06
Dec
2013

Nekoliko manje poznatih znamenitosti Rima

Za sveobuhvatno putovanje u Rim

Svi putevi vode u Rim, a u donjim redovima nekoliko manje poznatih stvari koje vredi posetiti. Ovo je ujedno i moj prvi putopis ovde, pa nadam se da će Vam se dopasti. 

Železnička stanica Termini sa dugim peronima, ogromnim holovima i modernom arhitekturom predstavlja fasadu iza koje se teško naslućuje patina vekova.

Međutim nedaleko od stanice nalaze se ostaci starog kupatila (Terme di Diocleziano) cara Dioklecijana, koji je u Splitu podigao poznatu Dioklecijanovu palatu, gde je proveo i poslednje godine života. Ove terme su tako prostrane da se u ruševinama danas nalazi crkva, muzej i manastir.

Uobičajeno je i pokazalo se korisnim da se autobusom, pre detaljnog razgledanja grada, napravi kružna višečasovna šetnja Rimom u pratnji vodiča, dobrog poznavaoca starina. Tom prilikom poželjno je posetiti Apijevu cestu (Via Appia). Ovaj stari put gradio je cenzor Apije Klaudije 312 godine. pre naše ere prema jadranskoj luci Brindiziju. Za taj put su vezani mnogi istorijski događaji. Tu je razapeto na krst nekoliko hiljada robova pod vođstvom slavnog Spartaka.

Treba obići i brdo Janikul (Gianiculo). Tu je monumentalni spomenik nacionalnog heroja Italije Garibaldija. Odatle je izvanredan pogled na Rim. Više detalja o glavnim znamenitostima Rima na portalu o putovanjima TT Group.

Duž Apijevog puta nalazi se mnoštvo raskošnih grobnica od kojih je najbolje očuvana Cecilije Metele. Deo katakombi vezanih za raniju hrišćansku istoriju takođe je blizu ovoga puta.

Polazeći prema Apijevoj cesti nailazi se na ostatke gradskih zidina. Po legendama, prvi zid oko Rima podigao je osnivač Rima Romul. Kasnije je svih sedam brežuljaka, na kojima se smestio Rim, opasao zidom kralj Servije Tulije (današnji Rim prostire se na jedanaest brežuljaka). Rim je nekoliko stotina godina bio zaštićen od spoljnih najezda i nije se više poklanjala pažnja utvrđivanju grada. Tek kad je Rimska Imperija počela da slabi, a varvarska plemena sa severa da nadiru u pravcu Italije prilazi se utvrđivanju Rima. To je delo cara Aurelija u II veku naše ere.

Na ovom terenu nalaze se i Karakaline terme, okružene bogatim zelenilom. Tu su poznata Karakalina kupatila ogromnih razmera. Gradio ih je rasipni i okrutni car Karakala. Teško je u istoriji drugih naroda naći sličan primer raskošnih termi, građenih u isto vreme kada su rimski građani trpeli razne nedaće, a čitavo carstvo grčilo se u samrtnom ropcu. U bazenima i kadama ovog kupatila moglo je istovremeno da se kupa hiljadu i šest stotina ljudi. Tu su se nalazile tople, mlake i hladne kupke. Bazeni i kade su bili od mramora, alabastra i bazalta.

 Od Karakalnih termi prema severu nailazi se na čitav kompleks rimskih starina, čiji impozantni ostaci i danas svedoče o veličini i lepoti ovih spomenika. Tu su brežuljci Palatin i Kapitolj, gde i danas bronzana vučica, koja je po predanju zadojila Romula, podseća na drevna vremena.

Između ovih brežuljaka smešten je Foro romano (rimski trg). Na ovom i susednim trgovima gradili su rimski carevi počevši od diktatora Cezara do cara Konstantina, poslednjeg izdanka jedinstvene imperije.

Na Kapitolskom trgu, čiju je rekonstrukciju izveo slavni Mikelanđelo u prvoj polovini XVI veka, nalazi se umetnički najvredniji i najbolje sačuvani spomenik od bronze iz starog Rima.  To je figura cara Marka Aurelija na konju. Interesantno je da ovaj car – filozof nije prikazan u vojničkoj opremi nego u običnoj tunici i togi, otmene mirnoće i blaga pogleda.

Anđeoska tvrđava (Hadrijanova grobnica). Na desnoj obali Tibra, nedaleko od trga Sv. Petra, nalazi se ogromna građevina – Hadrijanova grobnica, koju su pape u Srednjem veku pretvorili u tvrđavu. Tu je bio sahranjen car Hadrijan i pet drugih rimskih careva.

Tagovi : putovanja |

Milan Todorovic

U dve reči: fotografija i putovanja. Može li bolje?
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

As među asovima- Zoran Ćumura

As među asovima- Zoran Ćumura

Najčuvenije makaze grada Beograda od nedavno dame ulepšavaju u novom prostoru u ...
Izbegni BES

Izbegni BES

Desilo se nešto, i u tebi kao da kulja vulkan koji svakog momenta preti da eksplodira. Ne ...
Frizure i nakit idealan spoj

Frizure i nakit idealan spoj

Treći frizer Balkana Bojan Kesegi i dizajnerka Nevena Hristić ostvarili su ...
HP
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 11°c

Roleri

Bicikl