Postovala: Senka Ivetić
15
Jul
2014

Kako da vam kuća izgleda savršeno na prvi pogled!

Pregledano: 6942 puta

Prvi utisak je samo jedan, i zato nije na odmet da vaša kuća izmami oduševljenje ljudi čim je vide. To ćete postići tako što će sama spoljašnjost izgledati savršeno, od fasade do svih drugih elemenata.

Kuća neće biti lepa sve dok nije obojena na pravi način. I spoljašnjost i unutrašnjost kuće zahtevaju kvalitetne boje, ali eksterijer ima malo više zahteva kada je u pitanju kvalitet boja. Boja za fasadu mora da izdrži promene vremena, faktor vlage i slično. Pre nego što odlučite koja kombinacija boja će krasiti fasadu vaše kuće, postoji dva kriterijuma koja treba ispoštovati: zaštita i ulepšavanje kuće. Da bi zaštitila zidove vašeg doma, bitno je da znate osnovne informacije: da li je boja dugotrajna, otporna na buđ ili ultraljubičato zračenje, da ne bledi vremenom,…Dizajneri eksterijera savetuju da se pri odabiru boja za fasadu osvrnete na to kolika je površina koju planirate da obojite. Ukoliko je kuća velika, onda je u redu kombinovati dve boje jer ćete na taj način izbeći monotoniju.

Kao i mnoge druge oblasti u vašem životnom prostoru, bitno je i kako će vam prostor oko vašeg doma izgledati. Feng šui, drevna kineska veština uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem živimo, može vam pomoći u nameri da u svoj dom unesete požitivnu i zdravu energiju. U zavisnosti od toga na koju stranu sveta gleda vaša kuća, ka kojoj strani je okrenut ulaz u kuću, možete se opredeliti za boju fasade koja odgovara tom položaju kuće.

fasadne boje

Ukoliko ulaz u kuću gleda ka severu, možete odabrati boje za fasadu koja je inspirisana bojom mora, od teget do tamnozelene i plave. Ukoliko je ulaz okrenut ka istoku, onda nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za boje koje imaju veze sa bojom drveta, pa ofarbajte zidove bojama koje idu od zelene do boje kore drveta. Boja kore breze je krem-bela i sjajna je za ljude klasičnog tipa.

Jug obožava sve boje sunca i vatre. Crvena je boja života koja je manifestovana u našem telu kao boja krvi. Prenosnik svih minerala, vitamina i oligoelemenata, ali i informacija važnih za funkcije celog organizma. Takođe, dolaze u obzir žuta, oranž i ciklama ljubičasta. Ili, neke varijacije u manjem intenzitetu predloženih boja.

fasadne boje

Zapadna strana je simbolizovana metalnim bojama, ali i belom i lila bojom jorgovana. Možete iskombinovati boju zida sa nekim tapetom u modernim šarama koje su i na nameštaju ili meblu troseda i fotelja.

Još neke od bitnih informacija koje nam feng šui poručuje, jeste da vrata koja se loše otvaraju i blokiraju ulaz u stan, simbolišu blokiranje dobrog glasa i vesti uopšte. Pozovite majstore da pregledaju šarke na vratima ili zid koji ih blokira da se širom otvore. Ako volite ulazna vrata u boji (ne klasično bela) onda odaberite po stranama sveta.

fasadne boje

Najoptimalnije je da poznajete yin ili yang aspekt ulaznih vrata i stana, pa da po tome ofarbate vrata ili zamenite cela.

Popravite kvaku na vratima ili je zamenite novom. Materijal opet zavisi od strane sveta. Mesingana ili plastična kvaka, mat ili sjajna, u vezi su sa jin ili jang vratima i stanom u celini. Istaknite pločicu sa imenom ili logo firme kada su u pitanju ulazna vrata u poslovnim objektima. Obratite pažnju na ovu ’sitnicu’ koja predstavlja ugled familije ili firme. Obratite pažnju da je hodnik ispred vaših ulaznih vrata takođe ogledalo vaše familije ili firme. Uklonite nepotrebne stvari, kutije, stari TV ili neizbačenu kesu sa đubretom. Blokiranjem ulaska na vrata takođe sprečavate svežu energiju da unese nove vesti, nove mogućnosti i napretke. Novu životnu energiju.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da lako renovirate stan za samo jedan dan?

Kako da lako renovirate stan za samo jedan dan?

Svi maštamo o savršenom domu, domu iz snova, čistom, lepo uređenom, perfektno okrečenom, sa dobrom ...
Pripremite se za jezivi praznik: Dekorišite svoj dom za Noć veštica

Pripremite se za jezivi praznik: Dekorišite svoj dom za Noć veštica

Naravno, u Srbiji taj praznik nije zaživeo, ali pojedinci znaju da od njega naprave pravu feštu. ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -2°c
min -4°c

Bicikl

Roleri