08
Aug
2011

Organizuj svoj dan

Pregledano: 5760 puta

Kako organizovati dan.

Ako imaš mnogo obaveza i često ti se dešava da ne znaš šta ćeš pre da odradiš, započinješ nekoliko poslova odjednom a ništa ne stižeš da završiš na vreme, i sve to počinje da ti biva stresno, treba da naučiš da se organizuješ. Barem dok neko ne smisli kako da produžimo dan na oko 35 umesto 24 sata... Sledi pet saveta kako da organizuješ svoj sutrašnji dan.

 

1. Plan unapred. Veče pre dana koji želiš da organizuješ, napiši sve šta treba da uradiš u toku sledećeg dana. Zatim odredi prioritete, odnosno one obaveze koje su najvažnije, koje apsolutno moraš da uradiš. Smisli koliko će ti otprilike vremena trebati za sve te poslove pojedinačno i logički ih rasporedi po satima kada ćeš ih uraditi.

 

2. Nepredviđene situacije. Koliko god dobro isplanirala svoj dan, može se lako desiti da potrošiš neko vreme na stvari koje ti nisu bile u planu. Može te neko ometati dok radiš, možda će neki telefonski razgovor trajati mnogo duže nego što si mislila, u pošti veliki red, pokvari ti se guma... Ono što možeš da uradiš je da sprečiš svako potencijalno ometanje. Isključi mobilni telefon dok obavljaš neki važan posao, zamoli ljude oko sebe (ukućane, saradnike...) da ti ne smetaju, ne javljaj se na telefon (sem ako ne očekuješ važan poziv) itd. Koncentriši se na ono što radiš. Ako ipak shvatiš da zbog takvih nepredviđenih situacija nećeš stići sve da završiš, sa spiska premesti najmanje važnu obavezu za sutradan.

 

organizuj svoj dan3. Kad šta... Sigurno znaš kada u toku dana imaš najviše a kada najmanje energije. Najteže poslove obavljaj kada si u punoj snazi, a one lakše ostavljaj za period kada si najmanje koncentrisana, uspavana i slično. Ne zaboravi da praviš kvalitetne pauze koje će te osvežiti i dati energije za nastavak.

 

4. Precrtavanje. Spisak obaveza nosi sa sobom i precrtavaj ono što si odradila. Tako ćeš imati dobar uvid u stanje stvari.

 

5. Pregled dana. Na kraju dana pogledaj koliko si uspela da odradiš. Možda ne stižeš sve da odradiš jer zadaješ sebi previše obaveza. Budi realna, a ako ne možeš sve sama potraži pomoć od drugih. Sledeći dan isplaniraj imajući u vidu kako je protekao prethodni.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
3
Ljuto
4
Tužno
5
Srećno
5
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Položaj u kojem spavate govori o vašem karakteru

Položaj u kojem spavate govori o vašem karakteru

Spavate li sklupčani na boku, vi ste druželjubivi, a oni rašireni po celom krevetu cinični. Naime, položaj u ...
Učinite svaki dan lepšim! (1. deo)

Učinite svaki dan lepšim! (1. deo)

1.Odvojite vreme za sebe Stalno se žalite da nemate dovoljno vremena, da živite brzo a vreme vam prolazi ...
Žene protiv žena

Žene protiv žena

Loše prijateljstvo može biti zastrašujuće kao i loša ...
KINA
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 9°c

Bicikl

Roleri