Postovala: Ona portal
25
Jul
2013

Zlatarna Celje predstavila ograničenu seriju luksuznog nakita

Pregledano: 3830 puta

Prsten za Barbaru stigao u Srbiju

Prvi prsten za Barbaru namenjen našem tržištu stigao je u prodajni objekat Zlatarne Celje u tržnom centru Ušće. Naime, dizajneri vodećeg slovenačkog proizvođača kreirali su ograničenu seriju od samo deset unikatnih komada, koji su namenjeni kupcima u sedam zemalja.

 

Najskuplji komad iz luksuzne linije koštaće gotovo 4.000 evra, a čitav set napravljen je povodom 560 godina od smrti carice Svetog rimskog carstva Barbare od Celja.

 

„Odlučili smo da povodom više od pola milenijuma od smrti Barbare od Celja kreiramo prstenje koje će simbolisati dve različite strane njene ličnosti. Deset unikatnih komada namenili smo kupcima na sedam tržišta, a jedan, po ceni od 2000 evra, stigao je i u Srbiju. Ponosni smo na ovaj poduhvat u koji smo, osim najkvalitetnijih materijala, uložili mnogo ljubavi, pažnje i iskustva“, poručili su iz Zlatarne Celje.

 

Sudbina najmoćnije žene Celja skrivena u prstenu

 

Prsten za Barbaru simbol je moći i avangardnih ideja, ali pre svega dve strane ličnosti, koju je imala „Crna Kraljica“. Poseban izazov za dizajnere Zlatarne Celje bio je da prenesu autentičnost karaktera Barbare od Celja na prstenje namenjeno modernoj ženi.

 

Četiri zlatna stuba simbolizuju četiri krune Barbare od Celja, dok crni ahat u sredini simbolizuje njenu tamnu stranu. Površina kamena je matirana, bez refleksije i prozračnosti, što pokazuje taštinu njene ličnosti. Sa druge strane, korišćen je i sjajan beo ahat mlečne prozirnosti, koji odgovara svetlijoj strani jedne od najmoćnijih žena Celja. Kod nekih od modela ahat je pokretljiv, a njegovo okretanje simbolizuje avangardnost i suprotnost Barbare Celjske u odnosu na svoje savremenike. 

 

Glavna želja dizajnerke Desire Kolarec, bila je da caricu Svetog rimskog carstva i kraljicu Ugarske i Češke, kao jednu od žrtava jednostrane historiografije, prikaže u realnijem svetlu, koje je zapravo najveličanstvenije.

 

„Ideja je prikazana na klasičan način u duhu modernog vremena, a nova otkrića i dela omogućila su mi da Barbaru ne prikažem ni kao crnu, niti kao belu, već kao ženu nebrojenih nijansi. Ženu s umom renesanse i telom zarobljenim u okove srednjeg veka", rekla je maštovita dizajnerka.

 

Pečat sa Barbarinim inicijalima 

 

Oblik prstena inspirisan je srednjovekovnim pečatnim prstenom, koji se koristio za identifikaciju. Barbarin prsten nosi gotski inicijal njenog imena, ugraviran u njegovu unutrašnjost, gde dolazi u kontakt sa kožom. Umesto da služi kao puki simbol posvećenosti ili identifikacije, prsten postaje pečat, omogućavajući da ta izuzetna žena ostavi trag na vama.

 

Najskupoceniji projekti Zlatarne Celje

 

Kada je reč o unikatima slovenačkog proizvođača nakita, pre jedinstvenog projekta sa prstenjem za Barbaru, dizajneri Zlatarne Celje napravili su 2000. godine ogrlicu „Milenijumski dodir“. Ona je predstavljena kao simbol početka novog milenijuma, a njena vrednost bila je gotovo 40.000 evra.

Tagovi : |

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sutra (od ponedeljka) ću...!

Sutra (od ponedeljka) ću...!

Svima nam je dobro poznato «Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra». ...
Klopke supermarketa

Klopke supermarketa

Ako ideš u kupovinu u supermarkete jednom nedeljno, mesečno ili slično, da bi ...
HP
64801,oo
prava cena : 77761.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 19°c
min 9°c

Bicikl

Roleri