23
Jul
2011

Navučena na serije

Pregledano: 6433 puta

U čemu je tajna privlačnosti španskih, turskih i sličnih serija i da li ih previše pratiš?

Španske, turske, portugalske, rumunske, brazilske... Na gotovo svakom televizijskom programu se prikazuje barem po jedna, a neretko i više. Zabavne, lepršave, šarene, raznolike, kako im se uopšte može odoleti? To je sve u redu, ali... da li si se možda „navukla“ na serije?

 


kasandraOd prikazivanja prve španske serije na nekom našem programu, prošlo je desetak godina. To je bila „Kasandra“, a mnogi se i dan danas sećaju replika, likova i čitavog zapleta. Doživela je neočekivano veliki uspeh. U prodaju su odmah puštene mirišljave sličice sa nasmejanim licima glavnih likova, a tražila se i dvojnica glavne glumice. Nakon ove serije, nanizale su se mnoge druge, a  domaćice, tinejdžerke, penzionerke, bez razlike, nisu mogle da odole nijednoj. Da su na kvizovima kao što su „Želite li da postanete milioner?“ postavljali pitanja kao što su „Šta je Randu rekao Kasandri kada je ušla u sobu?“, ili „Da li je Rosalinda bila trudna u 75. epizodi?“, sve te žene bi danas bile iste: milionerke.

 


1001 nocKada je talas španskih serija, koji nas je zapljusnuo poput cunamija, prošao, pojavile su se malo egzotičnije. Španski jezik nismo zaboravile, a već smo učile portugalski, brazilski itd. Kada smo i to apsolvirale, na ekranima smo ugledale mističnu Tursku. Moderne bajke ispričane na ovom nepoznatom nam jeziku su nas još više zaintrigirale. Kako se približavalo leto, vlasnici turističkih agencija su zadovoljno trljali ruke dok su se aranžmani za, gle čuda, Tursku grabili pred njihovim očima.

 


Ono što je kod tih serija najfascinantije su zapleti. Nemogući zapleti. Do poslednje epizode se ne zna ko je kome mama, stric, tetka, zet.... Deca se rađaju i zamenjuju iz epizode u epizodu, pojavljuju se misteriozne ličnosti iz mračne prošlosti glavnih likova. Čudi me kako u kladionicama već nema klađenje na tu temu, nešto u stilu: „Šanse da je Horhe Luis strina ćerki Armando Hosea.“.  Svi tipovi ljudi su tu zastupljeni, bogati, siromašni, lepi, manje lepi, zdravi i bolesni... Valjda se zato mnogobrojne žene pronalaze u nekima od njih i jedva čekaju da vide šta će se sledeće sa njima zbivati.

 


I ti ih pratiš, i sada se pitaš kako da znaš da li ti je to bezazlena razonoda ili su ti serije postale opsesija?

 


ezelAko svi tvoji prijatelji već znaju da se ne javljaš na telefon u vreme emitovanja tvoje omiljene serije, ne izlaziš napolje ni kada se prikazuje repriza a kamoli premijerna epizoda, to je već zabrinjavajuće. Ako kad se nađeš sa drugaricama prosto moraš da im ispričaš najnoviji rasplet, iako znaš da ih to ne interesuje, to je još veći razlog za preispitivanje. Ako u toku serije ne čuješ i ne vidiš ništa šta se oko tebe zbiva, pa čak ni kako ti ručak gori ili te neko nešto pita, vreme je da smanjiš kvantitet tog niskobudžetnog šarenila u tvom životu. Razumljivo je da te to zabavlja, ali ne teba preterivati. U tim serijama je opisano sve sem realnog života, pa ako ih pomno praiš iz dana u dan, može ti se desiti da budeš nezadovoljna svojim životom, jer u njemu nema uvek srećnog raspleta, modernih prinčeva i raznih čuda

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
6
Ljuto
2
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Izbor za prvu Miss Lencia u Srbiji

Izbor za prvu Miss Lencia u Srbiji

Zlatarna Celje, renomirani evropski proizvođač nakita po prvi put organizuje izbor za Miss te ...
Prihvaćena ili odbačena u društvu?

Prihvaćena ili odbačena u društvu?

Kao deo zajednice, svako od nas želi da bude prihvaćen od okoline. Želimo da nas ...
Pin up stil

Pin up stil

70te se ponovo vraćaju i pin up stil retro imidž je ponovo in. ...
KINA
10920,oo
prava cena : 13104,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 9°c

Roleri

Bicikl