06
Aug
2011

Uvežbaj koncentraciju

Pregledano: 9342 puta

Vežbe za bolju koncentraciju

Da li ti je teško da se usredsrediš na jednu stvar koju želiš da uradiš? Rasejana si, pod stresom, često u žurbi i zato ne postižeš željene rezultate u učenju ili poslu? Fali ti koncentracija, a ona se može uvežbati!

 

Koncentracija je jedan od važnih elemenata koji nam trebaju da bismo poslove obavljali brzo i efikasno. Ako često uhvatiš sebe kako mislima odlutaš negde drugde dok pokušavaš da završiš nešto što si započela, ili si primetila da ti za nešto treba mnogo više vremena nego što je zaista potrebno, vežbe za koncentraciju ti mogu pomoći.

 

Kao što iz dana u dan radimo vežbe za telo da bi ostalo u formi ili ponavljamo reči iz stranih jezika da bi nam ostale u pamćenju, i vežbe za koncentraciju treba ponavljati redovno da bi imale efekta. Desetak minuta dnevno može biti dovoljno. Ove vežbe treba da radiš u mirnoj prostoriji, prvo treba da opustiš telo i zaboraviš na bilo kakvu napetost. Ako ne uspeš da uradiš vežbu, počni je ispočetka i ponavljaj sve dok je ne uradiš kako treba, ali to ne treba da traje duže od 15 minuta dnevno. Tek kada uspeš da uradiš jednu vežbu, pređi na sledeću

 

uvezbaj koncentracijuVežba broj 1. Izaberi neku knjigu i izbroj reči u nekom pasusu. Nemoj pratiti prstom ili ih brojati uz pomoć olovke i slično, nego samo gledajući ih. Izbroj nekoliko puta, da se uveriš da si dobila tačan broj.

 

Vežba broj 2. U sebi broj unazad od 100 do jedan.

 

Vežba broj 3. Sada broj unazad od 100 do jedan preskačući svaka tri broja, znači: 100, 97, 94...

 

Vežba broj 4. Izaberi neku reč ili zvuk i to što si izabrala u sebi ponavljaj pet minuta.

 

Vežba broj 5. Izberi neko voće, na primer, pomorandžu. Proučavaj je dva minuta, ali ne razmišljajući o tome gde si je kupila, koliko je teška i slično, nego samo gledaj njenu teksturu, boju, oseti miris, dodirni je da bi osetila njenu koru. Nakon toga je ostavi sa strane, zatvori oči i zamišljaj tu pomorandžu, razmišljajući samo o onome što si posmatrala malopre. Ako nemaš jasnu sliku u glavi, otvori oči i ponovi vežbu dok ti se slika ne iskristališe.

 

Vežba broj 6. Uzmi neki mali predmet, na primer kašiku i posmatraj je sa svih strana, gledaj je ali tako da ti se u glavi ne javljaju nikakve reči. Treba samo da gledaš.

 

Vežba broj 7. Nacrtaj neki jednostavan geometrijski oblik i oboji ga nekom bojom. Posmatraj ga, ali za to vreme nemoj razmišljati ni o čemu drugom. Kao u prethodnoj vežbi, ne treba da ti se javljaju nikakve reči, u tim trenucima za tebe treba da postoji samo taj oblik, ništa drugo.

 

Ove vežbe deluju lako, ali zapravo nisu. Budi uporna i strpljiva i rezultati će doći. Redovno vežbaj da bi postigla puni efekat!

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
6
Ljuto
3
Tužno
2
Srećno
5
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako ti meni, tako ja tebi

Kako ti meni, tako ja tebi

Kada nas neko uvredi namerno ili čak nenamerno, prvo što nam pada na pamet ...
Najlepši citati o sreći

Najlepši citati o sreći

Za još modnih, beauty i lifestyle ideja posetite predivnu facebook stranicu ...
Nema ničeg goreg od lažnog osmeha

Nema ničeg goreg od lažnog osmeha

Do ovog zaključka došli su naučnici Univerziteta Nortvestern, koji su utvrdili da lažni osmeh čini da se ...
KINA
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 15°c
min 11°c

Roleri

Bicikl