Postovala: Nataša Ilić
23
Jan
2014

Boje za metal u vašem domu - Kako odabrati pravu boju?

Pregledano: 9578 puta

Boje za metal mogu biti: akrilne, nitro, alkidne i poliuretanske

Akrilne boje za metal se nanose na metal četkom, valjkom, špricanjem, sunđerom ili umakanjem. Alkidne i poliuretanske moguće je naneti  četkom, valjkom i špricanjem, a nitro - špricanjem, sunđerom ili umakanjem.

boje za metal

Izvor vrste boje za metal najviše zavisi od lokacije metalnog predmeta koji se farba. Najizdržljivije su poliuretanske boje za metal, i one se obično upotrebljavaju za brodove i čamce.

Za farbanje metalnih površina, jedan litar akrilne i poliuretanske dovoljan je za osam do deset kevadratnih metara, dok je jedan litar nitro i alkidne dovoljan za pokrivanje površine od šest do osam kvadratnih metara.

Akrilne boje suše se na dodir za četiri sata, a potpuno za 12 sati.  Sušenje nitro boja je od dva sata (na dodir) do osam sati (potpuno), alkidne 12 odnosno 24 sata, a poliuretanske šest sati na dodir, 12 sati potpuno.

boje za metal

Kod farbanja metala važno je znati da postoje tri komponente: antikorozivna zaštita, osnovna boja i pokrivna boja. Većina osnovnih boja sadrži i antikorozivnu zaštitu, pa je dovoljno metal najpre premazati osnovnom, a onda pokrivnom bojom. Postoje i premazi koji sadrže "tri u jedan" kombinaciju.

Nezaštićene metalne površine izložene su dejstvu vlage i vazduha, koji izazivaju pojavu korozije. Proces korozije se ubrzava prisustvom kiselina, baza, kiselih oksida i drugih hemikalija. Dejstvom korozije metalni predmeti se oštećuju površinski ili u celosti, fizičko-hemijskim putem. Kojom brzinom će korozija napredovati zavisi od mnogih faktora, a najčešće koncentracije, vrste i dužine dejstva korozionih agenasa, relativne vlažnosti vazduha, temperature, itd. Koroziji su podložni svi neplemeniti metali i njihove legure.

boje za metal

Metalni predmeti se uvek zaštićuju osnovnom bojom, koja ima antikorozivno dejstvo i završnim premazom, koji ima zaštitnu dekorativnu ulogu.

Osnovne boje za metal su obično sive ili crvene nijanse. Premazne boje su široke lepeze kolorita, jer one daju estetski izgled.

Viskozitet se postiže razređivačem.

boje za metal

Ranije već ofarbane metalne površine mogu da se obnove tako što se najpre ukloni stari premaz – natopi se površinu nekim od razređivača (nitro razređivač, uljani razređivač, razređivač za odmašćivanje), a zatim mehanički odstrani stari premaz (šmirgla, čelična četka). Onda se uklone tragovie korozije – mehanički (šmirgla, čelična četka), pa se površina obriše krpom. Neravnine se izravnaju kitom i obruse. Nanese se osnovna boja i pusti da se osuši, a onda se nanosi premaz.

Kod novih površina najpre se uklanja prljavština – četkom i krpom natopljenom razređivačem, onda se orebrusi šmirglom, nanese osnovna boja, pa posle perioda sušenja – pokrivna boja.

Male savete kako da odaberete najbolje boje za metal možete pronaći na saju kruna boje.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
4
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Crvena boja na zidovima- samo za odabrane

Crvena boja na zidovima- samo za odabrane

Svi znamo da je crvena boja najbolji simbol strasti, vatrenosti i energije. Da li je sve to čak i kada ...
Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama!

Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama!

"Upcycling" pojam pojavio se sredinom devedesetih, ali vremenom sve više dobija na popularnosti. ...
Kako da otklonite fleke od crnog vina na pamučnim stvarima

Kako da otklonite fleke od crnog vina na pamučnim stvarima

Malo može biti frustrirajuće da na lepoj svetloj pamučnoj tkanini imate fleku od crnog vina. ...
COOLERMASTER
458,oo
prava cena : 549.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Odmorite kod kuće
  • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
  • Izađete u provod
  • Popijete kaficu sa prijateljima
  • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 7°c

Roleri

Bicikl