20
May
2011

Nauči da kažeš NE

Pregledano: 4222 puta

Zašto, kada i koga treba odbiti kada nam traže pomoć?

Ako te je privukao sam naslov, verovatno si jedna od onih koje jednostavno ne znaju da odbiju drage i manje drage osobe koje im stalno nešto traže. Verovatno imaš oko sebe osobe koje te ponekad, ili možda cak često, iskorišćavaju, ali ti to ni ne želiš da vidiš. Ili ako vidiš, ne znaš kako da prekineš taj krug koji se uvek loše završi po tebe, a dobro za one koji to ni ne zaslužuju. Zašto, kada i kome treba da kažeš NE?

 

Ustaješ, vec kasniš na posao/fax/u školu, i čuješ mamu kako ti govori da joj hitno treba mleko iz radnje za do pola napravljenu musaku. Otrčiš do radnje, usput shvataš da si puderom umazala majicu dok si je oblačila na brzinu, i da će ti i presvlačenje oduzeti vremena. U radnji stižeš do kase, tamo bakica prebrojava metalnih 73 dinara, dinar po dinar po šesti put, i moli te da joj i ti prebrojiš jer ona nije sigurna. Kako da joj ne pomogneš? Uradiš to, i vidiš da ona jedva uspeva da ponese sedam kesa griza (bilo na sniženju), a, eto, ona baš živi u ulazu pored tvog. Naravno da ćeš odneti to na šesti sprat zgrade koja nema lift. Stižeš kuci, zoveš taksi, i taman da udeš u njega, kad vidiš uplakanu komšinicu, njeno kuče je progutalo dugme i žuri kod veterinara. Naravno da ćeš joj ustupiti taksi.

 

kazi neNa poslu te dočekuje koleginica koja ti je već ostavila na stolu ono što treba da uradiš umesto nje, jer ona to baš ne ume. Nije umela ni prekjuče kad si joj sve potanko objasnila kako se to radi, a ni juče kad si joj sve polako ponovila. Uradiš i to, i počinješ da se osećaš kao Majka Tereza. Posle napornog dana, odlučiš da izađeš sa drugaricom, jer joj treba pomoć oko upoznavanja onog prelepog dečka, koji je inače budala. Pošto su se oboje napili, ostavljaju tebe i njegovog drugara (koji je još gori od njega) same, u lošem klubu. Naravno, ceo račun si platila ti, jer su se svi pravili da ga ne vide. Povrh svega, taj drugar ti traži broj telefona, a ti ne želiš da ga odbiješ, jer, jadan, sigurno nikad nije ni imao devojku... Stižeš kuci, umorna od svega i svih, i shvataš da se na tvojoj polici nikada neće naći neki orden za sve što si učinila za druge. Manje-više orden, ti zapravo ni jedno «hvala» nisi čula... Prestani sa tim!

 

Zašto da kažes NE? Zato što treba sebi da budeš na prvom mestu. Ako ti sebi nisi najvažnija, kome ćeš biti? Ne treba da budeš narcisoidna i samoživa, nego treba da odrediš svoje prioritete. Pomogati je lepo i plemenito, ali prvo odradi svoje poslove, ispuni svoje želje, pazi na sebe, pre nego što sve to uradiš za druge.

 

kazi neKada da kažeš NE? Ako si zauzeta, imaš neki važan posao da obaviš, zamoli ljude koji ti traže pomoć da ti se obrate kasnije. Ako neko hoće da učiniš nešto što ne želiš, iz bilo kog razloga, ostani dosledna sebi. Nemoj sažaljevati takve ljude, i zato im pomagati. Objasni im zašto neceš. Ako te ne razumeju, onda sigurno nisu vredni ni trenutka tvog vremena.

 

Kome da kažeš NE? Prvenstveno onima koji ne znaju da kažu «molim te», i što je još važnije «hvala». Onima koji te stalno zivkaju da bi ti tražili da uradiš nešto umesto njih, što zapravo mogu sami da urade, ali ih jednostavno mrzi. I što bi to sami uradili, kad imaju tebe za to? Dakle, svima onima koji ne znaju da cene tvoje vreme i tvoju dobru volju.

 

Tačno je da je tvoja koleginica raspoloženija kada ti obaviš njen deo posla, tačno je da je drugarica srećnija kada može da ti radnim danom do šest sati ujutru priča o svojim problemima, ali je isto toliko tačno da ćeš ti biti mnogo srećniija ako naučiš da na vreme postaviš granicu i kažeš «ne» kada treba. Poštuj samu sebe, da bi te drugi poštovali.

 

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ulepšaj sebi kućne poslove

Ulepšaj sebi kućne poslove

Ako ti pada mrak na oči kada pomisliš šta sve treba da ispeglaš, koliko posuđa ...
Novo pordajno mesto Zlatarne Celje u šoping centru Delta City

Novo pordajno mesto Zlatarne Celje u šoping centru Delta City

Svetlucava i penušava atmosfera, poznate dame i degustacija šampanjca sa zlatnim laticama ...
Najlepši citati o prijateljstvu

Najlepši citati o prijateljstvu

-Prijatelje stvara sreća, a nesreća ih ...
SANDISK
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 12°c

Bicikl

Roleri