20
May
2011

Sutra (od ponedeljka) ću...!

Pregledano: 2716 puta

Odlaganje obaveza, kako se odvići od te loše navike.

Svima nam je dobro poznato «Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra». Međutim, nekolicina nas misli da je to lako reći, ali teško ispuniti. Odlažemo svoje obaveze, važne i nevažne, odložimo i poneko druženje, odlažemo da nešto uopšte počnemo... Verovatno je najbolji primer dijeta, koju ćeš sigurno početi «od sutra» ili «od ponedeljka». S tim što si to rekla i prošlog ponedeljka. I još dva ponedeljka pre toga.

 

Razlozi zbog kojeg odlažemo nešto je strah od neuspeha, strah od nelagodnosti koje će nam neka određena akcija, neki zadatak doneti, jer treba da uložimo puno napora da bismo ga ispunili isl. Na primer, ako započinjemo dijetu, u glavi nam se odmah stvara slika kako sedimo na slavlju gde svi jedu šta stignu, a na našem tanjiru stoji parčence zelene salate. Ili, ako treba da učimo, mislimo kako će se svi zabavljati i uživati u lepom danu, dok ćemo mi sedeti u mračnoj, tesnoj, zatvorenoj prostoriji. Kako se otarasiti takvog načina razmišljanja i pokrenuti se?

 

1. Priznaj sama sebi da si sklona odlaganju obaveza. Nema tog psihologa i saveta koji će ti pomoći ukoliko sama ne priznaš da imaš problem. Ukoliko uhvatiš sebe da, kada nešto treba da počneš, često govoriš «od sutra ću», «od ponedeljka ću», «od prvog u mesecu ću» isl., vrlo je verovatno da odlažeš da uradiš sve ono što ne voliš naročito da radiš.

 

2. Napravi plan. Odredi jasno cilj koji želiš da postigneš. Važno je pritom da budeš realna. Napiši koliko će ti vremena trebati da ispuniš taj zadatak, kakva ti je pomoć potrebna, koliko vremena dnevno ćeš potrošiti na to, koje su opasne zone koje te mogu odvući od ispunjavanja cilja (odlaganje, neodgovornost...).

 

sutra cu3. Napiši koje su posledice ako se ne budeš pridržavala plana. Na taj način ćeš u svakom trenutku biti svesna šta te čeka ako opet budeš odložila ispunjavanje zadatka. Seti se kako si se osećala prošli put kada si tako nešto uradila. Sigurno si svaki put osetila krivicu i stres...

 

4. Napiši zašto bi nešto trebala da uradiš odmah. Navedi sve pogodnosti i sve nagrade koje te čekaju ako stvarno uradiš danas sve što treba. Ne zaboravi da navedeš koliko dobro ćeš se osećati. Tako ćeš se uvežbati da se ohrabriš i svaki sledeći put kad dođeš u iskušenje da ponovo nešto odložiš.

 

5. Razmišljaj pozitivno. Ako unapred misliš kako dijeta verovatno neće ni uspeti, kako, koliko god se trudila da učiš, nećeš ni položiti ispit, koliko god bila simpatična dok ga pozivaš da izađete, on neće ni pristati isl., onda će se upravo to i desiti. Nasuprot tome, ako sebe unapred vidiš kako blistaš u svemu čega god se uhvatiš da radiš, tvoj um će sam pronaći način kako to i da ostvariš.

Ne zaboravi da je lakše biti disciplinovan, nego nositi breme onoga što smo rekli da ćemo uraditi, a ne uradimo. Samo hrabro... Ne od ponedeljka, nego od danas.

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako izbeći multitasking

Kako izbeći multitasking

Desnom rukom prekucavam tekst, u levoj mi je kafa, izmedju ramena i uva držim mobilni (videla se ...
Kako odabrati pravi prsten za sudbonosno DA

Kako odabrati pravi prsten za sudbonosno DA

– I najveći „zavisnici“ od modnih trendova, oni koji svake sezone obnavljaju ormare, ...
Lovefest i Nikon raspisuju foto konkurs

Lovefest i Nikon raspisuju foto konkurs

Vrnjačka Banja, 25. jun 2013. – Predstavnici renomirane multinacionalne kompanije ...
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 16°c

Roleri

Bicikl