Postovala: Ana Todorovic
20
Mar
2012

Drvene zidne obloge

Pregledano: 15044 puta

Moderna arhitektura ne znači korišćenje novih materijala, već novim idejama iskoristiti postojeće materijale u funkciji čoveka

 Drvena zidna obloga je kroz istoriju predstavljala nezaobilazni materijal. Međutim,  pojavom tapeta, gipsanih ploča, boja  i drugih materijala koji su svojim agresivnim marketingom i povoljnom cenom preuzeli  primat na tržištu, primorali su proizvođače da se poslednjih trideset godina bore za opstanak na tržištu tako što će tehnički i tehnološki unaprediti obradu drveta i ponuditi potencijalnim kupcima proizvod koji će moći da privuče pažnju i razvije svest o važnosti zadržavanja i primeni materijala koji pored estetske vrednosti ima pre svega ekološke.

U regionu su drvene zidne obloge vezane uglavnom za lamperiju, koja je korišćena 70-ih godina, i koja je oborila vrednost drvenim zidnim oblogama koje su korišćene u ranijim epohama, najčešće na dvorovima a do 90-ih godina u javnim objektima.

Razvojem tehnologije, nastali su kompozitni materijali na bazi drveta, čime su karakteristike drvenih proizvoda poboljšane ili omogućavaju ekonomičnija rešenja. Kompanije- Parklex iz Španije, Rulon iz Amerike, Europlac iz Francuske, Tilo iz Nemačke, i Gustaf i Dalhem iz Švedske su samo neki od proizvodjača savremenih drvenih obloga. Kako se u Evropskoj Uniji teži ka ekološki prihvatljivim materijalima, drvo i kompoziti na bazi drveta imaju veliku ulogu u privredi i na tržištu ove regije. 

Drveni paneli za oblaganje zidova proizvode se kako za unutrašnje, tako i za fasadne zidove.

Ovakvi paneli se lako montiraju, dugog su veka trajanja, male eksploatacije i visoke ekološke vrednosti. Tokom jedne decenije drvo traži zaštitu jednom ili dvaput u vidu premaza, kako bi se očuvale estetske vrednosti površine. U zavisnosti od atmosferskih uticaja, danas kompozitni materijali pružaju svojim karakteristikama duži rok trajanja. Kako drvene zidne obloge nisu izložene intenzivnim mehaničkim uticajima kao pod i njihovo održavanje je lakše, a trajnost je duža.

Drvo, osim što poboljšava akustiku, ne proizvodi štetna zračenja, ne postoje isparavanja kao kod plastičnih materijala, to je antibakteriološki materijal koji u svakom smislu ispunjava najviše zahteve zdravog življenja. Ono što je zanimljivo kod ovog materijala je da debljina drveta od samo 3cm ima toplotnu izolaciju kao debljina betona od 45cm ili zid od opeke debljine 18cm. Zanimljivo je i to da je u slučaju požara, drvo otpornije skoro 10 puta od betona, i čak 250 puta od čelika jer gori samo do 2cm dubine a posle toga sagoreva.

Ana Todorovic

Čekamo da Ana Todorovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
1
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Savršena čistoća i svežina koja traje

Savršena čistoća i svežina koja traje

Zbog brojnih obaveza u toku dana dame često traže brzo, efikasno i ...
Dekoracija zidova: moderni i neobični zidovi u vašem domu

Dekoracija zidova: moderni i neobični zidovi u vašem domu

Ako ste umorni od istog okruženja, dosadnih, već viđenih prostorija i iznova razmišljate o ...
Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama!

Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama!

"Upcycling" pojam pojavio se sredinom devedesetih, ali vremenom sve više dobija na popularnosti. ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 12°c

Roleri

Bicikl