Postovala: Nataša Ilić
30
Jan
2014

Boje za fasadu - Kako izabrati idelanu boju?

Pregledano: 24801 puta

Boje za fasadu su vrema bitna stavka jer odabrana boja za fasadu otkriva karakter kuće, odnosno njenih ukućana

Nije ni čudo što građevinari dugo odlučuju kako će "odenuti" svojih ruku delo. Ona iskazuje individualnost investitora i stvaralačku estetiku projektanta koji žele da fasada što duže odoleva mehaničkim oštećenjima i izbleđivanju od sunca. Međutim i najlepšoj fasadi preti starost, pa će se vremenom istrošiti. To ne možemo da sprečimo, ali možemo da sprečimo činioce koji dovode do trošenja.

boje za fasadu

Boje za fasadu su samo jedan deo ove široke teme, ali veoma važan. Dilema mnogih građevinara je kako da odaberu boju koja će se dobro uklopiti u okolinu, neće nervirati komšije, a uz to pokazati "karakter" kuće. Takođe, moderne tamne boje za fasadu moraju da zadovolje tehničke preduslove da bi uticaj vremena bio što manje vidljiv. Važno je i upijanje sunčevih zraka zbog štednje energije. Ovim, ali imnogim drugim temama bavi se posebna nauka, a zove se arhitektura boja.

boje za fasadu

Iako neutralne boje za fasadu deluju klasično i uobičajeno,one su ipak praktične iz mnogo razloga. Neutralne boje za fasadu su mnogo jednostavnije i manje riskantne, bolje se uklapaju u svaki komšiluk, izgledaju dobro u gotovo svakoj okolini i jednostavno se čiste. Kada se nečistoća nakupi na kući koja je obojena neutralnom bojom, ona nije toliko vidljiva kao kod kuće koja je obojena svetlijom ili vrlo zahtevnom tamnom bojom.

boje za fasadu

Koliko će ton boje neke fasade biti postojan, uglavnom zavisi od uticaja okoline i sastavu materijala koji su korišćeni u završnom sloju. Površine zgrada sa spoljašnje strane su izložene prirodnim uticajima iz okoline. Sunce, vlaga, čađ i kondenzatori ostavljaju tragove isto kao i promena temperature. Što je ton boje tamniji, to je istrošenost uočljivija. Vlaga sadrži kisele jone koji dovode do rđanja armature i prljavštine koje se na površini fasade. Velika vlažnost pogoduje rastu mikroorganizama kao što su buđ, alge, mahovina i druge. Ovaj prirodni proces starenja moguće je usporiti raznim premazima koji se stavljaju na fasadu.

boje za fasadu

Toplotna izolacija igra važnu uologu u energetskom proračunu. Međutim, boja objekta nije samo pitanje arhitekte, već i građevinskih radova. Ne treba objašnjavati da tamni tonovi boja jače upijaju sunčeve zrake nego što to čine svetli tonovi.

boje za fasadu

Dakle, izbor boje za fasadu nije samo pitanje dobrog ukusa građevinara, već niz tehničkih činioca koje fasada mora da zadovolji. Ipak,  ne ograničavajte se samo na odabiru idealne boje. Zanimljiv izbor materijala ili neobična fasada mnogo više govore o vama.

Ukoliko ne znate kako da se odlučite za idelanu boju, savetujemo da vam pomogne tim stručnjaka za boje za fasadu.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
Tužno
5
Srećno
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Boje za zidove - Kako odabrati najbolju boju za vaš dom?

Boje za zidove - Kako odabrati najbolju boju za vaš dom?

Izbor boje za zidove je, otuda, ključan za ostvarenje onoga šta u stvari želite i očekujete od ...
Tapete čine magiju u vašem domu

Tapete čine magiju u vašem domu

Tapete su ponovo u modi. Njihov dizajn danas je profinjeniji nego ikad. Uzorci i boje na njima dolaze u ...
Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama!

Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama!

"Upcycling" pojam pojavio se sredinom devedesetih, ali vremenom sve više dobija na popularnosti. ...
COOLERMASTER
704,oo
prava cena : 844.8,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri