29
Aug
2011

Umeš li da prihvatiš kompliment?

Pregledano: 3945 puta

Mnogi ne znaju da prihvate kompliment. Kako naučiti?

Iako je kompliment pohvala, mnogi ne znaju kako da ga prihvate. Nekima je neprijatno, nekima je teško da poveruju u te lepe reči, neki misle da to zapravo ne zaslužuju... A ti, umeš li da prihvatiš kompliment?

 

Ne umeš ako:

 

kompliment1. „Spuštaš“ sebe. Ako su tvoji odgovori na pohvale „Ma, nisam...“, „Drugi to rade i bolje od mene...“ isl, i onda još navedeš čitavu listu razloga kako bi uverila onoga ko ti daje kompliment da ga ne zaslužuješ, nisi jedna od onih koja ume da prihvati lepe reči na svoj račun.

 

2. Uvek misliš da taj neko laže. Svaki put pomisliš da kompliment upućen tebi ne može biti iskren, da svako ko te pohvali laže i govori ti sve to jer ima neku drugu nameru.

 

3. Ističeš svoje slabosti. Neko ti kaže da si danas baš lepa, a ti odgovoriš nešto u stilu „Ne, vidi kako mi je grozna frizura danas, iako sam se fenirala tri sata...“.

 

4. Iste sekunde uzvraćaš kompliment. Iako ovo i nije toliko loše, ipak u tom slučaju tvoj kompliment nije baš toliko iskren, zar ne? Uzvraćaš ga samo da bi tebi bilo manje neprijatno.

 

5. Kažeš da je sve to bilo slučajno, da nije zapravo tvoja zasluga. Neko te pohvali za odlično odrađen posao, za izuzetno rešenje koje si pronašla, a ti kažeš „Samo sam imala sreće.“.

 

Ako si shvatila da ne umeš da prihvatiš kompliment, postoji nekoliko smernica kako da naučiš da u njima uživaš (a da ne postaneš narcis).

 

kompliment 21.  Priznaj svoje zasluge. Nemoj govoriti kako si samo imala sreće, kako bi bilo ko drugi uradio isto itd. Priznaj najpre sama sebi da si se zapravo trudila i da si zaslužila pohvalu.

 

2. Budi zahvalna. Zar nije lepo da neko primeti tvoj trud? Zahvali se i uživaj.

 

3. Ceni svaki kompliment. Kada neko primeti tvoj uspeh i zalaganje, reci toj osobi da ceniš to što je prepoznala tvoj kvalitet pa će se i ona osećati dobro.

 

4. Uzvrati, ali iskreno. Pohvalu možeš uzvratiti, ali samo ako je ta osoba zaista zaslužuje. Ne dozvoli da neko pomisli da si neiskrena, to se lako prepoznaje.

 

5. Ne budi nadmena. Ako ti neko uputi kompliment, ne znači da treba da počneš da se ponašaš nadmeno i da imaš stav „Bolja sam od tebe!“. Reci jednostavno „hvala“  i nastavi razgovor normalno, a ne kao da si se upravo popela na vrh sveta.

 

Kompliment shvati kao zasluženu pohvalu, uživaj u dobrom osećaju koji ti donese i uzvrati iskrenim lepim rečima.

 

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Možemo li sami stvoriti sreću?

Možemo li sami stvoriti sreću?

Sreća je nešto ka čemu svi težimo. No, dok jedni tvrde da je u životu imaju ili nemaju, ...
Napravi pauzu, ali kvalitetnu!

Napravi pauzu, ali kvalitetnu!

Bilo da smo na poslu ili učimo, s vremena na vreme nam je potrebna pauza. No, mnogi ne znaju kako da ...
Nema ničeg goreg od lažnog osmeha

Nema ničeg goreg od lažnog osmeha

Do ovog zaključka došli su naučnici Univerziteta Nortvestern, koji su utvrdili da lažni osmeh čini da se ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 7°c

Roleri

Bicikl