14
Aug
2011

Spavanjem do bolje memorije i kreativnosti

Pregledano: 2502 puta

Kako dovoljno sna poboljšava memoriju i kreativnost.

Ako ti je ikad palo na pamet da iskoristiš više sati u toku dana za neke aktivnosti tako što ćeš manje spavati, znaj da će to loše uticati na tvoje kognitivne sposobnosti, pa ćeš tako sebi učiniti medveđu uslugu. Sa druge strane, dovoljno sati sna će ti pomoći da poboljšaš memoriju i kreativnost!

 

Ljudi provedu trećinu svog života spavajući, a to nije bez razloga. U toku dana vidimo, čujemo, naučimo, doživimo mnoge stvari. San je izuzetno koristan jer sve to preslaže u mozgu, brišući nepotrebne informacije, slažući naučeno u baš one “fioke” kojima pripada isl. Bez toga, naš mozak ne može da funkcioniše kako treba, pamćenje je oslabljeno, kao i sposobnosti da povežemo nove informacije sa već naučenim (što je izuzetno važno jer se jedino tako stvara dugoročna memorija).

 

Znači, mozak nikad ne spava. Vervatno ti se nekada desilo da si imala neku dilemu, problem koji nisi mogla da rešiš, a onda si se probudila nakon dobro prospavane noći sa rešenjem. To nije neka vradžbina, predosećaj niti bilo šta paranormalno nego je tvoj mozak radio punom parom dok si spavala i došao je do odličnog odgovora na neko tvoje pitanje.

 

Sem toga što nam san pomaže da bolje pamtimo, takvo preslaganje informacija doprinosi i boljoj kreativnosti. Kada spavamo, mozak izdvaja i emocije koje smo osetili u toku dana, a sve to rezultira boljim umnim sposobnostima.

 

Dakle, ako nekada pomisliš ćeš ako uskratiš sebi par sati spavanja brže završiti neki posao, seti se da ćeš zapravo biti mnogo manje efikasna. Bolje odspavaj koliko tvoj organizam traži, a mozak će ti uzvratiti odličnim funkionisanjem.
 

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Napravi pauzu, ali kvalitetnu!

Napravi pauzu, ali kvalitetnu!

Bilo da smo na poslu ili učimo, s vremena na vreme nam je potrebna pauza. No, mnogi ne znaju kako da ...
Mali trikovi za srećnije jutro

Mali trikovi za srećnije jutro

Mala jutarnja vežba To ne mora da bude pravi trening, biće dovoljno svega ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 23°c
min 10°c

Bicikl

Roleri