15
Jun
2011

Orna i čila od ranog jutra

Pregledano: 3215 puta

Kako da budemo pozitivni iako moramo da ustanemo rano ujutru.

 

Sutra je opet radni dan (neeee!). Moraš da ustaneš rano, pa na ulicu, pa na posao ili faks... Opet ti neće biti ni do čega, i opet će ti svanuti tek kad ugrabiš neku pauzu za kafu... Čitavo pre podne ti prođe u lošem raspoloženju, a da ne pričamo koliko to utiče i na tvoju produktivnost. Postoji li način da promeniš početak radnog dana na bolje? Da!

 

 

 

 

NASPAVAJ SE. Ako tvoj radni dan počinje rano, prva i osnovna stvar koju treba da obezbediš sebi je: dovoljno sna. Nećemo određivati striktne cifre jer smo svi različiti,naspavaj se nego sama sebi odredi koliko ti sati spavanja najviše odgovara i prija. Stručnjaci kažu da je najzdraviji san od 22h do 1h posle ponoći, pa pokušaj da u to vreme budeš u krevetu. Sat-dva pred spavanje nemoj raditi, nemoj biti za kompjuterom, nego se maksimalno opusti. Ako ti je problem da zaspiš, predveče idi u laganu šetnju. Svež vazduh će ti prijati i lakše ćeš se uspavati. Trudi se da svaki dan ležeš u otprilike isto vreme.

 

PRIPREMI SE. Nemoj ostavljati nikakve obaveze za jutro pred polazak na posao ili faks. Pripremi šta god možeš veče pre toga. Spremi šta ćeš poneti, možda čak i šta ćeš obući. Tako nećeš kasniti, pa nećeš biti nervozna.

 

pozitivnaPOZITIVNA OD RANOG JUTRA. Čim ti ujutru zazvoni budilnik u sebi pomisliš «Neću da ustanem, ovo je užas, ne mogu, ne ide mi se...». Velika greška! Iako nije prijatno na silu se buditi, i to još da bi išla da radiš, sa ovakvim načinom razmišljanja samo otežavaš sebi još više. Znaš da ćeš svakako morati da ustaneš, koliko god to odlagala i sebi govorila da ne želiš to. Nije još izmišljen šef koji će zvati svoje zaposlene ujutru da pita da li im se dolazi na posao, i govoriti im «O.k., onda danas ne moraš da dođeš.». Zato, uvežbaj se da kad zazvoni budilnik pomisliš na neku lepu stvar koja te očekuje tog dana. Možeš i da se nateraš da se nasmeješ na silu. Jeste neprirodno, ali neverovatno je kakvu to poruku šalje našem mozgu. Pokušaj!

 

MUZIKA. Nakon što te budilnik probudi, pusti sebi omiljenu muziku. Nemoj odmah baš da kreneš sa nekom pesmom tipa «Glavobolja od vina, a nigde aspirina...», nego nešto laganije, pozitivnije...

 

VEŽBE. Nemoj odmah da kolutaš očima, nisam mislila da te nateram da odeš u teretanu u 4:30h ujutru. Nego, svakog jutravezbe nađi 5, 10 minuta vremena i uradi nekoliko vežbi iztezanja, i samo nekoliko ponavljanja vežbi snage (npr. 5 čučnjeva, 10 vežbi sa tegićima za ruke, 10 vežbi za listove...). Ovo će ti jako prijati jer će ti krv procirkulisati telom, razbudićeš se na odličan način. Videćeš kako će ti ovo brzo ući u naviku.

 

 

dorucakDORUČAK. Da, da, trudi se da bez doručka ne krećeš napolje. Važno je šta jedeš. U ovom slučaju ne zbog linije, nego zbog namirnica koje uspavljuju i koje su teške za varenje, pogotovo ujutru. Preskoči burek sa mesom, lisnato testo isl. Uzmi žitarice, lagano voće, povrće, jogurt... Ako stvarno nemaš vremena i živaca za doručak, uzmi makar neku energetsku pločicu. Slatko će ti dati brzu energiju, i nećeš se onesvestiti u autobusu do posla, a mozak će ti bolje funkcionisati.

 

Kada sve ovo obaviš i uđe ti u naviku da to radiš svako jutro, sigurna sam da nećeš više biti mrzovoljna i neraspoložena. Ujutru samo lagano, polako sebe pripremi za nov lep dan...

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Oslobodi se kašnjenja u tri koraka!

Oslobodi se kašnjenja u tri koraka!

Koliko god ranije kreneš da se spremaš, nikako ne uspevaš nigde da ...
Sedam načina da popravite raspoloženje istog trena

Sedam načina da popravite raspoloženje istog trena

1. Prošetajte: Možda zvuči kao suviše jednostavan trik, ali zaista deluje. ...
Promenite loše navike vašeg partnera

Promenite loše navike vašeg partnera

OStavlja stvari i obuću po kući- cela kuća je u haosu, samo iz ...
COOLERMASTER
458,oo
prava cena : 549.6,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri