16
Sep
2011

Jastuci – efektni detalji enterijera

Pregledano: 9724 puta

ideje i saveti za kombinovanje jastuka različitih boja, materijala i printova

 

Složićete se da jastuci imaju široku primenu i igraju veliku ulogu prilikom uređenja enterijera. Oni su tu da upotpune prostor i daju lični pečat, isto kao što nakit služi tome da upotpuni odeću. Baš zbog toga, neusklađenost dizajna jastuka i enterijera može da upropasti opšti utisak, pa je važno da odaberete prave jastuke koji će doprineti dekoraciji vašeg doma. Čak i ako samo želite malu promenu koja će osvežiti prostor pokušajte sa jastucima, to je brz i jednostavan a pri tom veoma efektan način.

Zato evo nekoliko ideja i saveta:

1.    Obratite pažnju na oblik i veličinu jastuka. Oblik jastuka zavisi isključivo od vaše mašte. Od četvrtastih, okruglih, valjkastih, romboidnih pa do onih u obliku srca, cveta, neke životinje ili nečeg sasvim desetog… Jedino o čemu ovde treba da vodite računa jeste da ne kombinujete previše neobičnih jastuka, jer onda njihova posebnost neće doći do izražaja i dobićete jednostavno haos. Što se tiče veličine, ukoliko želite da grupišete nekoliko jastuka, uvek postavite manje ispred većih. Isto tako, može da bude veoma efektno ako rasporedite samo nekoliko većih jastuka, dok mnogobrojne grupe malih jastuka treba da izbegnete.

2.    Tkanina, boja i print su stvar samo vašeg izbora. Jastuci mogu da budu napravljeni od najrazličitijih materijala ( koža, skaj, svila, krzno, pamuk, lan…), a kombinacija različitih i naizgled nespojivih materijala može da bude veoma zanimljiva. Jedino treba da povedete računa o tome da ne bude previše različitih boja ako su materijali suviše različiti, i obratno, ako je materijal isti poželjne su različite boje i nijanse. Tu je i print, on osvežava i deluje zanimljivo bilo da se radi o cvetnim motivima, geometrijskim ili drugim oblicima. Ako želite da kombinujete različite printove i materijale, nikako nemojte unositi više od dve ili tri boje jer ćete u suprotnom dobiti previše šarenu i haotičnu kombinaciju koja ne izgleda lepo i nigde se ne uklapa.

3.    Broj i raspored jastuka na prvom mestu zavise od dizajna enterijera odnosno stila koji je zastupljen u samom prostoru. Sigurno nećete pogrešiti ako rasporedite nekoliko većih jastuka umesto mnogo malih koji će samo napraviti zbrku. Trudite se da simetričnim rasporedom jastuka ostvarite utisak jednostavnosti i reda. Zanimljivo može da deluje i totalna asimetrija, kao što je recimo grupa jastuka samo na jednoj strani fotelje, dvoseda, kauča ili nekog drugog komada nameštaja. To u svakom slučaju zavisi od vaše želje i atmosfere koju želite da postignete.

 

 

 

Milana Duraković-Nađalin

Čekamo da Milana Duraković-Nađalin napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
5
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pastelne boje u enterijeru

Pastelne boje u enterijeru

Pastelni tonovisu nezasićena, nežnija varijanta bilo koje boje.Pastelne ...
Napravite svoju oazu mira na betonu

Napravite svoju oazu mira na betonu

Osim cveća, trave, žbunja i drveća, u lepom dvorištu treba da se posveti pažnja uređenju staza, rasveti, ...
Kako da drvetu vratite stari sjaj

Kako da drvetu vratite stari sjaj

Da li u kući imate stare komade drvenog nameštaja koji su vam posebno dragi jer ste ih nasledili od bake ili su ...
SAMSUNG
723,oo
prava cena : 867.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 23°c
min 5°c

Roleri

Bicikl