06
Aug
2011

Uvežbaj koncentraciju

Pregledano: 9599 puta

Vežbe za bolju koncentraciju

Da li ti je teško da se usredsrediš na jednu stvar koju želiš da uradiš? Rasejana si, pod stresom, često u žurbi i zato ne postižeš željene rezultate u učenju ili poslu? Fali ti koncentracija, a ona se može uvežbati!

 

Koncentracija je jedan od važnih elemenata koji nam trebaju da bismo poslove obavljali brzo i efikasno. Ako često uhvatiš sebe kako mislima odlutaš negde drugde dok pokušavaš da završiš nešto što si započela, ili si primetila da ti za nešto treba mnogo više vremena nego što je zaista potrebno, vežbe za koncentraciju ti mogu pomoći.

 

Kao što iz dana u dan radimo vežbe za telo da bi ostalo u formi ili ponavljamo reči iz stranih jezika da bi nam ostale u pamćenju, i vežbe za koncentraciju treba ponavljati redovno da bi imale efekta. Desetak minuta dnevno može biti dovoljno. Ove vežbe treba da radiš u mirnoj prostoriji, prvo treba da opustiš telo i zaboraviš na bilo kakvu napetost. Ako ne uspeš da uradiš vežbu, počni je ispočetka i ponavljaj sve dok je ne uradiš kako treba, ali to ne treba da traje duže od 15 minuta dnevno. Tek kada uspeš da uradiš jednu vežbu, pređi na sledeću

 

uvezbaj koncentracijuVežba broj 1. Izaberi neku knjigu i izbroj reči u nekom pasusu. Nemoj pratiti prstom ili ih brojati uz pomoć olovke i slično, nego samo gledajući ih. Izbroj nekoliko puta, da se uveriš da si dobila tačan broj.

 

Vežba broj 2. U sebi broj unazad od 100 do jedan.

 

Vežba broj 3. Sada broj unazad od 100 do jedan preskačući svaka tri broja, znači: 100, 97, 94...

 

Vežba broj 4. Izaberi neku reč ili zvuk i to što si izabrala u sebi ponavljaj pet minuta.

 

Vežba broj 5. Izberi neko voće, na primer, pomorandžu. Proučavaj je dva minuta, ali ne razmišljajući o tome gde si je kupila, koliko je teška i slično, nego samo gledaj njenu teksturu, boju, oseti miris, dodirni je da bi osetila njenu koru. Nakon toga je ostavi sa strane, zatvori oči i zamišljaj tu pomorandžu, razmišljajući samo o onome što si posmatrala malopre. Ako nemaš jasnu sliku u glavi, otvori oči i ponovi vežbu dok ti se slika ne iskristališe.

 

Vežba broj 6. Uzmi neki mali predmet, na primer kašiku i posmatraj je sa svih strana, gledaj je ali tako da ti se u glavi ne javljaju nikakve reči. Treba samo da gledaš.

 

Vežba broj 7. Nacrtaj neki jednostavan geometrijski oblik i oboji ga nekom bojom. Posmatraj ga, ali za to vreme nemoj razmišljati ni o čemu drugom. Kao u prethodnoj vežbi, ne treba da ti se javljaju nikakve reči, u tim trenucima za tebe treba da postoji samo taj oblik, ništa drugo.

 

Ove vežbe deluju lako, ali zapravo nisu. Budi uporna i strpljiva i rezultati će doći. Redovno vežbaj da bi postigla puni efekat!

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
6
Ljuto
3
Tužno
2
Srećno
5
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Oslobodi se kašnjenja u tri koraka!

Oslobodi se kašnjenja u tri koraka!

Koliko god ranije kreneš da se spremaš, nikako ne uspevaš nigde da ...
Zlatarna Celje predstavila ograničenu seriju luksuznog nakita

Zlatarna Celje predstavila ograničenu seriju luksuznog nakita

Prvi prsten za Barbaru namenjen našem tržištu stigao je u prodajni objekat Zlatarne Celje u tržnom centru ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 9°c

Bicikl

Roleri