Postovala: Senka Ivetić
08
Oct
2012

Dugine boje u sobi vašeg mališana

Pregledano: 6893 puta

Uredite sobu svojim mališanima tako da se osećaju veselo i prijatno u njoj, bilo da se igraju, uče ili spavaju. Ipak, dečija soba i boje koje je krase svima nam ostaju u sećanju tokom celog života.

Preporučljivo je koristiti maksimalno tri različite boje, sve više od toga bi narušilo sklad, a soba bi delovala haotično i neugodno. Najbitnije od svega je da prilikom odabira boje za dečiju sobu pazite da uskladite i sve druge elemente. To se odnosi na nameštaj, zavese, tepih, jastučiće i rasvetna tela. Ako sve to uspete uskladiti, budite sigurni da ćete svojim mališanima stvoriti prostor ugodan za učenje, opuštanje i razonodu.

Evo nekoliko smernica u vezi s bojama svetlosnog spektra i njihovim psihološkim uticajima na decu.

Zelena boja jača samopouzdanje i daje smirenost, osvežavajuća je ali treba paziti na njenu jačinu. Ne sme biti pretamna. Ton boje kivija je lep izbor jer njime stvarate osećaj smirenosti. Uvek ga kombinujte sa toplim bojama poput crvene i narandžaste.

decije sobe

Ljubičasta
se često smatra bojom koju nije dobro koristiti za spavaće ili dečije sobe jer daje osećaj hladnoće. Tamno ljubičasta može izazvati osećaj tuge i frustracije, dok svetlije ljubičasta može pružiti osećaj mira i romantike.

decije sobe


Bela boja glavnom predstavlja mir, radost, čistoću. Budući da reflektuje gotovo 80% svetlosti, bele dečije sobe izgledaju veće od prostorija obojenih u druge boje. Bela boja izgleda pomalo sterilno u dečijim sobama, pa se zato ne preporučiju. Ali možete je vrlo vešto kombinovati s ostalim jarkim bojama, dodajte je vrlo malo tek toliko da biste mogli kontrolisati jačinu osnovne boje.

decije sobe


Narandžasta ima potpuno isti efekat kao i crvena, ali u manjoj meri jer kombinuje energiju crvene i žute koja donosi sreću i veselje. Tamnije nijanse narandžaste stvaraju topli ugođaj dok svetlije nijanse narandžaste daju prostorima veselje i vrlo dobar su izbor za dečije sobe.

decije sobe


Plava boja prostorima daje mir, sklad i dubinu. Ako je koristite u dečijim sobama morate znati da ona usporava rad nervnog sistema i stvara smirujući efekat koji priprema telo za san. Isto tako pospešuje koncentraciju, odnosno sposobnost pamćenja i učenja. Ona može i omekšati svetle sobe dajući prostoru osećaj mira i spokoja. S druge strane, neki tonovi plave boje mogu napraviti suprotan efekat i prostor učiniti hladnim i neugodnim, pogotovo za spavanje.

 

decije sobe


Žita boja stimuliše, daje toplinu i veselje svim prostorima. Upotrebom žute boje, sobe izgledaju veće dok jače nijanse stvaraju potrebnu toplinu.

decije sobe

Ostale boje za vasu sobu mozete naci na sajtu Kruna boje

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
9
Nasmejano
4
Ljuto
2
Tužno
1
Srećno
8
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da vam kuća izgleda savršeno na prvi pogled!

Kako da vam kuća izgleda savršeno na prvi pogled!

Kuća neće biti lepa sve dok nije obojena na pravi način. I spoljašnjost i unutrašnjost kuće zahtevaju ...
Uradi sama: stare stolice kao nove!

Uradi sama: stare stolice kao nove!

Šta uraditi sa hrpom dotrajalih stolica iz podruma ili ostave? Pokloniti, baciti ili možda ipak od njih napraviti ...
PERTINI
1583,oo
prava cena : 1899.6,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max °c
min °c

Bicikl

Roleri