I ja tebi“)


Ako vam je prva (ali i poslednja) asocijacija kada neko spomene marketing EPP i pitate se je li moguće da ti danas treba fakultet da bi puštao reklame u toku filma, na pravom ste mestu.


Da li verujete da jedna kap Fairy-a može da opere hiljade tanjira i to u hladnoj vodi? NE. (do duše, ne može ni  u toploj ali to nije tema)


Da li verujete da ćete sa Libresse ulošcima zaboraviti da su vam oni dani? NE.


Da li verujete da je Nole uspešan zato što pije „Gala“ vodu? NE.


Ali sve to kupujete. E to vam je marketing. Suptilno (ili ne) uvaljivanje onoga što žele da vam prodaju. Marketing će vas dovesti do toga da trošite  pare na stvari koje vam uopšte nisu potrebne. I pritom tako upakovano da se zapitate kako je moguće da ste do sada živeli bez njih. Još ćete im biti zahvalni što su vam otvorili oči. Vaš život će dobiti novu dimenziju. Tek sada ste spoznali da je izvor svih vaših problema ustvari to što niste koristili Rexonu koja štiti 3 puta duže.
E a da biste vi došli do tog prosvetljenja i poželeli da ŽIVITE BRZO A HRANITE SE LAKO zadužena je cela ekipa marketing stručnjaka. I oni su vas provukli kroz četiri osnovna marketinška koraka, kod nas poznatijih kao PIŽA (zašto se svaki put nasmejem na ovu reč?) Pažnja, Interesovanje, Želja, Akcija.


Da pojednostavim...


Ideš gradom, sredila si se, grudi u prvi plan ali i guza ne zaostaje...  i evo ga, dobila si PAŽNJU ciljne grupe (vidi maaalu)...  počinješ da vrckaš i naravno budiš INTERESOVANJE (auu kako bi tek vrckala da smo sami?)  što samo od sebe vodi ka sledećem koraku ŽELJI (jaoo mora da bude moja) i AKCIJI ( „E, dušo, izvini, jel si za kafu?“). Taj poslednji korak je i najbitniji, po njemu se vidi da li je marketinška strategija bila dobra i potencialne zainteresovane pretvorila u „prave“ kupce.


E a da bi sve to dobro odradila moraš da se držiš (opet) četiri elementa poznatija kao 4P (PIŽU su mogli da prevedu a ovde ostaje P?):
1.    Proizvod (Product) -  treba ga projektovati da zadovolji potrebe potrošača i bude konkurentan. Znači, potrebe potrošača si zadovoljila (grudi, guza su tu) i sve si to tako dobro upakovala da ti nema ravne, super, idemo dalje...
2.    Cena (Price) - Cena i kvalitet idu u srazmeri. Nekada prevelika cena odbija kupce, tako da bolje budi malo manje kvalitetna pa samim tim pristupačnija i očas posla ćeš se prodati, na veliko...
3.    Distribucija (Placement)- Džabe si se ti sredila i spremila da budeš kupljena ako sediš kod kuće. Gde te niko ne vidi. Tako da, moraš dobro da se pokažeš i pozicioniraš na prometna mesta. Što direktno vodi ka
4.    Promocija (Promotion) – Moraju i tvoje drugarice da puste priču o tebi. Otvoriš sebi fan page na FB i okačiš najbolje slike. Napraviš nagradnu igru. Ili van perioda sniženja daš akciju.


Naveli ste nekog da uradi baš ono što ste vi želeli. Kupi proizvod, postane član, pretplati se, download-uje. Izmanipulisali ste. To je marketing. Tačka.


Ništa specijalo...  i dalje ne mislite da za to treba fakultet? Zapitajte se ovo kada sutra budete manijakalno jurili da kupite Naomi Campbell parfem , koji baš i ne liči na vas, ali je na neverovatnoj akciji i to baš sada kada ste potrošili ovaj što imate (ona četiri skoro puna što vam stoje u vitrini se ne računaju). Sigurno nećete to uraditi sutra? Zašto? Idete sa dečkom na romantičan vikend. Ustvari trebali ste, dok niste danas sreli ovog druga sa marketinga. On sutra kreči pa mu je stvarno trebala pomoć nekog ko ima ukusa i talenta kao što ste vi. Obećali ste mu, naravno, da ćete doći... hehe zapitajte se još jednom...

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
7
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Orna i čila od ranog jutra

Orna i čila od ranog jutra

Sutra je opet radni dan (neeee!). Moraš da ustaneš ...
Sa roditeljima na more? DA!

Sa roditeljima na more? DA!

Mama, tata i ti na moru, u ovim godinama?! Zvuči kao umaranje, a ne odmaranje. Ali... Razmisli ...
Kako odabrati pravi prsten za sudbonosno DA

Kako odabrati pravi prsten za sudbonosno DA

– I najveći „zavisnici“ od modnih trendova, oni koji svake sezone obnavljaju ormare, ...
SAMSUNG
2101,oo
prava cena : 2521.2,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 12°c

Roleri

Bicikl