Postovala: Nataša Ilić
23
Jan
2014

Boje za drvo u vašem domu - Kako odabrati boju za drvo?

Pregledano: 18700 puta

Boje za drvo dele se na: akrilne, nitro, alkidne i poliuretanske

Svaka od ove četiri vrste boja ima po dve podgrupe: ona u kojoj je završni sloj emajl (ili u punim tonovima) i ona u kojoj je završni sloj bezbojan (ističe se struktura drveta).

Akrilne boje za drvo nanose se na materijal četkom, valjkom, špricanjem, sunđerom ili umakanjem. Alkidne i poliuretanske boje za drvo moguće je naneti  četkom, valjkom i špricanjem, a nitro - špricanjem, sunđerom ili umakanjem.

boje za drvo

Što se potrošnje boja tiče, jedan litar akrilne i poliuretanske dovoljan je za osam do deset kavdratnih metara, dok je jedan litar nitro i alkidne dovoljan za pokrivanje površine od šest do osam kvadratnih metara.

Akrilne boje za drvo suše se na dodir za četiri sata, a potpuno za 12 sati. Sušenje nitro boja je od dva sata (na dodir) do osam sati (potpuno), alkidne 12 odnosno 24 sata, a poliuretanske šest sati na dodir, a 12 sati potpuno.

Prednosti akrilnih (vodenih) premaza su: znatno veća trajnost u spoljašnjim uslovima, smanjena emisija rastvarača, veće zadržavanje nivoa sjaja, film vremenom ne menja boju (ne žuti), ujednačenost boje je znatno veća, ima izuzetnu elastičnost, nisu podložni odlepljivanju filma od podloge, nisu zapaljivi, popravke na završenim površinama su znatno lakše i oprema se pere vodom.

boje za drvo

Ni jedna boja neće potpuno i kvalitetno prijanjati za drvo, ako se drvo prethodno ne pripremi. Za do tad nefarbano drvo preporučuje se osnovna boja, dok je kod prefarbavanja neophodno ili potpuno skinuti staru boju ("fenom" za drvo) ili ošmirglati površinski sloj.

Osnovna boja je vodorazredivi  osnovni premaz i među-premaz za zaštitu drvenih površina u enterijeru i eksterijeru. Visokopokrivan, lako se brusi, ispunjava i niveliše sitne neravnine, odlično prijanja  i brzo se suši. Gradjevinskoj stolariji i predmetima od različitih vrsta prerađenog drveta, iverice, medijapana i sl. obezbeđuje glatku podlogu za finalno bojenje.

boje za drvo

Drvo ostaje živi organizam i kada se ofarba. Razne vrste drveta pod uticajem vlage i temperaturnih promena više ili manje nabreknu ili se skupe. Ultraljubičasti zraci razgrađuju lignin u drvetu koje postane sivo, hrapavo i suvo, napadaju ga kućna gljiva, insekti, trulež i plava plesan... Nezaštićeno drvo stari i gubi svoju kvalitetnu i estetsku vrednost. Zbog toga ima važnu ulogu pravilan izbor premaznog sredstva. Posebnu brigu treba posvetiti drvetu spolja.

Treba imati u vidu da visok stepen vlage u vazduhu nepovoljno deluje na sušenje boje za drvo. Drvo pre farbanja mora biti suvo, a takođe, ne treba bojiti ujutru, dok ima rose. Drvo treba dobro očistiti, mehanički i razređivačem, da bi boja lepo prijanjala. Pošto i vrsta drveta ima uticaj na izgled završne nijanse preporučuje se eksperiment na manjem delu površine koju nameravate da ofarbate. Najbolji položaj za bojenje je vodoravan, dok se pričvršćeni predmeti boje od zadnje ka prednjoj strani i odozgo na niže. Veće površine treba bojiti odjednom.

Male savete kako da odaberete najbolje boje za drvo možete pronaći na sajtu Kruna boje.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
6
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
6
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Proleće u vašem dvorištu!

Proleće u vašem dvorištu!

Stiglo nam je proleće, vreme kada uživamo u lepšem vremenu i suncu. Nema prijatnije stvari nego ...
Preuredite stan brzo i za malo para

Preuredite stan brzo i za malo para

Rado biste preuredili stan ili kuću u kojoj živite, ali nemate vremena ni sredstava za velike ...
Očistite pravo čisto srebro

Očistite pravo čisto srebro

Čisto srebro je lep plemeniti metal kome treba malo više nege da bi bio sjajan. Iako nije mekan ...
NOKIA
1730,oo
prava cena : 2076,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Bicikl

Roleri