16
May
2011

Šta to beše bonton?

Pregledano: 5388 puta

Svakodnevni život može biti lepši uz nekoliko pravila lepog ponašanja

Mlade devojke, a i mladići, kao da su zaboravili na osnovno poznavanje bontona, što u mnogim situacijama izgleda jako ružno ali ih niko ne opominje. Da li je u pitanju jednostavna letargija posmatrača ili neobrazovanost o pomenutoj temi, te jedni greše, drugi žmure, a svima počinje smeta. I zaista nije teško obratiti pažnju na nekoliko osnovnih pravila koja nalaže bonton, jer će nam tako život svima postati lepši.
 
 
Kada je u pitanju svakodnevni život i bonton istog, mislim da je potrebno da počnemo od higijene. Stara poslovica: „Čistoća je pola zdravlja“ u ovom slučaju je potpuno tačna. I kada kažem higijena, mislim na svakodnevno kupanje i bestidno korišćenje sapuna i dezodoransa. I nemojte se vaditi na cenu pomenutih proizvoda, jer na našem tržištu makar postoje različiti proizvodi sa cenama koje su prilagođene svačijem džepu. Uz sve to, dolazi i pranje ruku pre svakog obroka, a verujte da je dozvoljeno pranje ruku i između obroka. Pri odlasku u toalet, zaista mislim da se podrazumeva. Pranje zuba svako jutro i veče je minimum koji možete da ispunite, a ponekad je potrebno to uraditi i kada krenete negde.
 
 
Kada ste zavšili sa higijenom, na red dolazi i bonton oblačenja. Prvo i osnovno pravilo kojeg se uvek treba pridržavati jeste pravilo da bi uvek trebalo da se oblačite u skladu sa svojim godinama. Na to se može nadovezati i bonton u poslovnom oblačenju i tu ima opet nekoliko pravila: Ako Vaša firma ne traži od Vas da nosite uniformu koju Vam oni daju,  onda se podrazumeva da se obučete pristojno, ne previše napadno, sa skladnim bojama. Ramena moraju biti pokrivena pa čak i na 40 stepeni, dužina suknje je do kolena i obuća mora biti zatvorena. 
 
 
Sledeće na redu je kretanje po ulicama, hodnicima i slično. Kod nas je pravilo da držite desnu stranu trotoara i da, baš kao i vozila, ljude obilazite sa njihove leve strane.  Ako nosite kišobran ili štap, nosite ga što bliže telu, nemojte zamahivati istim jer ćete nekog povrediti.  Pse vodite na kratkoj uzici kako se neko slučajno ne bi spotakao o uzicu. Ako hodate u paru, dama uvek dobija unutrašnju stranu kako bi je džentlemen zaštitio od mogućeg prskanja ili neke druge neprijatnosti. Ako hodate u troje, odnosno ako dva muškarca idu sa jednom ženom, ona dobija mesto u sredini. Isti je slučaj ako jedan muškarac hoda sa dve žene, odnosno u tom slučaju on će dobiti mesto u sredini. Hodanje učetvoro ulicom nije po bontonu jer kordon od četiri čoveka može da zakrči pločnik.
 
 
U svaki lokal muškarac ulazi prvi i svoje kretanje i kroz sam lokal nastaviće ispred žene. U lokal se nikada ne ulazi sa zapaljenom cigaretom, i tu moram dodati i pravilo da dama nikad ne puši ulicom. Pri svlačenju, ili oblačenju kaputa muškarac koji je u društvu dame pomoći će joj i to je dozvoljeno samo njemu. Zatim na red dolazi izbor stola, što je opet muškarčeva dužnost. Pri sedanju za sto, udobnije i pogodnije mesto pripada ženi, i tek kada je žena sela, muškarac može da sedne. Pri izboru jela ili pića, žena ima prednost. Sa konobarom kontaktira isključivo muškarac. Vinska karta je takođe u nadležnosti muškarca. Sa jelom za stolom započinje žena. Pri završetka jela, prvo žena odlaže salvetu, kao znak da je završila sa obrokom. Nepristojno je da pripali cigaretu za stolom ako njen partner još nije završio. Plaćanje je, po pravilu, dužnost muškarca. Zatražiće račun od konobara i bez ikakvih primedbi isplatiće ga. U slučaju kada žena želi da podeli račun sa muškarcem, muškarac plaća, a van restorana dele trošak. Prilikom izlaska iz restorana, žena izlazi prva, a muškarac ide za njom.
Kada je u pitanju bonton pušenja, i tu postoji nekoliko pravila. Ako ste u društvvu nepušača, učtivo je da im zatražite dopuštenje. Dim nikako ne duvajte drugima u lice. Muškarac pripaljuje cigaretu ženi sa kojom je u društvu. 
bonton
 U ophođenju sa drugima, bonton nalaže da budete učtivi i pristojni. U društvu ne bi trebalo da budete pričalica, ali ne treba biti ni previše ćutljiv. Nekulturno je i nemoralno pričati o svojim ljubavnim podvizima i ovo pravilo se prvenstveno odnosi na muškarce. Odnosi među ljudima su se menjali vremenom,  pa se tako promenila i komunikacija između žena i muškaraca.  Iako je omogućilo veče bliskost i među polovima, donelo je i neke zamerke kod oba pola. Tako se ženama zameraju ogovaranja, slobodno ponašanje, opterećenost sobom, a muškarcima bahatost, ismevanje drugih, pa čak i dibacivanje na ulici. Međutim, i jednima i drugima se zamera preterano psovanje, diskriminacija u svakom smislu,  nezrelost i preterivanje, kao i prevelika upotreba alkohola. 
Ovo su samo neka pravila pomoću kojih možete ulepšati i svoj život, ali i život ljudi sa kojima ste u svakodnevnom kontaktu. Jer ma koliko Vam se činilo da je „cool“ biti bezobrazan i nekulturan, ipak je lepše sa kulturom.

Mirjana-Djurdja Stojnov

Studentkinja novinarstva, nadam se ne doživotna. Sa glavom u oblacima, ali i nogama na zemlji još uvek verujem u neke ideale iako se svakodnevno u iste razočaravam. Parola: Boj se ovna, boj se govna, kad ćeš živeti?!
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ili romantika ili matematika

Ili romantika ili matematika

Poznato je da su žene uopšteno manje zainteresovane za nauku, ...
Prihvaćena ili odbačena u društvu?

Prihvaćena ili odbačena u društvu?

Kao deo zajednice, svako od nas želi da bude prihvaćen od okoline. Želimo da nas ...
COOLERMASTER
950,oo
prava cena : 1140,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Bicikl

Roleri