14
Jul
2011

Napravi pauzu, ali kvalitetnu!

Pregledano: 3440 puta

Kako da pametno da iskoristimo pauzu u učenju ili radu i da se zaista odmorimo i osvežimo.

Bilo da smo na poslu ili učimo, s vremena na vreme nam je potrebna pauza. No, mnogi ne znaju kako da pametno iskoriste to vreme, zaista se odmore i povrate preko potrebnu snagu za nastavak radnog dana... Nauči da napraviš kvalitetnu pauzu i to u skladu sa vremenom koje imaš na raspolaganju!

 

 

 

 

 

malo sportaAko imaš 45 minuta: malo sporta. Ako imaš mogućnosti da se za vreme pauze baviš makar na kratko bilo kojim sportom, učini to. Sport je odličan, on će ti pomoći da oteraš sve negativne misli i da otkloniš svu napetost koja ti se nagomilala u toku prethodnih sati rada. Posle bavljenja sportom imaćeš mnogo više energije i pozitivnosti u sebi, bićeš razbuđena i imaćeš dovoljno elana da završiš započet posao. Pošto pauza obično ne traje dugo, možeš otići na trčanje, odigrati partiju stonog tenisa, voziti bicikl, preskakati konopac... Ako nemaš vremena da napustiš kancelariju ili mesto na kom učiš, uradi nekoliko vežbi istezanja i par vežbi snage koje ne zahtevaju nikakve rekvizite.

 


prosetaj seAko imaš 30 minuta: prošetaj se. Bilo da si na poslu koji zahteva sedenje tokom nekoliko sati ili učiš ne pomerajući se sa jednog mesta, šetnja će ti prijati. Odvojićeš se od mesta na kom si bila duže vreme pa ćeš moći da skreneš misli od tog posla. Sem toga, pokrenućeš cirkulaciju i na taj način se razbuditi i osvežiti. Najbolje je da odeš do obližnjeg parka a ako nemaš vremena za to, prošetaj se nekom mirnijom ulicom... Važno je da za vreme pauze ne sediš, treba malo da se pokreneš.

 


tusiranjeAko imaš 15 minuta: tuširanje. Ako si u mogućnosti, na pauzi se istuširaj naizmenično toplo-hladnom vodom. Odlično je za cirkulaciju i razbuđivanje, kao i za otklanjanje stresa. Ako još upotrebiš svoj „aroma therapy“ omiljeni gel za tuširanje, bićeš vidno psiho-fizički osvežena.

 


hranaAko imaš 10 minuta: hrana za dušu i telo. Mnogi dok rade ne stižu ili čak zaborave da jedu i piju. Tako organizam postaje iscrpljen i nema snage za sve što je potrebno uraditi, zato ne zaboravi da pauzu iskoristiš i za jelo. Pokušaj da umesto šeste kafe po redu uzmeš neko voće ili povrće, sok od sveže ceđenog voća ili koštuničavo voće koje je odlična hrana za mozak. To će te osvežiti. Nemoj čekati ručak ili večeru, trpiti i zanemarivati glad jer ti je potrebna energija za umni rad koja se, između ostalog, dobija i hranom. Sem toga, ako si gladna, to ti može skretati pažnju sa posla. Zdrava hrana će ti pomoći da se koncentrišeš.

 


opustanjeAko imaš 2 minuta: opuštanje. Zatvori oči, diši duboko i malo se istegni.

 


NEMOJ: - praviti pauzu tek kada osećaš da ćeš pasti sa nogu i kada u sebi nemaš više ni trunku snage. Ako si u mogućnosti pauziraj na svakih dva do tri sata ili kada god osetiš potrebu za tim.
           - koristiti pauzu da završiš još neki poslić. To nije pauza.
           - sedeti na istom mestu gde radiš, učiš. U toku pauze je potrebno i da se fizički odvojiš od radnog mesta.
           - sedeti za kompjuterom, pogotovo ako obavljaš posao na kompjuteru. Čak i ako si mislila da samo pročitaš horoskop ili nešto zanimljivo nemoj jer to zamara oči i opet sediš...

 

 

Radni dani umeju da budu i stresni, zato su redovne, kvalitetne pauze neophodne. Važno je da tada skreneš misli sa onoga što si radila jer ćeš jedino tako moći da se osvežiš i odmoriš a mozak će moći da presloži sve informacije. Daj tvom telu snage tako što ćeš se razmrdati i uneti energiju u vidu hrane, tako ćeš posle pauze biti koncentrisana i spremna za sve što te čeka dalje.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

TEHNOLOGIJE NOVE SVESTI

TEHNOLOGIJE NOVE SVESTI

Svakodnevno naučnici potvrđuju da se naša planeta Zemlja transformiše. Svedoci smo velikih promena kako u ...
Jednostavni saveti za srećniji život (1.deo)

Jednostavni saveti za srećniji život (1.deo)

1. Posvetite se onome što je za vas svrha života: ...
HP
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Roleri

Bicikl