29
Jul
2011

Možemo li sami stvoriti sreću?

Pregledano: 5217 puta

Šta je sreća, da li je možemo sami stvoriti?

Sreća je nešto ka čemu svi težimo. No, dok jedni tvrde da je u životu imaju ili nemaju, drugi kažu da je sami možemo stvoriti, da smo sami „kovači svoje sreće“. Šta je zapravo istina?

 

U ljubavi, poslu i uopšte u svim sferama života nam je potrebna sreća, ali mali broj nas shvata da to nije isto što i srećne okolnosti. Treba napraviti tu razliku i shvatiti da svoju sreću možemo sami stvoriti, dok su srećne okolnosti te koje ne zavise od nas. Na to se misli kada se kaže „Imala sam sreće...“.Dakle, srećne okolnosti, ono što se složi tako da nam itekako koristi u nekom poslu, ljubavi itd, ne traju dugo i na njih se ne treba oslanjati. Ako želimo zaista da budemo srećni, treba sami da stvorimo uslove da bi ona mogla nastati. Dok je svi želimo, mali je broj onih koji su zaista voljni da je potraže. Više je onih koji čekaju da im se ona desi. Oni veruju u slučajnosti, veruju da je zaslužuju i da zato ne treba da rade ništa sem da čekaju da sama dođe.

 

srecaSvako ima svoje viđenje sreće. Ono što nekoga čini zadovoljnim, drugom uopšte nije ni važno. No, jedno je sigurno: u čemu god želite da je nađete, morate se potruditi da uradite sve kako bi ste mogli da je proizvedete. To znači da treba da stvorite uslove, koji ne podrazumevaju uvek rađenje samo onih stvari koje Vam prijaju i odgovaraju. Na primer, da biste bili srećni i zadovoljni na poslovnom planu, što znači da želite da budete uspešni, imate veliku platu, budete cenjeni isl, morate biti vredni, sigurni u sebe, autoritativni, profesionalni... Moraćete da radite na sebi, da budete požrtvovani, da svakodnevno učite, što Vam možda nekad neće toliko prijati jer ćete imati manje slobodnog vremena nego što želite. Ali, ako ne ispunite te uslove, teško da ćete svoju sreću dočekati.

 

  
Ako sada niste srećni, to znači da niste ispunili uslove, odnosno živite u uobičajenim uslovima. Treba da stvorite nove. Ako ste, na primer, u ljubavi stalno doživljavali neuspehe, veze su Vam se uvek završavale zbog Vaše prevelike ljubomore, ne možete očekivati da će naići „princ na belom konju“ koji će konačno prihvatiti nešto tako neopravdano kod Vas. Ako, na primer, imate malu prodavnicu pored velikog supermarketa i ne uspevate da zaradite novac, odvažite se na korak dalje, rizikujte i napravite neophodnu promenu, premestite prodavnicu na drugo mesto. Treba da uvidite problem, odnosno ono što Vas je sprečavalo da dođete do sreće, i učinite sve da to promenite na bolje.

 

Imajte na umu da, nekada, čak i kada su zadovoljeni svi uslovi, sreća ne dolazi. Tada treba da imate vere u sebe, da budete sigurni da ste uradili sve što ste mogli i da budete strpljivi. Rezultati sugurno neće izostati, samo je pitanje vremena. Ne odustajte. Pomažite drugima, bez ličnog interesa, i drugi će pomoći Vama kada Vam to bude najpotrebnije. Jedino tako, radom na sebi i davanjem, možete dostići sreću i biti zadovoljni. Sreća se ne čeka, ona se stvara.

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
4
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šta to beše bonton?

Šta to beše bonton?

Mlade devojke, a i mladići, kao da su zaboravili na osnovno poznavanje bontona, što u mnogim ...
Ovaj test ličnosti savršeno pogađa kakvi ste!

Ovaj test ličnosti savršeno pogađa kakvi ste!

Ovaj jednostavan, simpatičan i precizan test ličnosti gotovo je za 30 sekundi, i lako će vam dočarati kakvi ste ...
Zašto je dobro biti single?

Zašto je dobro biti single?

Ako za vas sudbina još nije našla par, ne očajavajte. Naučite da uživate u svojoj slobodi, koja nekad ...
SAMSUNG
2348,oo
prava cena : 2817.6,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Bicikl

Roleri