21
Jul
2011

Šta moraš da naučiš pre tridesete

Pregledano: 4771 puta

Kojim životnim veštinama treba ovladati pre tridesete.

Tridesetu posmatramo kao neku prekretnicu u životu jer je to doba do kada se obično završi fakultet, nađe ili traži posao, nađe ili traži ljubav svog života, planira ili osniva porodica... U skladu sa tim, postoji nekoliko stvari, životnih veština, da ih tako nazovemo, kojima bi do tada svako trebao da ovlada. Dakle, pre tridesete treba da naučiš:

 


pre 30 1TVOJA LIČNOST

 

1. Da kažeš „ne“. Treba da umeš da prepoznaš kada neko želi da te iskoristi, kada su tvoje želje drugačije i važnije od tuđih.


2. Da kažeš svoje mišljenje. Stidljivost, koja te je do tridesete sprečavala da jasno i glasno kažeš svoje mišljenje o nečemu, mora nestati. Važno je da možeš svima da kažeš iskreno ono što misliš.


3. Da se izviniš i priznaš grešku. Posle tridesete je nedopustivo da se kriješ iza raznih izgovora i laži ne bi li preskočila izvinjenje i priznanje sopstvene greške.


4. Da prepoznaš svoje mane i koriguješ ih. Takođe, moraš upoznati sebe i svoje mane, truditi se da ih ispraviš, kao i greške koje si nekad zbog njih učinila.


5. Da poštuješ i prihvataš različitosti. Čak se i tolerancija može naučiti, ako nisi po prirodi takva da razumeš lepotu i neophodnost različitosti.

 

pre 30 2TVOJA OSEĆANJA


6. Da, kad su osećanja u pitanju, budeš iskrena prema sebi i drugima. Posle tridesete nikako ne smeš sebi dozvoliti da olako govoriš „volim te“ svima koji prolaze kroz tvoj život. Treba da budeš iskrena, prvenstveno prema sebi, a onda i prema drugima.


7. Da prepoznaš prave prijatelje. Do tridesete bi trebalo da umeš da prepoznaš prave ljude oko sebe, one koji zaista zalužuju i sposobni su za pravo prijateljstvo.


8. Da prepoznaješ dobro u ljudima. Trebala bi da do tridesete stekneš iskustvo sa ljudima koje će ti pomoći da prepoznaješ dobro i loše u njima. Da naučiš da dobro uzvratiš dobrim, pokazujući da to zaista vidiš i ceniš.

 

pre 30 3ODGOVORNOST

 

9. Da ceniš novac. Ako si do tridesete radila negde makar na kratko, verovatno si već naučila da ceniš novac. Ako nisi i još uvek tražiš od roditelja dežeparac  trošeći pritom na apsurdne stvari, ispunjavajući svoje tinejdžerske hirove, pravo je vreme da naučiš da ceniš svaki zarađeni dinar.


10. Da daš i prihvatiš kritiku. Ni jedno ni drugo nije prijatno, ali je neophodno. To je deo i odrastanja, da naučiš kako da se ne uvrediš kada te neko iskritikuje, nego prihvatiš to kao konstruktivnu kritiku koja će ti pomoći da se poboljšaš. Isto tako, treba znati i uputiti istu.


11. Da ceniš svoje i tuđe vreme. Treba da naučiš da ne kasniš, da se organizuješ, da ne trošiš vreme na besmislene nego na korisne stvari.


12. Da imaš svoje stavove. Moraš znati kako da obrazuješ svoje stavove o stvarima, ljudima i pojavama koje te okružuju, a kada to učiniš, moraš znati i da čvrsto stojiš iza njih.

 

pre 30 4POSAO
 

13. Poslovnu komunikaciju. S obzirom na to da bi uskoro trebala da se zaposliš, ako već nisi, poznavanje poslovne komunikacije je neophodno. Pre svega treba da paziš na rečnik, stručnu terminologiju, ali i na samo ponašanje prilikom razgovora sa (potencijalnim) saradnicima.


14. Prihvatanje i ophođenje prema autoritetu. Nekolicina mladih ima problem sa autoritetom, u smislu da im je teško da prihvate da im je neko nadređen. Do tridesete godine je neophodno rešiti ovaj problem, jer će, gotovo gde god se nađemo, postojati neko „iznad nas“.

 

15. Poslići po kući. Čak i ako još uvek živiš kod roditelja, trebala bi da se osamostališ. To podrazumeva da sama znaš da zameniš sijalicu, uključiš veš mašinu, zameniš osigurač i slične stvari.


16. Neki zanat. Stopa nezaposlenosti je velika i dok imaš manje od trideset godina bi trebala da naučiš neki zanat koji će ti dobro doći u životu, čak i ako budeš imala posao. Pre tridesete imaš više slobodnog vremena i volje za učenjem.


17. Šta želiš da budeš u životu. Kada nas sa petnaest godina nateraju da se opredelimo za neku srednju školu, skoro svi smo izgubljeni zbog velikog izbora i nedovoljnog poznavanja sebe i svojih želja. Kasnije, pri odabiru fakulteta je lakše, ali mnogi se još i tada traže. Kako bilo, do tridesete treba da shvatiš šta je ono čime želiš da se baviš u životu. Jedino tako ćeš moći da nađeš načina da dođeš do takvog posla i ostvariš uspeh.

 

Ako ne znaš kako da naučiš sve ovo, prati Sandalicu, pomoći će ti...


 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
7
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako se izboriti sa umorom na zdrav način

Kako se izboriti sa umorom na zdrav način

Svima nam je poznat osećaj pada energije nakon napornog radnog dana ili besane noći. Teško se ...
NIVEA novogodišnji setovi

NIVEA novogodišnji setovi

Nova godina nam se bliži, uzbuđenje raste i već planiramo kako ćemo praznike provesti sa najdražim osobama. ...
Videćete svog Boga kad odem kod astrologa

Videćete svog Boga kad odem kod astrologa

Znate, ovaj život nije baš čaša meda... Ponekad ume da bude prilično dobar, ali ...
COOLERMASTER
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 9°c

Roleri

Bicikl